Skip to content
Psyned

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindelijk helemaal niet te kloppen. Hoe kan dat? Psycholoog Inez de Haan vertelt jou hoe het kan dat ons verhaal vaak afwijkt van de werkelijkheid. Oftewel: waarom ik zie wat jij niet ziet.

angsttest
| 01 jun 2021

Iemand vertelde mij laatst het volgende verhaal waarbij goed naar voren komt hoe onze eigen waarneming ons leven soms zwaarder maakt dan nodig;

Als het niet klopt wat we denken

“Laatst kwam ik een vriendin tegen. Ik zwaaide en ze zag me niet. Kort schoot het door me heen; ze vindt mij niet leuk en wil me niet zien. Ik zwaaide nogmaals en nu kreeg ik wel een reactie, ze zwaaide terug. Ik liep naar haar toe en zei dat ik het zo leuk vond om haar te zien, dat ik haar had gemist. Ze reageerde minder enthousiast dan ik had verwacht. Ik voelde angst in mijn lijf terwijl ik dacht; Ze is helemaal niet blij om mij te zien, waarschijnlijk had ze liever gehad dat ik snel was doorgelopen, hier zit ze helemaal niet op te wachten. Ik was erdoor van slag geraakt. Mijn angstgevoel stopte ik weg en dacht; Wat een trut, ze denkt zeker dat ze beter is dan ik.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Een tijdje later kwam ik haar weer tegen. Ze zei dat ze zich een tijd lang niet lekker in haar vel had gevoeld, maar dat het nu beter ging. Ze vertelde ook dat ze het zo fijn had gevonden dat ik haar de vorige keer zo enthousiast begroette. Dat had ze net nodig gehad. Ik vertelde beschaamd hoe ik de vorige ontmoeting had ervaren.”

We kijken door onze eigen (negatieve) bril

Herken jij het bovenstaande? Dat is wat onze perceptie doet. We kunnen niet in het hoofd van de ander kijken. We moeten het doen met wat we van de buitenkant zien en ons hoofd maakt daar zijn eigen verhaal van. Dat verhaal invullen gebeurt vanuit ons eigen perspectief, onze eigen kaders en inclusief onze gevoelige snaren. In het bovenstaande verhaal is afwijzing zo’n gevoelige snaar.

We nemen het heden vaak waar terwijl we de bril van het verleden op hebben en maken er daardoor in ons hoofd een ander verhaal van.
Maar dat verhaal gaat over onszelf en meestal niet over de ander, we reageren vanuit onze perceptie. We oordelen over de ander, we voelen ons angstig, hebben een negatief beeld van onszelf, we gaan pleasen of stoppen ons gevoel diep weg. Dit doen we vaak onbewust en automatisch. Het grote nadeel daarbij is dat we niet meer aangesloten zijn bij onszelf en ons ook niet kunnen verbinden met de ander.

Kijken met een andere bril

Heel vaak leiden onze overlevingsmechanismen, want dat zijn het, tot problemen. De tactiek die ons heeft gered toen we nog klein en afhankelijk waren is destructief geworden en is niet langer helpend. Het gebruiken van dit gedateerde systeem kost veel energie en zorgt voor veel stress en spanning in ons lijf. Het mooie is dat we het niet meer nodig hebben. We kunnen ons leven leiden vanuit wie we nu zijn, los van ons verleden, wat een ander daar ook van vindt. Dan wordt het leven een stuk lichter.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned