Skip to content
Psyned

Koester je problemen en gebruik ze als oorzaak van je succes

Problemen gaan we het liefst uit de weg. Toch kunnen ze ook heel nuttig zijn. Ze laten namelijk zien waar je je het makkelijkst en snelst kunt ontwikkelen voor betere resultaten en meer tevredenheid.

Ramo de Boer | 10 dec 2015

Hoewel je dagelijks problemen ervaart zul je je waarschijnlijk niet vaak deze vraag stellen: Wat is een probleem eigenlijk?
Als je een beetje op mij lijkt dan zal je eerste instinctieve reactie zijn er zo snel mogelijk van af te willen – problemen zijn onprettig en ongewenst. Als je er echter bij stilstaat dan zie je dat een probleem allereerst een ervaring is – je ervaart die specifieke omstandigheid als problematisch. Deze ervaring is echter geen vaststaand feit.

Hoewel je omstandigheden wel gegeven zijn geldt dat niet voor je perceptie.
Je problemen zijn een interpretatie van bestaande omstandigheden. Omstandigheden en anderen zijn, in tegenstelling tot populair geloof, niet de werkelijke oorzaak van je problemen maar wel een aanleiding voor je reactie. Als je gelooft dat omstandigheden en anderen wel de oorzaak zijn van je probleem dan ontstaat er meteen een volgend probleem: de mogelijke oplossing ligt dan in het veranderen van die omstandigheden en anderen. Je weet uit eigen ervaring hoe succesvol dat meestal is.

Inzicht in je opvattingen die je ervaring problematisch maken is de sleutel tot de oplossing.
Door opmerkzaam te zijn en zicht te krijgen op je onderliggende opvattingen zie je dat de werkelijke oorzaak van je ervaringen in je eigen geest besloten ligt. Dit wordt ook wel een ‘mindset’ genoemd en een beroemd voorbeeld daarvan is de selffulfilling prophecy – als je eigenlijk gelooft dat je niet OK bent, dan zul je dat ook aan jezelf ‘bewijzen.’ Herkenbaar?

Hoe ontdek ik wat mijn onderliggende geloof over mijzelf is?
De meest voor de hand liggende manier wordt meestal niet gebruikt – je problemen zelf! Juist dat wat je als probleem ervaart – en ze ook zo benadert en zo in stand houdt – laat je zien waar je het makkelijkst en snelst kunt ontwikkelen voor betere resultaten en meer tevredenheid. Je problemen laten als geen ander zien hoe je perceptie gekleurd is en hoe je jezelf beperkt. Anders gezegd – als je bereid bent om je eigen aandeel in je ervaren omstandigheden onder ogen te zien dan is het probleem in essentie opgelost!

Als je perceptie van een situatie verandert, verandert ook je gedrag.

En ander gedrag brengt andere resultaten, zowel in jouw perceptie als in de daadwerkelijke situatie. Als je bijvoorbeeld het gebrek aan plezier in je werk uitsluitend bij die vervelende manager of collega legt en niet ziet wat jouw eigen aandeel in die interactie is dan zul je in die vicieuze cirkel blijven. Door het trainen van je gewaarzijn heb je een sleutel om je perceptie te gebruiken als oorzaak van je succes, in plaats van als aanleiding voor je problemen.

Neem het heft in handen en train je geest, de beste oplossing voor je problemen.

Door je geest te trainen in gerichte aandacht en opmerkzaamheid stap je uit je vicieuze cirkel en stuur je je perceptie en je omstandigheden. Je wordt effectiever en productiever in je werk en leven met meer zelfvertrouwen, plezier en tevredenheid.

© 2015 Ramo de Boer

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned