Nieuws en psyche: over 55-plussers en werkloosheid

Overig      Aerjen Tamminga     

Wekelijks bespreken wij, bij een kopje koffie, de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: de werkloosheid onder 55-plussers is gedaald.

NIEUWS VAN DE WEEK

Nu.nl: Minder werkloosheid onder 55-plussers

Details: 0,5% minder werkloosheid onder 55 plussers sinds begin dit jaar. Helaas wel nog steeds lastig: van de werkloze 55-plussers is nog steeds 70% langer dan een jaar op zoek.

—–

Psyned redactie (PR): Goed nieuws! Dalende werkloosheid onder 55-plussers.

Aerjen: “Dat is zeker goed nieuws.”

PR: Helaas zit het grootste deel van de 55+ werklozen nog steeds wel langer dan een jaar thuis. We nemen aan dat het er mee te maken heeft dat deze werknemers duurder zijn, zo richting hun pensioen. Maar spelen er volgens jou ook psychologische issues een rol?

Aerjen: “Van wat ik zie bij mijn cliënten en hoor van andere psychologen, zeker. Ook bij de werkgever: niet alleen zijn ze huiverig een duurder persoon aan te nemen, het heeft ook met vertrouwen te maken.”

PR: Op wat voor manier is vertrouwen een issue bij de werkgever?

Aerjen: “Welke reden er ook was om weg te gaan bij de oude baan, een werkgever zal toch nieuwsgierig zijn naar de redenen voor het wegsturen. Hoewel de meeste werkgevers heel goed weten dat ontslag niets hoeft te zeggen over waarde of vaardigheden zullen zij het toch meenemen in hun oordeel. Ook kan het zijn dat de werknemer uit onvrede met het werk wegging, en de werkgever vraagt zich dan misschien af of de werknemer in dit nieuwe bedrijf wel goed zit.”

PR: Welke mentale problematiek zit er dan bij de 55+ werkzoekende?

Aerjen: “Ten eerste spelen natuurlijk de dingen die bij werklozen van iedere leeftijd spelen: in het algemeen onzekerheid over jezelf aanbieden, bij onvrijwillig ontslag een knauw in je zelfvertrouwen. Er zit verder nog wel extra problematiek bij de huidige 55-plussers waar de jongere generatie minder last van heeft. De digitalisering, bijvoorbeeld. Ik wil niet teveel generaliseren, maar over het algemeen is het toch meer een horde bij de oudere generatie. Deze mensen zijn meer onzeker over dit soort vaardigheden en dat kan ze belemmeren bij het zoeken van een nieuwe baan.

Ook een belangrijke: loyaliteit. De houding ten opzichte van een loyaliteitsrelatie tussen werkgever en werknemer is enorm veranderd in de laatste decennia. Oudere werknemers zijn gewend dat zij investeren in een werkgever en dat deze op haar beurt ook zorgt voor de werknemer. Tegenwoordig is het meer gewenst dat je niet te lang blijft hangen bij één werkgever, uit een idee van ontwikkeling en flexibiliteit. Jongere werknemers zijn ook veel meer gewend aan solliciteren. Dan heb je als 55-plusser met tien, twintig, dertig jaar trouw bij een bedrijf en één of twee sollicitatiegesprekken in je leven er een hele kluif aan om opeens weer jezelf aan de man te brengen.”

PR: Nog iets dat je wilt meegeven aan 55-plussers die momenteel zonder werk zitten?

Aerjen: “Wat ik wel zie gebeuren is dat mensen boven de 50, maar ook boven de 40 al, na ontslag te nemen of te krijgen zich gaan bezinnen op wat ze echt willen, gaan zoeken naar zingeving. Dat is mooi; het probleem is dat ze soms toch te bang zijn om iets nieuws te proberen. Dan blijf je een beetje steken. Ik denk zelf dat het altijd waardevol is om te onderzoeken wat je wilt, op je passie kan je een heel eind komen.”

© 2016 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Eva* werkt met haar levensscript
Hechting
Eva* werkt met haar levensscript

Onveilige hechting kan veel invloed hebben op hoe je later relaties aangaat. Eva werkt aan haar hechtingsproblematiek me...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out g...

Lees verder