Skip to content
Psyned

Verschillende fases relatie

Elke levensfase brengt vragen, problemen en ontwikkelingen met zich mee. De situatie verandert, en jij en je partner ontwikkelen zich en veranderen ook. Dat tezamen zorgt bij veel stellen voor relatiestress. Pasten jullie eerder goed bij elkaar? Nu is dat maar de vraag. De stress en problemen van een levensfase kunnen dat namelijk vertroebelen. Hoe gaan jullie om met uitdagingen die jullie tegenkomen?

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Verschillende fases relatie

Elke levensfase brengt vragen, problemen en ontwikkelingen met zich mee. De situatie verandert, en jij en je partner ontwikkelen zich en veranderen ook. Dat tezamen zorgt bij veel stellen voor relatiestress. Pasten jullie eerder goed bij elkaar? Nu is dat maar de vraag. De stress en problemen van een levensfase kunnen dat namelijk vertroebelen. Hoe gaan jullie om met uitdagingen die jullie tegenkomen?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Levensfasen binnen een relatie

Net zoals mensen doorlopen relaties verschillende fasen in de tijd. Meestal zijn dat de volgende: verliefd worden, samenwonen en/of trouwen, kinderen krijgen, kinderen opvoeden, kinderen gaan de deur uit, stoppen met werken/pensioen. Elke fase kan problemen en stress oproepen in de relatie. Of en in welke mate hangt af van hoe jullie beide in elkaar zitten, wat jullie samen hebben meegemaakt en hoe jullie met elkaar communiceren.

Uitdagingen per levensfase

Verschillende levensfasen kunnen grote uitdagingen en problemen met zich mee brengen voor jou, en voor je relatie. Wat zijn dan de moeilijkste fases in een relatie? Dat verschilt natuurlijk per stel. Maar de meeste relaties staan op spanning wanneer ze te maken krijgen met deze uitdagingen:

  • Samenwonen: hoewel je eerst nog ruimte en privacy had moeten jullie nu je leven écht met elkaar delen. Geld, huishoudelijk taken en communicatie zijn onderwerpen die voor frictie kunnen zorgen. Toch hoeft samenwonen helemaal niet voor problemen te zorgen. Maar, jullie gaan wel een nieuwe fase van jullie relatie in waarin dingen kunnen veranderen.
  • Het jonge gezin: je hebt samen kleine kinderen. Jullie hebben het zo druk dat je niet toekomt aan elkaar, jezelf of intimiteit. Stress, verwijten, ergernissen of ruzie nemen de overhand en je behoeftes blijven onvervuld. Je voelt je misschien niet meer begrepen of geliefd door de ander. Dit kan voor problemen in jullie relatie zorgen.
  • Midlife: je bent al een tijd samen en een van jullie of jullie beiden denken: is dit het nou? Er valt toch wel meer uit het leven te halen? Jullie twijfelen of jullie zo nog wel verder willen en ergeren je aan elkaar. Of je partner gaat zich opeens anders gedragen. Misschien is er sprake van overspel. Een midlife crisis kan daarom veel in jullie relatie veranderen.
  • Kinderen de deur uit of met pensioen: ineens ben je samen thuis, misschien zelfs wel de hele dag. Kanten van elkaar die je eerder weinig zag irriteren nu en er ontstaat wrijving. Je merkt dat je uit elkaar bent gegroeid en beiden iets anders willen. Wat is de volgende stap?

Hoe helpt relatietherapie jullie bij levensfaseproblemen?

Relatiestress kan natuurlijk in elke fase van jullie leven optreden. Misschien heeft één van jullie wel een stressvolle nieuwe baan, is er een familielid ziek of gaan jullie verhuizen naar een nieuwe stad. Je hoeft hier natuurlijk geen relatieproblemen door te krijgen, maar het zorgt wel voor verandering. Soms komen stellen hier samen uit, maar soms is dit niet het geval en kan een relatietherapeut jullie hierbij helpen.

Relatietherapie helpt jullie om:

  • Uit te zoeken of jullie nog bij elkaar passen als het gaat om jullie wensen, behoeften en persoonlijkheid.
  • Op zo’n manier met elkaar te communiceren dat je elkaar weer beter begrijpt.
  • Beter om te gaan met de verschillen tussen jullie.
  • Na te gaan hoe jullie beider behoeften kunnen worden vervuld en daarin stappen te maken.
  • Beter om te gaan met de relatiestress die gepaard gaat met bepaalde levensfasen.
  • Liefde en waardering voor elkaar terug te vinden.
  • ‘Oud zeer’ in je relatie te verwerken zodat je met een nieuwe lei samen verder kan.

Deze psychologen helpen je graag bij Relatietherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned