Skip to content
Psyned

Leren loslaten

Controle geeft je een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Het zou een hoop onzekerheid schelen als jij kon bepalen wat andere mensen van jou vinden, of hoe jouw dag er precies uit zou zien. Toch zijn er zaken waar je geen directe invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de mening van anderen, het weer, of wat er in de wereld gebeurt. De één laat dit makkelijk van zich afglijden, bij de ander zorgt dit voor stress, of misschien zelfs angst.

Jim Portanger | 18 mei 2020

Te veel willen controleren

Als je niet kunt loslaten klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel van controle geven. Voorbeelden hiervan zijn micromanagen, alles zelf willen doen en je te veel betrekken bij andermans werk. Je voelt je erg verantwoordelijk en gestrest als het niet loopt zoals je wilt. Dit kost ontzettend veel energie en werkt vaak juist averechts. Deze overmatige behoefte aan controle gaat vaak samen met perfectionisme en onzekerheid.

Je hebt niet alles zelf in de hand; sommige dingen gebeuren nou eenmaal, en je erover opwinden zal daar geen verandering in brengen. Als je die behoefte aan controle los kunt laten zul je merken dat er een gewicht van je schouders valt. Je ervaart meer rust en gaat met een andere mindset nieuwe situaties in.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Er is ook een positieve kant: niet kunnen loslaten betekent ook dat jij veel verantwoordelijkheid neemt en graag tot het uiterste wilt gaan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is echter belangrijk om jouw eigen grenzen te bepalen en te herkennen wanneer jij jouw handen ergens vanaf moet houden. Zo voorkom je dat je hierin doorslaat.

Leren omgaan met onzekerheid

Het is belangrijk dat jij leert omgaan met onzekerheid en het onverwachte. Zo ontwikkel je de vaardigheden waarmee jij nieuwe situaties met meer vertrouwen tegemoet kunt. Je wordt hierdoor stressbestendiger, vindingrijker en beter voorbereid op het onbekende. Als je accepteert dat je bepaalde zaken niet kunt beïnvloeden creëer je meer ruimte in je hoofd om je te richten op dat wat jij wel kunt veranderen. Je maakt dan als het ware in je hoofd werkgeheugen vrij die je kunt besteden aan zaken die ertoe doen.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer jij leert los te laten, hoe meer controle je hebt over je eigen emoties, je mentale welbevinden en hoe beter jij met ingewikkelde situaties omgaat. Hoe kun je leren loslaten en hoe besteed jij je aandacht en energie aan dat wat je wel kunt beïnvloeden? Wij geven jou 3 belangrijke tips.

1. Breng jouw zorgen in kaart

Bewustwording is vaak de eerste stap richting verbetering. Door op te schrijven wat er in jouw hoofd omgaat kun je er op een realistische manier naar kijken. Pak pen en papier en begin te schrijven. Bedenk je vervolgens bij iedere zorg: heb ik hier controle over? Helpt het mij als ik me hier zorgen over maak? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het loslaat? Het is belangrijk om je emoties een beetje opzij te zetten en vooral eerlijk te zijn tegen jezelf.

Als je concludeert dat je de situatie wel zelf in de hand hebt: fijn! Bedenk dan wat je precies kunt doen om die zorg te verminderen of de situatie te verbeteren. Wees concreet en los je probleem op. Ook helpt het om te bedenken dat in sommige situaties jouw emotionele reactie het enige is waar jij direct invloed op hebt. Of je in de file komt te staan heb jij niet voor het zeggen, hoe jij daar emotioneel op reageert wel.

2. Oefen mindfulness

Mindfulness helpt jou om te leven in het nu, je zorgen, afleidingen en stress te verminderen en jouw volledige aandacht erbij te houden. Als je stopt je zorgen te maken over wat je niet kunt controleren en meer ‘mindful’ wordt zul je merken dat je makkelijker door het leven gaat.

Als jij je veel zorgen maakt om de toekomst of het verleden kan het zijn dat jij een grotere behoefte hebt aan controle. Mindfulness kan jou helpen hiervan af te stappen. Lees meer over wat mindfulness precies is en hoe het jouw leven kan verrijken.

3. Maak onderscheid tussen wat je wel en niet kunt beïnvloeden

Het kan helpen om dit onderscheid te maken, bijvoorbeeld als jij je zorgen maakt dat je ziek wordt. Je kunt van tevoren niet weten of bepalen of je iets oploopt. Soms gebeurt dat nu eenmaal en dat moet je accepteren. Je kunt echter wel je best doen om niet ziek te worden door gezond en hygiënisch te leven. De gedachte dat jij er in ieder geval alles aan gedaan hebt helpt jou om het onzekere te accepteren.

Zolang jij je focus plaatst op wat je wel kunt beïnvloeden zal je sneller leren omgaan met onzekerheden en kun je erachter komen welke zorgen jou helpen en welke niet. Het doel is dat jij jezelf losmaakt van je zorgen en er op een gezonde manier naar kunt kijken.

Flexibiliteit

Controle hebben is fijn en daar is niets mis mee, maar het is belangrijk om in sommige situaties flexibel te zijn. Als jij onzekerheid leert te accepteren zul je merken dat je met een vrijer gevoel door het leven gaat. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Je hoeft er niet alleen voor te staan; een psycholoog kan jou hierbij helpen. Neem contact op met ons verwijsteam voor advies op maat. Wij helpen jou graag verder.

Jim Portanger

Jim Portanger

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned