Zorgverzekering en vergoeding GGZ psycholoog

Zorgverzekering en vergoeding GGZ psycholoog

De behandeling van een psycholoog krijg je niet in alle gevallen vergoed. Maar hoe zit dit eigenlijk? Wat valt wel onder de vergoede zorg vanuit je basisverzekering? Welke psychische klacht krijg je wel of niet vergoed? En welke kosten zijn voor jezelf en welke kosten zijn gedekt? We helpen je graag met de antwoorden.

Laatste update: 4 mei 2022

Vergoeding basisverzekering psycholoog

Om de behandeling bij je psycholoog (basis- of gespecialiseerde GGZ) vergoed te krijgen door je zorgverzekeraar, zijn er een aantal ‘regels’. Hieronder staan ze voor je op een rijtje:

  • Je hebt een verwijsbrief nodig van je huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts of andere medisch specialist. In deze verwijsbrief staat duidelijk dat het om jou gaat, de reden van de verwijzing en wat voor soort psychische zorg er nodig is. De verwijsbrief is een jaar geldig.
  • De klacht waarvoor je in behandeling wilt, staat in de DSM V (Diganostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Dit is een soort handboek waar psychische stoornissen in staan. Alleen een psychische klacht is vaak niet meer genoeg om je behandelingen bij de psycholoog vergoed te krijgen vanuit je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld over klachten als een burn-out, rouw en verlies of relatietherapie. Maar ook behandelingen voor paniek- en angstklachten, het problematisch gebruik van alcohol, enkelvoudige fobieën, een delier en een aantal seksuele stoornissen krijg je niet vergoed vanuit je zorgverzekering.
  • Een aantal behandelvormen, zoals coaching, neurofeedback, psychoanalyse en gestalttherapie vergoedt de zorgverzekeraar vaak ook niet.
  • Voor een complete vergoeding van al je behandelingen, is het belangrijk dat je psycholoog een contract heeft met je zorgverzekering. Dit betekent dat zij met elkaar afspraken hebben gemaakt over de behandelingen en de declaraties. Heeft je psycholoog geen contract met je zorgverzekeraar? Dan kun je alsnog in behandeling. Je betaalt alleen dan vaak een deel zelf. Hoe groot dit deel is, ligt aan je zorgverzekering. Vaak krijg je dan 50-80% van de totale kosten vergoed. Dit kun je vaak vinden op de website van je psycholoog of die van je zorgverzekeraar.

Veel psychische klachten krijg je dus niet meer vanuit je zorgverzekering vergoed. Soms kun je je hier wel een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Hoe en of je jouw behandeling krijgt vergoed, verschilt vaak ook nog per zorgverzekeraar. Twijfel je ergens over? Dan kun je vaak het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij helpen je dan gelijk verder.

Is een vergoeding via je zorgverzekering niet mogelijk? Dan kan dit vaak wel via je werkgever. Veel werkgevers hebben namelijk een apart budget om te investeren in jouw mentale gezondheid. Lees hier meer over de vergoeding via je werkgever.

Eigen risico bij psycholoog

Als je in behandeling bent bij een psycholoog die valt onder de generalistische basis GGZ of de specialistische GGZ, betaal je in alle gevallen altijd eerst je eigen risico voordat je de verzekeraar je behandelingen vergoedt. Het eigen risico is voor iedereen boven de 18 jaar minimaal 385 euro. Je hebt ook de keuze om je eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. Je bespaart dan op je premie. Alle kosten die je maakt bij de psycholoog die boven de hoogte van je eigen risico uitkomen, vergoedt je zorgverzekering. Jouw rekening van de psycholoog zal in dit geval dan ook nooit hoger zijn dan de hoogte van je eigen risico.

Elk jaar in vanaf half november tot eind december kun je wisselen van zorgverzekering. Weet je al dat je in behandeling wilt bij een psycholoog? Dan raden we je aan je eigen risico niet vrijwillig te verhogen.

Hoeveel sessie bij de psycholoog krijg je vergoed?

Hoeveel sessies je zorgverzekering vergoedt, ligt ook aan hoeveel je er nodig hebt. Vaak ligt dit tussen 5-12 afspraken. Dit spreek je samen met je psycholoog af. Er is in ieder geval geen maximum aantal sessies.

Wat als je met klachten buiten de vergoede zorg valt?

Als jouw psychische klacht buiten de vergoede zorg valt, betekent dit niet dat je niet bij een psycholoog terecht kan. Je kunt dan heel makkelijk gebruik maken van onvergoede zorg. Dit zijn universitair opgeleide psychologen die jou vaak meteen kunnen helpen in plaats van dat je op een wachtlijst komt te staan. Ook heb je dan geen verwijsbrief nodig. Hier lees je meer over de kosten van een psycholoog. Maar daarnaast kun je ook altijd terecht bij de Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH-GGZ). De praktijkondersteuner helpt jou dan vaak in ongeveer vijf sessies weer op weg. De sessies bij de praktijkondersteuner vallen onder de huisartsenzorg en dat betekent dat dit volledig gedekt is door je zorgverzekering. Je betaalt dan ook geen eigen risico.

Neem contact met ons op

Heb je nog vragen over de vergoedingen die mogelijk zijn bij de psycholoog in jouw situatie? Dan helpen we je graag. Je kunt ons bellen op 085-4014720, een telefonische afspraak inplannen op het moment dat jou uitkomt of ons een berichtje sturen. De keuze is aan jou.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek