Waarom is er zoveel haat op Twitter?

Overig      Aerjen Tamminga     

Nieuws en Psyche | Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: Twitter grijpt in bij de overdaad aan hatelijke, pestende tweets op het medium. Wat zit er toch achter al die negatieve reacties online?

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Twitter beperkt bereik van pesttweets

Details: Als onderdeel van een nieuw bestrijdingsplan van Twitter tegen ‘trolls’ en haattweets wordt het bereik van dit soort berichten verkleind. Ook gaat Twitter strenger controleren op accounts en heeft het bedrijf woordfilters geïntroduceerd.

Psyned Redactie (PR): Dat weten we natuurlijk allemaal wel inmiddels, dat het internet niet altijd het beste in ons naar boven haalt. Zelfs Twitter gaat er nu iets mee doen.

Aerjen: “Ja ik snap dat ze dat doen; er worden tegenwoordig hele aanvallen op mensen georganiseerd. Een vriend van mij kon door één tweet naar een groep programmeurs twee dagen zijn Twitter niet meer openen.”

PR: Waarom gebeurt dat toch? Waarom zijn we op internet zó negatief naar anderen – terwijl we daar in het normale leven zoveel minder van merken?

Aerjen: “Je zou over dit onderwerpen boeken vol kunnen schrijven. Een heel simpel antwoord is er niet denk ik. Maar er zijn wel een aantal elementen aan te wijzen die er volgens mij mee te maken hebben.”

PR: Kom maar op.

Aerjen: “Ten eerste is het internet natuurlijk de ideale omgeving voor pesten en negatieve uitingen. Je bent relatief anoniem, dus als je het slim doet zijn er geen persoonlijke gevolgen. Het is afstandelijk: je hoeft iemand niet aan te kijken of ruimte voor een weerwoord te geven. En je komt heel makkelijk in contact met medestanders. Als je ziet dat andere mensen er hetzelfde over denken of je zelfs actief steunen, sterkt dat je gevoelens. Mensen die zich gesteund weten door een groep durven meer. Ze hebben het gevoel dat het ‘mag’, zeg maar.”

PR: Het internet maakt het makkelijk voor pesters, ja. Maar wat mij vooral verbaast is op zich niet dat ze het kunnen maar dat ze het wíllen. Waarom komt die drang vandaan?

Aerjen: “Daar wordt het inderdaad ingewikkelder. Dat er van die mensen zijn die op een video van iemand reageren met ‘je bent lelijk, rot op’ ofzo, dat verbaast mij ook hoor. Ik denk dat het te maken heeft met een soort afreageren. Opgebouwde frustratie over de eigen situatie, die dan op een ander wordt afgereageerd. Iemand beledigen of iets kapot maken kan dan zelfs lekker voelen.”

PR: Waarom is dat lekker?

Aerjen: “Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, maar ik denk dat het je een bepaalde mate van macht laat voelen. Er zit wel een connectie tussen boosheid en machteloosheid – als ik boos ben heb ik ook weleens de neiging om iemand uit te schelden. Dat onderdruk ik dan, maar toch. Omdat je zelf geraakt ben wil je misschien iemand anders ook raken.”

PR: Maar daar krijg je alleen maar negatieve reacties voor terug, daar heb je niets aan toch?

Aerjen: “Nou: negatieve aandacht is ook aandacht. Die persoon weet dat je er bent, dat je bestaat. Veel berichten op social media zijn toch een beetje met het doel van ‘hallo, zie mij’, en dat bereik je natuurlijk wel. Ik heb wel het idee dat het erg verschilt tussen personen. Je hebt groepen ‘trolls’, zoals online pesters genoemd worden, die heel bewust bepaalde mensen gaan aanvallen. Dat is vooral een machtsstrijd, kijken hoeveel effect ze hebben. Weer andere mensen zijn denk ik oprecht verontwaardigd over iets of iemand en willen hun emoties kwijt. Die gooien dan een aanklacht op Twitter op Facebook die hen misschien een beetje oplucht, maar hebben ondertussen niet door dat dit ook echt effect heeft, dat ze een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. Er wordt tenslotte zoveel online geslingerd, wat maakt die ene tweet uit – zoiets is het ook wel denk ik.”

PR: Ze beseffen niet dat het mensen zijn die ze beledigen, met gevoelens.

Aerjen: “Precies. Mensen zeggen online dingen die ze recht in iemands gezicht nooit zouden zeggen.”

PR: Zijn er nog dingen die je er tegen kan doen, vanuit psychologisch oogpunt?

Aerjen: “Als je de kans krijgt om iemand die online heel negatief op je reageert in het echt te spreken: dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich meer bewust zijn van de mens achter jouw profiel. Maar wat die structurele pesters betreft… Er is online niet voor niets een veelgehoord advies: don’t feed the trolls. Reageer niet op mensen die echt onredelijk zijn, reageren moedigt sommigen alleen maar aan. Maar dat is heel erg moeilijk.”

© 2017 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Eva* werkt met haar levensscript
Hechting
Eva* werkt met haar levensscript

Onveilige hechting kan veel invloed hebben op hoe je later relaties aangaat. Eva werkt aan haar hechtingsproblematiek me...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder