Skip to content
Psyned

Verbinding in de Relatie

Opeens sta je als twee kemphanen tegenover elkaar. Of is het enige gemeenschappelijke dat je nog lijkt te hebben dat je elkaar probeert te ontwijken. Waar is de verbinding gebleven die maakte dat jullie je zo veilig bij elkaar voelden in het begin? Hoe kunnen twee mensen die van elkaar houden elkaar zoveel pijn doen?! Als relatietherapeut verbaast me dat steeds weer. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het soms helaas zo werkt.

| 08 okt 2015

Intimiteit is kwetsbaarheid

Daar komen we bij de kern van de Emotion Focused relatie-Therapie. Namelijk dat je bij het toelaten van intimiteit in je leven ook kwetsbaarheid ervaart. En dat die ene persoon met wie je zo intiem bent, je ook zo keihard kan raken in je kwetsbaarheid. Bedoeld of onbedoeld.

Negatief communicatiepatroon/ reacties uit het reptielenbrein

En als je je gekwetst voelt, ben je geneigd in reflexen te schieten uit je reptielenbrein. Om te zorgen dat je niet meer zo onbeschermd bent en om ze te laten voelen dat ze je niet zomaar kunnen kwetsen! Dus dan kruip je onder een steen, of je schiet gif af op je partner. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je te verschuilen achter je tablet of verbaal even flink uit je dak te gaan.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Natuurlijk heeft je partner daar een passend antwoord op! Meestal niet die leuke reactie waarop je hoopte … En voordat je het weet zit je in een “negatief communicatiepatroon”. En is de verbinding ver te zoeken.

Werken aan vertrouwen

Als relatietherapeut en buitenstaander zie ik wel de snelle blikken die jullie wisselen, als je partner toch eens iets aardigs zegt. De impact die dat heeft! Daar geniet ik dan van. En het is onze uitdaging daar meer van te doen. Te leren hoe jullie je weer verbonden en veilig bij elkaar kunnen voelen.

We schenken aandacht aan wat er gebeurt als jullie je onveilig voelen bij elkaar. Wat gebeurt er dan precies? Wat denk je en voel je? Weet je partner wel dat je het zo ervaart? Hoeveel ruimte is er om te ervaren wat je ervaart? Ook al ziet je partner het heel anders? Hoeveel begrip heeft je partner voor jouw standpunt? Hij of zij kan natuurlijk een heel ander standpunt hebben.

We werken aan het vergroten van het begrip dat je als partner voor elkaar kunt hebben. Zodat jullie op elkaar kunnen vertrouwen. En dus kwetsbaar durven te zijn bij elkaar. En dat jullie dan ervaren dat je partner daar goed mee omgaat. Zodat je je nog veiliger voelt.

© 2015 Mirjam Heijnis – Psycholoog Haarlem

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned