The Drama Queen Show

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

De dramadriehoek, wat een boeiend fenomeen. Pak een willekeurige soap erbij en je kunt er donder op zeggen dat je de dramadriehoek keer op keer in actie zet. In full effect.

The Drama Queen Show

Arnie die Linda aanklaagt omdat ze ook wat voelt voor Peter, Linda die in de slachtoffer-rol kruipt en Peter die haar komt redden. Zodat Arnie hem weer aan kan klagen. Of juist in de slachtoffer-rol schiet. And so on and so forth.

Voordat ik verder uiteenzet wat de dramadriehoek is, bedenk dan eens voor jezelf: welke van de volgende rollen heb jij het meest in je? De Aanklager (iemand die anderen naar beneden haalt en ze kleineert), de Redder (hij of zij die reageert door hulp te bieden vanuit een superieure positie en daarbij denkt: ‘ik moet al die anderen helpen omdat zij zelf niet competent genoeg zijn om zichzelf te helpen’) of het Slachtoffer (iemand die soms een Aanklager zoekt die hem of haar naar beneden haalt, of een Redder die hulp biedt).

Aanklager, Redder of Slachtoffer?

Denk er even rustig over na, zie desnoods wat interacties voor je die jij hebt met de mensen om wie je het meest geeft. Wat ben jij dan? Een Aanklager, een Redder of een Slachtoffer? Arnie, Peter of Linda?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Zo schuilen er in mij twee rollen. Al mijn hele leven zorg ik graag voor de ander. Soms help ik iemand (in mijn ogen) oprecht, en op andere momenten haal ik anderen naar beneden, en kleineer ik ze. En dan voel ik me zogenaamd beter over mezelf.

Heb jij inmiddels al bedacht welke rol(len) jouw voorkeur heeft(/hebben)? Want dan volgen nu de mantra’s (of wat jij – onder meer – te leren hebt in het leven, de erkenning) van de drie verschillende rollen:

  • De Aanklager: heeft te onderkennen dat grenzen en structuur bescherming en ruimte bieden.
  • Het Slachtoffer: helpt het om te realiseren dat je dingen zelf kunt doen, zonder dat je ze alleen hoeft te doen.
  • De Redder: zal moeten inzien dat zorg voor jezelf voorwaarde is voor zorg voor een ander.

Welke rol neem jij in?

Of je het nou wilt of niet, de kans is levensgroot dat je jezelf herkent in één of meerdere van deze rollen. Het kan verschillen per relatie die je onderhoudt, en door in zo’n rol te schieten, reageer je meer op het verleden dan op het hier-en-nu. Je gebruikt op zulke momenten strategieën waarvan je toen besloten hebt ze over te nemen van bijvoorbeeld je ouders.

Nu dan, vertel, welke rol neem jij gewoonlijk in? Waarom doe je dat? En dan de hamvraag, zou je dat wel eens op een andere manier willen doen…?

PS: Arnie, Linda en Peter waren de eerste en tevens laatste namen die me te binnen schoten, veel verder reikt mijn soap-kennis niet… 😉

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Alles wat je moet weten over love bombing en waarom het zo schadelijk is
Narcisme
Alles wat je moet weten over love bombing en waarom het zo schadelijk is

Wat is love bombing?  ‘Oh nee, niet weer een nieuwe datingterm’. In een wereld vol termen die ’toxische’...

Lees verder
9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
Ouderverstoting: wat kan ik eraan doen?
Overig
Ouderverstoting: wat kan ik eraan doen?

Wat is ouderverstoting? Ouderverstoting wordt ook wel oudervervreemding of Parental Alienation Syndrome (PAS) genoemd. D...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder