rTMS behandeling en de magnetische spoel

Depressie      rTMS behandeling en de magnetische spoel     

Vorige week schreven we over het bezoek dat onze psycholoog Bram Wernsen bracht in het kader van rTMS behandelingen. Oftewel: Repetatieve Transcraniële Magnetische hersenStimulatie. In dit blog lees je meer over deze methode. Wanneer wordt dit toegepast en hoe ziet de behandeling eruit? Repetatieve Magnetische Transcraniële hersenStimulatie is een bijzondere methode die toegepast kan worden bij het behandelen depressies en dwangstoornissen.

rTMS behandeling en de magnetische spoel

Hersenspoel rTMSOp deze afbeelding zie je de magnetische spoel die Bram toepast tijdens een rTMS behandeling. Repetatieve Transcraniële Magnetische hersenStimulatie wordt gebruikt voor de behandeling van depressies of dwangstoornissen. Het is een wetenschappelijk onderbouwde en veilige behandelmethode en wordt intensief en kort toegepast voor het gewenste resultaat.

Maar wat is rTMS nou eigenlijk?

Hersenen hebben een magnetisch veld. Tijdens de behandeling wordt er een spoel schuin bovenop de schedel geplaatst. De spoel is verbonden met de apparatuur van waaruit de pulsen worden aangestuurd en zet elektrische stroom om in magnetische pulsen die door de schedel de hersenen tot 2cm diepte kunnen bereiken. Deze pulsen zorgen ervoor dat een specifiek gedeelte in de hersenen wordt geactiveerd. De stimulatie zorgt er dan uiteindelijk voor dat bepaalde activiteit in de hersenen wordt geactiveerd of juist wordt gedempt. Een rTMS behandeling verbetert verstoorde communicatie tussen hersengebieden waardoor klachten zullen afnemen.

Hoe ziet een rTMS behandeling eruit?

Voor een zo goed mogelijk resultaat wordt aangeraden de behandeling te combineren met gesprekstherapie. Eventueel medicatiegebruik kan tijdens de behandeling, meestal na 10 sessies, worden afgebouwd. Dit gebeurt ten alle tijden met de behandelend arts. Binnen 3 weken (bij 3 keer per week behandelen) zul je merken dat de klachten afnemen en een blijvend resultaat is vanaf 20 sessies (6 a 7 weken).

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

De stappen die je doorloopt tijdens een behandeling

Stap 1: Intake

Allereerst zal er een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens het intakegesprek krijg je de ruimte om je verhaal te doen. Daarnaast is het gesprek bedoeld om de therapeut een duidelijker beeld te laten krijgen van je klachten en je psychische gesteldheid. Om je klachten goed in beeld te krijgen zullen er verschillende vragenlijsten doorlopen worden.

Stap 2: Hersenonderzoek

Vervolgens zal er een hersenonderzoek plaatsvinden door middel van een EEG test. Dit onderzoek dient als een veiligheidscontrole en is van belang voor het meten van specifieke hersenactiviteit, zoals epileptische activiteit. Indien dit kan worden uitgesloten zal de behandeling veilig kunnen worden uitgevoerd.

Stap 3: De eerste sessie

Tijdens de eerste sessie maak je persoonlijk kennis met de behandelaar. Vervolgens start de rTMS stimulatie. Waarbij allereerst de juiste plek op het hoofd zal worden gezocht. Door een meting en berekening kan de juiste plek worden bepaald. Door middel van een duimtest kan de intensiteit van de behandeling worden bepaald. Je duim zal reageren op een magnetische puls bij de juiste intensiteit.

Stap 4: Verloop van de behandeling

Wanneer door de rTMS behandeling de processen in de hersenen in gang zijn gezet adviseert Bram om minimaal 2 a 3 behandelingen per week in te plannen. In overleg kan de frequentie ook worden opgevoerd naar bijvoorbeeld een rTMS behandeling van 5 keer per week. Na elke 5 sessies zal er een vragenlijst worden afgenomen om de voortgang van de behandeling in kaart te brengen.

RTMS heeft een blijvend resultaat bij 75% van de mensen. Zo gek is die gekke spoel dus niet.

© 2018 Psychologen Nederland

 

Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder