Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

Team IKO, Zelfbeeld      Psyned - Psychologen Nederland     

Tegenslagen. Vroeg of laat, groot of klein en of je nu wilt of niet: we maken ze allemaal mee. En daar heb je vaak weinig invloed op. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat. Mensen die vaak te maken hebben met tegenslagen, zijn topsporters. En zij zijn er dan ook expert in dit weer om te zetten in iets positiefs, zodat ze daarna nog krachtiger weer door kunnen. We gingen hierover in gesprek met onze topsport ambassadeur Aron Romeijn, professioneel schaatser in team IKO, en hij gaf ons 5 waardevolle tips die je goed kunt gebruiken bij tegenslagen in je (werk)leven.

Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

1. Laat het er gewoon even zijn

Als topsporter werk je vaak maanden of jaren toe naar één doel. In Aron zijn geval was dit het plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing. Toen dit hem niet lukte en hij niet zijn beste rit ooit reed, was dit voor hem een behoorlijke tegenslag die hard aankwam. ”De weken na het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) heb ik het best moeilijk gehad. Toen kwamen er ook de nodige emoties vrij. Mijn gedachten werden daar ontzettend negatief van en dingen als ‘ik doe het niet goed’, ‘ik kan niet schaatsen’ of ‘wat ik doe slaat nergens op’ gingen door mijn hoofd. In mijn jaren als topsporter, heb ik geleerd om die gedachten en gevoelens er vooral even te laten zijn. In de topsport zie je vaak alleen het succes, maar er is ook een andere kant van de medaille: dat je keihard knokt en met lege handen naar huis gaat. Niet veel schaatsers zullen dat misschien toegeven, maar dan voel je je gewoon echt rot. Voor het OKT ging alles heel goed, ik zat goed in mijn vel. Nu is het toch net even anders en ben ik even niet blij met hoe het gaat. Dat is niet het einde van de wereld. Wat mij betreft mag dat er gewoon even zijn en de ruimte krijgen.”

De negativiteit van een tegenslag speelt zich altijd af in je hoofd. Op het moment dat je dit met iemand deelt, geeft dat letterlijk ruimte voor de meer positieve gedachten.

2. Praat erover

Wij mensen hebben snel het idee dat we het allemaal zelf moeten oplossen. Terwijl er vaak genoeg mensen om je heen zijn met wie je daarover kan praten. Volgens Aron is dit de eerste stap in het maken van een switch naar een meer positieve mindset: ”Na een tegenslag had ik altijd het gevoel dat ik me groot moest houden en daardoor deelde ik mijn gevoelens niet met anderen. Maar mijn ervaring is toch dat als je dit wel doet, met bijvoorbeeld een coach of een (sport)psycholoog, je die negatieve gedachten dan uit je hoofd haalt. De negativiteit van een tegenslag speelt zich altijd af in je hoofd. Op het moment dat je dit met iemand deelt, geeft dat letterlijk ruimte voor de meer positieve gedachten.”

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

3. Een positieve mindset

Wat voor Aron letterlijk de enige manier is om weer door te gaan na een tegenslag, is een positieve mindset. Hij is de afgelopen weken heel bewust bezig geweest om de negatieve gedachten van zichzelf af te zetten, natuurlijk met behulp van zijn coaches. ”Op een gegeven moment moet je de knop gaan omzetten en je richten op de positieve dingen. Ook als je daar nog niet van overtuigd bent. De overtuiging dat je niet goed genoeg bent, zullen we allemaal op een bepaald niveau herkennen en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Toen mijn coach me een schop onder mijn kont gaf en zei: ”En nu ga je je weer focussen op het positieve”, was letterlijk het eerste wat in mij opkwam: hoezo, ik ben toch nog niet op het niveau waar ik wil zijn? Alleen als je je enkel laat leiden door alle negatieve stemmen in je hoofd, ga je niet beter presteren. Sterker nog: dan gaan je prestaties alleen maar achteruit. Focus je je weer op het positieve, dan zijn de dingen ook weer leuk en kun je letterlijk weer lachen.”

Tuurlijk is een tegenslag teleurstellend, maar er zit nog wel meer in je en dat kun je nog laten zien. Dat is meteen het positieve: er is nog ruimte voor verbetering.

4. Een tegenslag is ruimte voor verbetering

Blijven hangen in een tegenslag heeft niet veel zin en gaat je niet verder helpen. Geef het de ruimte, praat erover en ga daarna positief weer verder. ”Het is op een gegeven moment ook goed om weer richting de toekomst te gaan en je te verbeteren waar nodig. Evalueren met je coach, team en/of leidinggevende is hierbij noodzakelijk. Tuurlijk is een tegenslag teleurstellend, maar er zit nog wel meer in je en dat kun je nog laten zien. Dat is meteen het positieve: er is nog ruimte voor verbetering.”

5. Vertrouw op je intuïtie

Als je na die tegenslag weer verder gaat, is het niet gek dat de onzekerheid weer in slaat op het moment dat je opnieuw moet presteren. Aron heeft zichzelf aangeleerd om op die momenten te stoppen met nadenken en met volle focus de wedstrijd in te gaan: ”Als je in je hoofd zit en de negatieve gedachten weer de overhand krijgen, dan verstijft je lichaam. De kracht en de bruisende energie die je nodig hebt voor het presteren komen er dan niet uit. Ik stop met nadenken en vertrouw op mijn intuïtie en natuur. Dan kom je dichterbij jezelf en dat is het startpunt van een goede prestatie.”

Hulp nodig?

Lukt het je niet je tegenslag te boven te komen en wil je net als Aron weer met een positieve mindset de toekomst tegemoet? Daar helpen we je graag bij. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. In dit gesprek geven we je een persoonlijk advies en helpen we je meteen bij het vinden van passende hulp. Stuur ons een bericht of bel naar 085-4014720.

Wil je meer lezen over Aron? We gingen ook met hem in gesprek over prestatiedruk en over het hebben van de juiste mindset.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Pesten en de invloed op je zelfbeeld
Zelfbeeld
Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Pesten en je zelfbeeld Als je vroeger bent gepest of nu wordt gepest, is dat ontzettend pijnlijk. Misschien word je buit...

Lees verder
“Ik dacht dat het liefde was”
Zelfbeeld
“Ik dacht dat het liefde was”

Narcisme kan verwoestend zijn voor een relatie en je los maken van een narcistische partner is moeilijk. Wat is de impac...

Lees verder
Zelfbeeld
Meer over klacht
Zelfbeeld

We hebben allemaal een bepaald beeld van onszelf. Dit noemen we ons zelfbeeld. Gaandeweg in ons leven hebben we dit beel...

Lees verder