Wat kunnen we leren van een topsporter in zijn weg naar de Olympische Spelen?

Nieuws, Team IKO      Psyned - Psychologen Nederland     

Schaatser en topsport ambassadeur van Psyned, Aron Romeijn, neemt ons mee in zijn weg naar de Olympische Spelen. Hij gaat ons de komende weken alles vertellen over het belang van mentale gezondheid in de topsport, de prestatiedruk én het hebben van de juiste mindset.

Aron Romeijn (30) is al zijn hele leven schaatsgek. Al sinds zijn tiende zit hij bij de Nederlandse schaatstop. Eerst bij de WK junioren en nu bij de senioren. Hij is tweevoudig Nederlands kampioen op de pure sprint. En behaalt regelmatig top tien klassering op de reguliere afstanden. 

Hoe is je liefde voor schaatsen begonnen? 

‘Ik was denk ik vier jaar toen ik begon met schaatsen. Het had voor het eerst gevroren die winter en mijn vader was een kwartier te vroeg op school om mij op te halen. Met mijn schaatsjes in zijn hand vroeg hij aan de lerares of ik iets eerder mocht gaan. We zijn toen samen over het ijs naar huis geschaatst. Een tochtje van twee kilometer. Vanaf toen ben ik eigenlijk nooit meer gestopt.’

27 december zijn de Olympische kwalificaties, een ontzettend belangrijk moment voor jullie. Hoe bereid je je daarop voor? 

‘Met de voorbereiding voor de Olympische kwalificaties ben je eigenlijk het hele jaar bezig. Naast twee dagelijkse fysieke trainingen, begint het vooral bij goed in je vel zitten. Helemaal naar de aanloop van een wedstrijd. De prestatiedruk en de stress zijn dan ontzettend hoog. Eigenlijk heeft iedereen in de topsport last van prestatiedruk en stress, maar je moet dit proberen te tackelen. Mijn coach en ik besteden hier dan ook veel aandacht aan. Dit is namelijk, voor een groot gedeelte, trainbaar. Net zoals ik mijn lichaam train, train ik ook mijn geest. Samen met hulp creëer ik de juiste mindset, zodat ik kan bereiken wat ik wil bereiken.’

Mentale gezondheid is een belangrijk onderdeel om het beste uit jezelf te halen.

Bij Psyned staat mentale gezondheid voorop. Maar hoe belangrijk is mentale gezondheid voor jou? 

‘Ik sport met mijn lichaam en dat is mijn product. Mentale gezondheid is hier een belangrijk onderdeel van om het beste uit jezelf te halen. Dat is ook mijn doel: het beste uit mezelf halen. Verder heb ik niet in de hand wat mijn concurrentie doet en hier mag ik ook niet over nadenken tijdens een wedstijd. Want dan zit ik op dat moment teveel in mijn hoofd en schaats ik langzamer. Daar heb ik minder last van als ik mentaal gezond ben. Via Psyned hebben we toegang tot een psycholoog die ons helpt wanneer wij dit nodig hebben.’

Je bent vorig jaar ziek geweest, hoe ben je daar fysiek en mentaal doorheen gekomen? 

‘Ja, ik heb inderdaad het CMV virus gehad. Je kan dit zien als het broertje van de ziekte van Pfeiffer. Ik heb toen keihard mijn best gedaan er weer zo snel mogelijk bovenop te komen. Een topsporter denkt altijd: Wat kan ik hieraan doen? Wat kan ik verbeteren? Hoe ben ik zo snel mogelijk weer beter? Ik ben dus veel te snel weer begonnen met trainen. Achteraf gezien had ik me moeten neerleggen bij de situatie en mijn rust moeten pakken. Pas toen ik na het seizoen op vakantie ging voelde ik dat ik mentaal en fysiek tot rust kwam. Toen daarna het nieuwe seizoen begon presteerde ik net zo goed als voor mijn ziekte. Dat was echt bizar. Ik heb toen geleerd dat het hebben van een sterke mindset niet werkt als je lichaam niet meewerkt. Dan heb je gewoon even rust nodig. Je ziet dit bijvoorbeeld ook veel op de werkvloer bij mensen die tegen een burn-out aanlopen. Ze willen graag door, maar als het lichaam niet wilt, dan gaat dat niet.’

Mensen vergeten vaak dat je je mindset ook sterker kunt maken met behulp van een coach of mentale hulp. Je traint je mind, net zoals dat je je lichaam in de sportschool traint.

Bij Psyned zien wij dat er nog steeds een taboe hangt rondom mentale hulp. Hoe denk jij hierover? 

‘In Nederland wordt iemand die mentale hulp krijgt soms raar aangekeken. Alsof het woord ‘mentale hulp’ een negatieve lading heeft. Maar eigenlijk moeten we dit omdraaien. Neem Amerika als voorbeeld, iemand die daar mentale hulp krijgt wordt geprezen. Ze zeggen daar; wat goed dat je hulp krijgt bij het aanpakken van je mindset. Zo kan je bereiken wat je wilt bereiken. Dit zou in Nederland ook het geval moeten zijn. Mensen vergeten vaak dat je je mindset ook sterker kunt maken met behulp van een coach of mentale hulp. Je traint je mind, net zoals dat je je lichaam in de sportschool traint.’

Bedankt Aron, is er nog iets wat je wilt meegeven?

Ik denk dat je wel kunt stellen dat je met de juiste mindset veel kunt bereiken, train je mind net zoals dat je je lichaam traint. Dit kan je zelf doen maar ook met behulp van een coach of psycholoog.

Tot volgende week!

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Autisme bij vrouwen
Overig
Autisme bij vrouwen

Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend. Er is ook nog niet veel over bekend. Daarom speciaal voor al deze vrouwen...

Lees verder
Psychologische hulp vergoed krijgen? Het kan via je werkgever
Overig
Psychologische hulp vergoed krijgen? Het kan via je werkgever

Laatste update: 13 april 2022 Hoe werkt het? Binnen Psyned werken al ruim 350 werkgevers met ons samen. Samen ondersteun...

Lees verder
Coach
Meer over klacht
Coach

Een coach is iemand die een stukje met jou meereist van A naar B. Vaak willen we alles helemaal zelf doen, terwijl het z...

Lees verder