Leren loslaten

Overig      Jim Portanger     

Controle geeft je een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Het zou een hoop onzekerheid schelen als jij kon bepalen wat andere mensen van jou vinden, of hoe jouw dag er precies uit zou zien. Toch zijn er zaken waar je geen directe invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de mening van anderen, het weer, of wat er in de wereld gebeurt. De één laat dit makkelijk van zich afglijden, bij de ander zorgt dit voor stress, of misschien zelfs angst.

Leren loslaten

Te veel willen controleren

Als je niet kunt loslaten klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel van controle geven. Voorbeelden hiervan zijn micromanagen, alles zelf willen doen en je te veel betrekken bij andermans werk. Je voelt je erg verantwoordelijk en gestrest als het niet loopt zoals je wilt. Dit kost ontzettend veel energie en werkt vaak juist averechts. Deze overmatige behoefte aan controle gaat vaak samen met perfectionisme en onzekerheid.

Je hebt niet alles zelf in de hand; sommige dingen gebeuren nou eenmaal, en je erover opwinden zal daar geen verandering in brengen. Als je die behoefte aan controle los kunt laten zul je merken dat er een gewicht van je schouders valt. Je ervaart meer rust en gaat met een andere mindset nieuwe situaties in.

Er is ook een positieve kant: niet kunnen loslaten betekent ook dat jij veel verantwoordelijkheid neemt en graag tot het uiterste wilt gaan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is echter belangrijk om jouw eigen grenzen te bepalen en te herkennen wanneer jij jouw handen ergens vanaf moet houden. Zo voorkom je dat je hierin doorslaat.

Leren omgaan met onzekerheid

Het is belangrijk dat jij leert omgaan met onzekerheid en het onverwachte. Zo ontwikkel je de vaardigheden waarmee jij nieuwe situaties met meer vertrouwen tegemoet kunt. Je wordt hierdoor stressbestendiger, vindingrijker en beter voorbereid op het onbekende. Als je accepteert dat je bepaalde zaken niet kunt beïnvloeden creëer je meer ruimte in je hoofd om je te richten op dat wat jij wel kunt veranderen. Je maakt dan als het ware in je hoofd werkgeheugen vrij die je kunt besteden aan zaken die ertoe doen.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer jij leert los te laten, hoe meer controle je hebt over je eigen emoties, je mentale welbevinden en hoe beter jij met ingewikkelde situaties omgaat. Hoe kun je leren loslaten en hoe besteed jij je aandacht en energie aan dat wat je wel kunt beïnvloeden? Wij geven jou 3 belangrijke tips.

1. Breng jouw zorgen in kaart

Bewustwording is vaak de eerste stap richting verbetering. Door op te schrijven wat er in jouw hoofd omgaat kun je er op een realistische manier naar kijken. Pak pen en papier en begin te schrijven. Bedenk je vervolgens bij iedere zorg: heb ik hier controle over? Helpt het mij als ik me hier zorgen over maak? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het loslaat? Het is belangrijk om je emoties een beetje opzij te zetten en vooral eerlijk te zijn tegen jezelf.

Als je concludeert dat je de situatie wel zelf in de hand hebt: fijn! Bedenk dan wat je precies kunt doen om die zorg te verminderen of de situatie te verbeteren. Wees concreet en los je probleem op. Ook helpt het om te bedenken dat in sommige situaties jouw emotionele reactie het enige is waar jij direct invloed op hebt. Of je in de file komt te staan heb jij niet voor het zeggen, hoe jij daar emotioneel op reageert wel.

2. Oefen mindfulness

Mindfulness helpt jou om te leven in het nu, je zorgen, afleidingen en stress te verminderen en jouw volledige aandacht erbij te houden. Als je stopt je zorgen te maken over wat je niet kunt controleren en meer ‘mindful’ wordt zul je merken dat je makkelijker door het leven gaat.

Als jij je veel zorgen maakt om de toekomst of het verleden kan het zijn dat jij een grotere behoefte hebt aan controle. Mindfulness kan jou helpen hiervan af te stappen. Lees meer over wat mindfulness precies is en hoe het jouw leven kan verrijken.

3. Maak onderscheid tussen wat je wel en niet kunt beïnvloeden

Het kan helpen om dit onderscheid te maken, bijvoorbeeld als jij je zorgen maakt dat je ziek wordt. Je kunt van tevoren niet weten of bepalen of je iets oploopt. Soms gebeurt dat nu eenmaal en dat moet je accepteren. Je kunt echter wel je best doen om niet ziek te worden door gezond en hygiënisch te leven. De gedachte dat jij er in ieder geval alles aan gedaan hebt helpt jou om het onzekere te accepteren.

Zolang jij je focus plaatst op wat je wel kunt beïnvloeden zal je sneller leren omgaan met onzekerheden en kun je erachter komen welke zorgen jou helpen en welke niet. Het doel is dat jij jezelf losmaakt van je zorgen en er op een gezonde manier naar kunt kijken.

Flexibiliteit

Controle hebben is fijn en daar is niets mis mee, maar het is belangrijk om in sommige situaties flexibel te zijn. Als jij onzekerheid leert te accepteren zul je merken dat je met een vrijer gevoel door het leven gaat. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Je hoeft er niet alleen voor te staan; een psycholoog kan jou hierbij helpen. Neem contact op met ons verwijsteam voor advies op maat. Wij helpen jou graag verder.

Jim Portanger

Jim Portanger


Dit vind je misschien ook interessant

De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing
Overig
De klik met je psycholoog: cruciaal voor verbinding en genezing

De klik met je psycholoog, ook wel de therapeutische relatie genoemd, is één van de belangrijkste voorspellers van het...

Lees verder
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Autisme bij vrouwen
Overig
Autisme bij vrouwen

Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend. Er is ook nog niet veel over bekend. Daarom speciaal voor al deze vrouwen...

Lees verder
Mindfulness
Meer over klacht
Mindfulness

Mindfulness betekent je volledig bewust zijn van de huidige ervaring, in het hier en nu en zonder oordelen. In het dagel...

Lees verder