Laat je niet gek maken lieve moeder

Zelfbeeld      Psyned - Psychologen Nederland     

Denk jij wel eens dat je geen goede opvoeder bent of tekortschiet in wat jij je kinderen te bieden hebt? Realiseer je dan dat er een groot verschil zit tussen je eigen verwachtingen, de verwachtingen van anderen en de realiteit waarin we leven. Er bestaan namelijk geen goede moeders. Wij geven je zes waardevolle tips die je helpen om zaken in perspectief te zien.

Laat je niet gek maken lieve moeder

” Wanneer je vluchtig een kus op de wang van je kind drukt, je omdraait en wegloopt, hoor je haar gehuil nog. Het gekrijs raakt je onderbuik. Een misselijk gevoel. Maar je moet werken en je kind blijft snikkend achter tussen allerlei kinderen van mensen die ook moeten werken. Je voelt je tekortschieten. Je voelt je een slechte moeder omdat je je kind de hele dag bij anderen achter moet laten. Aan het eind van de dag haal je haar weer op. Nog even naar de supermarkt. Doodmoe duw je het karretje langs de schappen. Geen puf om te koken. Vanavond pannenkoeken uit de magnetron. De kleine smeekt om snoep. Gilt om zoet en aandacht. Je voelt de blikken in je rug. Jij moet het gekrijs stoppen. Het is jouw kind en zij hebben er last van. Jij wilde toch kinderen? Zorg daar dan ook voor. Weer dat gevoel. Kan ik wel een goede moeder zijn? “

Goede moeders bestaan niet in het echte leven

Laat je niet gek maken lieve moeder

Er bestaan alleen fantasiebeelden die wij als maatschappij van goede moeders hebben. De goede moeder is een idee waar geen enkele vrouw van vlees en bloed aan kan voldoen. Maar waar komt dan dat idee van de goede moeder vandaan? Dat idee is van generatie op generatie overgedragen van moeder op dochter, bekrachtigd door cultuur en overgedragen in verhalen, bezongen en berijmt. De goede moeder is als de aarde die je draagt en je voedt. Een immer opgewekte kruising tussen een zachte boezem om in te schuilen, een schoot om je te dragen en een hoofd dat voor je denkt.

Evolutie van de moeder

Vanuit de evolutie bekeken, zou je kunnen zeggen dat een goede moeder een moeder is die er in slaagt haar kinderen tot de volwassenheid te brengen. Een punt waarop de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen en geen moeder meer nodig hebben om te overleven. Maar de wereld om ons heen is inmiddels veranderd sinds we de Savanne achter ons hebben gelaten.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

De moeders van vandaag kennen zo hun eigen gevaren. Krijg ik de kinderen op tijd op school of op de crèche? Wel of geen andere baan zoeken? Ik moet nog strijken en het wasgoed vouwen. Ben ik te dik? Houdt mijn partner nog van mij? Waarom lukt het andere moeders wel? Heeft mijn zoontje ADHD? De kinderen moeten nog naar, ballet, naar zwemles, naar turnen, naar judo. Ik zou eigenlijk ook weer moeten sporten. Ik moet die vriendin nog bellen. Waarom doen we nooit meer iets samen. Wanneer hebben we voor de laatste keer gevreeën, wat eten we vanavond?

De goede moeder is niet alleen moeder, maar ook werknemer of werkgever, vrouw, vriendin of minnares, schoonmaakster, manager, boodschappendienst, organisator, vriendin, kennis, buurvrouw, luisterend oor. Daarnaast moet er ruimte zijn voor zelfontplooiing want wie is de goede moeder nu echt en waar wordt zij nu gelukkig van. Waar ziet zij zichzelf over vijf jaar staan?

Oneindige lijst met tekortkomingen

Facebook en Instagram zijn kijkdozen waarop je statische plaatjes van goede moeders kunt bekijken. Lachend prijzen ze hun gerechten en kinderen aan. Moeders met nieuwe kapsels, nieuwe mannen, nieuwe lijven, nieuwe kinderen en nieuwe toekomstdromen. Zo had het kunnen zijn. Offline is er de eeuwige vermoeidheid. Het schuldgevoel en de oneindige lijst met tekortkomingen aan man, baan, kroost of jezelf. Kritiek bijt om zich heen als een dolle hond. Iedereen is gebeten, iedereen heeft pijn. En jij ook.

Diep respect

Er zijn alleen intenties. We willen het goed doen, wat dat dan ook mag wezen. Maar van mij krijg je een medaille voor betoonde moed. Je bent moeder en ik weet zeker dat jij het beste voor je kind en je gezin wilt. Ik heb een diep respect voor jou en hoe je door het leven gaat. Je kinderen zijn je alles, de zin van je bestaan. Laat je niet gek maken lieve moeder. Laat je alsjeblieft niet gek maken. Generaties voor jou hebben je gevormd tot wie je nu bent. Economie is keuzes maken tussen schaarse middelen. Maar jij wilt alles, omdat alles van je gevraagd wordt. Je combineert zorg met carrière, terwijl je ook nog geliefde van je man moet zijn. En nog lieve moeder, vraag jij je af of je het wel goed doet? Of je een slechte moeder bent?

Vertrouw op je innerlijke kracht

Moeders bestaan. Goede moeders bestaan niet. Je leeft altijd op de toppen, omdat je altijd het beste voor jou en de mensen om je heen wilt. Heb vertrouwen in de natuur die in jou leeft. Je innerlijke kracht. Probeer eens wat vaker keuzes te maken en realiseer je dat je niet alles kunt doen. Minder is meer voor moeders.

Zes tips die je helpen de zaken in perspectief te zien:

  1. Realiseer je dat iedere gezinsfase zijn uitdagingen kent. Als je jonge kinderen hebt, betekent dit dat jij en je partner een nieuwe balans moeten vinden in hoe jullie met elkaar omgaan.
  2. Zorg zoveel mogelijk voor structuur en regelmaat.
  3. Praat met je partner over de verwachtingen die je van elkaar hebt en probeer af en toe nog leuke dingen zonder de kinderen te doen.
  4. Maak keuzes. Vraag je af wat er werkelijk belangrijk voor jullie is in de levensfase waarin jullie je nu bevinden. Doe je niet teveel op dit moment?
  5. Besef dat je als moeder altijd doet wat op dat moment het beste lijkt. Als je immers iets beters had kunnen doen, dan had je dat wel gedaan.
  6. Vergeef jezelf en je partner voor al jullie vermeende fouten. Erken dat jullie het niet altijd even makkelijk hebben. Samen kunnen jullie de wereld aan.

© 2018 Psyned – Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder