Skip to content
Psyned

6 tips om te kunnen omgaan met veranderingen in je leven 

We zijn geneigd om vast te houden aan het bekende, maar soms dwingt het leven ons tot verandering. Verandering, wat zo onvoorspelbaar kan zijn, verstoort onze innerlijke rust. Zelfs als het om iets leuks gaat, zoals een nieuwe baan, afstuderen of samenwonen, kan het voor veel angst en ongemak zorgen. Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

omgaan met veranderingen
Psyned | 06 jun 2024

Moeite met verandering 

Soms zitten we vast in een baan die we niet leuk vinden, een relatie die te veel vraagt of een oude vriendschap die we eigenlijk niet meer zien zitten. We weten dat we dingen beter kunnen veranderen, maar we doen het niet. Het lijkt alsof we vastzitten in oude vertrouwde patronen en we vinden het lastig om hieruit te komen. Volgens Ben Tiggelaar, een gedragswetenschapper, komt dit door ons gewoontegedrag. Het kost ons best veel moeite om nieuwe gewoontes aan te leren; gemiddeld duurt dat twee maanden, maar het kan ook langer duren. We vinden dit lastig, omdat ons brein gewend is aan wat al werkt, zelfs als dat niet het beste voor ons is. Dit wordt ook wel onze comfortzone genoemd. 

Angst voor verandering 

Verandering vinden we lastig. Dat komt omdat ons brein verandering als mogelijk gevaar ziet. Dit kan ervoor zorgen dat we in een vecht-, vlucht- of bevriesstand komen. Daarom voelen we zoveel weerstand bij een verandering. Het betekent ook dat we uit onze comfortzone moeten stappen. Dit kan ons onzeker, ongemakkelijk en angstig maken, en dat vermijden we liever. Tegelijkertijd willen we stiekem ook wel nieuwe dingen ontdekken, ook al brengt dat wat extra onzekerheid met zich mee. Maar sommige mensen zijn zelfs zo bang voor nieuwe dingen dat ze alles wat nieuw is uit de weg gaan. Ze kunnen last krijgen van allerlei klachten, van een beetje zenuwachtigheid tot paniekaanvallen. Het is daarom belangrijk dat je een balans vindt tussen het verminderen van onzekerheid en het omarmen van verandering. Zo kan je stap voor stap verder groeien en ontwikkelen. 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Verandering in het leven is goed 

Verandering in je leven kan heel positief uitpakken. Door uit je comfortzone te stappen groei je als persoon. Wat we hiermee bedoelen? Verandering daagt je uit om je aanpak aan te passen. Je doet iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dat vraagt om creatieve oplossingen en misschien ontdek je wel nieuwe skills. Daarnaast leer je de ongemakkelijke gevoelens – van angst of onzekerheid – te omarmen. Je laat aan jezelf zien dat je het juist wél kan. Dit kan een flinke boost geven aan je zelfvertrouwen. Kortom, veranderingen zorgen ervoor dat we sterker en veerkrachtiger worden, waardoor we in de toekomst beter met veranderingen om kunnen gaan.  

Geen verandering 

Als je geen veranderingen hebt in je leven, blijft alles hetzelfde. Het kan ervoor zorgen dat je vast komt te zitten in een soort sleur. Het voelt alsof je stilstaat en dat kan heel frustrerend zijn. Veranderingen kunnen eng lijken, maar ze geven je ook de kans om nieuwe dingen te ontdekken, ze kunnen je leven interessanter maken en je helpen om nieuwe doelen te bereiken. Dus eigenlijk is verandering toch best belangrijk. 

Tips voor leren omgaan met verandering 

Nu we weten dat verandering goed voor je is, betekent het niet dat het makkelijk is. Gevoelens van angst en ongemak zullen je nog steeds overvallen. Je moet wennen aan een nieuwe situatie of je moet een nieuwe gewoonte aanleren. Om te leren omgaan met verandering iets makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.  

  1. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te accepteren dat verandering hoort bij het leven. Zie het als een mooie kans om te groeien en nieuwe ervaringen op te doen. 
  1. Blijf open-minded. Door open te staan voor nieuwe dingen en ideeën krijg je meer inzicht in je omgeving, ontwikkel je nieuwe skills, leer je nieuwe mensen kennen en ga je meer nadenken over je eigen overtuigingen (zelfreflectie). 
  1. Zoek steun bij anderen. Praat over je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie, kennissen of een psycholoog. Je emoties delen zorgt voor opluchting en verbinding met mensen om je heen. 
  1. Gun jezelf wat tijd om aan de verandering te wennen. Verandering kost nou eenmaal tijd om te verwerken en te accepteren. Dit zal met up en downs gaan, dus geef jezelf genoeg ruimte. 
  1. Richt je aandacht op wat je wél kan beïnvloeden. Schrijf op wat hetzelfde is gebleven. Pak het lijstje erbij als je je overweldigd voelt. 
  1. Wees lief voor jezelf. Het is niet erg om je overweldigd of onzeker te voelen. Het zal niet meteen gaan zoals je misschien zal willen. Neem daarom kleine stappen en geef jezelf de tijd om aan te passen. En weet: het is oké als het niet meteen lukt. 

Leren omgaan met veranderingen 

Vind je het lastig om jezelf over te geven aan verandering? Heb je het gevoel dat je vastzit of voel je je heel overweldigd door een recente verandering? Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen. Zo biedt een psycholoog een veilige ruimte om je gedachten en gevoelens te uiten. Of leer je omgaan met je angsten, stress of onzekerheid. Met behulp van mindfulness, ademhalingsoefeningen of cognitieve gedragstherapie leer je negatieve denkpatronen te doorbreken. Het kan ook een mooi moment zijn om je doelen en waarden onder de loep te nemen. Een psycholoog kan je helpen om duidelijk te krijgen over wat voor jou echt belangrijk is, zodat je er meer naar gaat leven. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085 – 4014 720. 

Psyned

Psyned

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned