Verbinding in de Relatie

Relatietherapie      Mirjam Heijnis     

Opeens sta je als twee kemphanen tegenover elkaar. Of is het enige gemeenschappelijke dat je nog lijkt te hebben dat je elkaar probeert te ontwijken. Waar is de verbinding gebleven die maakte dat jullie je zo veilig bij elkaar voelden in het begin? Hoe kunnen twee mensen die van elkaar houden elkaar zoveel pijn doen?! Als relatietherapeut verbaast me dat steeds weer. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het soms helaas zo werkt.

Intimiteit is kwetsbaarheid

Daar komen we bij de kern van de Emotion Focused relatie-Therapie. Namelijk dat je bij het toelaten van intimiteit in je leven ook kwetsbaarheid ervaart. En dat die ene persoon met wie je zo intiem bent, je ook zo keihard kan raken in je kwetsbaarheid. Bedoeld of onbedoeld.

Negatief communicatiepatroon/ reacties uit het reptielenbrein

En als je je gekwetst voelt, ben je geneigd in reflexen te schieten uit je reptielenbrein. Om te zorgen dat je niet meer zo onbeschermd bent en om ze te laten voelen dat ze je niet zomaar kunnen kwetsen! Dus dan kruip je onder een steen, of je schiet gif af op je partner. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je te verschuilen achter je tablet of verbaal even flink uit je dak te gaan.

Natuurlijk heeft je partner daar een passend antwoord op! Meestal niet die leuke reactie waarop je hoopte … En voordat je het weet zit je in een “negatief communicatiepatroon”. En is de verbinding ver te zoeken.

Werken aan vertrouwen

Als relatietherapeut en buitenstaander zie ik wel de snelle blikken die jullie wisselen, als je partner toch eens iets aardigs zegt. De impact die dat heeft! Daar geniet ik dan van. En het is onze uitdaging daar meer van te doen. Te leren hoe jullie je weer verbonden en veilig bij elkaar kunnen voelen.

We schenken aandacht aan wat er gebeurt als jullie je onveilig voelen bij elkaar. Wat gebeurt er dan precies? Wat denk je en voel je? Weet je partner wel dat je het zo ervaart? Hoeveel ruimte is er om te ervaren wat je ervaart? Ook al ziet je partner het heel anders? Hoeveel begrip heeft je partner voor jouw standpunt? Hij of zij kan natuurlijk een heel ander standpunt hebben.

We werken aan het vergroten van het begrip dat je als partner voor elkaar kunt hebben. Zodat jullie op elkaar kunnen vertrouwen. En dus kwetsbaar durven te zijn bij elkaar. En dat jullie dan ervaren dat je partner daar goed mee omgaat. Zodat je je nog veiliger voelt.

© 2015 Mirjam Heijnis – Psycholoog Haarlem

Dit vind je misschien ook interessant

In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk
Relatietherapie
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan ...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Leer als partners omgaan met verschillen
Relatietherapie
Leer als partners omgaan met verschillen

Verschillen tussen partners kunnen tot relatieproblemen leiden, weet psycholoog Pieternel Dijkstra. Wij spraken haar ove...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder