Categorie
Categorie

Streng voor jezelf? Pas dan op met competitie

Een beetje competitie kan motiverend werken, maar het heeft ook een schaduwzijde. Lees hier waarom je soms beter kan samenwerken dan strijden.

Heb jij snel de neiging competitie op te zoeken? Een beetje strijd kan motiveren, maar pas wel op. Recent onderzoek suggereert dat je, als je in competitie bent met anderen die heel goed presteren, veel strenger bent voor jezelf dan als je met goede mensen samenwerkt.

Scenario 1: stel dat jij en een paar vrienden aan het oefenen zijn met een bal hoog houden. Jullie maken er een wedstrijdje van: degene die het vaakst de bal aan een stuk hoog kan houden wint. Meestal lukt het je maar vijf keer, nu haal je zeven keer hoog houden. Je vrienden halen allemaal meer dan zeven keer hoog houden, de beste zelfs veertien keer. Welke score zou jij jezelf geven: slecht, redelijk, of goed?

Tweede scenario: een andere groep heeft jou en je vrienden uitgedaagd om gezamenlijk een zo hoog mogelijke scoren te halen met hooghouden. Jij neemt de bal gemiddeld zo’n zeven keer goed aan; de anderen uit je groep een paar keer vaker. In totaal halen jullie gezamenlijk 50 keer hoog houden, de andere groep maar 42. Welke score geef jij jezelf: slecht, redelijk, of goed?

Competitie en zelfbeeld

Grote kans dat jij jezelf in het tweede scenario veel positiever beoordeelt dan in het eerste, terwijl je eigenlijk dezelfde prestatie leverde in beide scenario’s. Dit concludeerden de wetenschappers van een recent onderzoek. Zij keken naar zelfbeoordeling in coöperatieve en competitieve omstandigheden.

In een competitieve situatie beoordeelden proefpersonen zichzelf negatiever als de andere mensen in de groep heel goed presteerden. In een coöperatieve situatie, dus als ze samen moesten werken om tot een resultaat te komen, beoordeelden proefpersonen zichzelf juist positiever als de anderen heel goed presteerden. Dit effect stond los van hoe goed deze proefpersonen zelf presteerden.

Oftewel: als je samenwerkt met anderen die goed zijn beoordeel je jezelf positiever dan als je in competitie bent met anderen die goed zijn – zelfs als je in beide situaties even goed presteert.

Onzeker? Samenwerken is soms beter dan competitie

Dat je strenger bent voor jezelf bij competitie is wellicht goed om te onthouden als je ergens onzeker over bent in je werk of studie. Jezelf vergelijken met een collega of iemand anders die heel goed is kan je soms motiveren, maar je kan jezelf hierdoor dus ook onnodig naar beneden halen. Samenwerken in plaats van strijden met die persoon kan dan helpen – zo kan je wel leren van de ander, maar vermijd je een te negatieve blik op jezelf.

Bron onderzoek: sciencedaily.com.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 9 tot 9, op vrijdag van 9 tot 5 uur. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog