Ik ben bang voor de tandarts

Angst      Psyned - Psychologen Nederland     

Niemand gaat voor zijn plezier naar de tandarts, maar wat te doen als het bij jou zelfs voor paniekaanvallen en concentratieproblemen zorgt? De hulpvraag van deze week gaat over het hebben van angsten voor moeilijke situaties. Psyned geeft advies.

angst tandarts

Anoniem:

”Uit angst probeer ik moeilijke en onbekende situaties te vermijden. Hierdoor ga ik altijd te laat naar een dokter en heb ik als gevolg hiervan mijn gebit ernstig verwaarloosd. Ik zie dit ook op mijn werk: bij nieuwe situaties en verantwoordelijkheden heb ik ernstige angst. Ik ga altijd uit van het ergste en hierdoor pieker ik veel en ben ik vaak moe.

Dat geldt dus ook voor mijn huidige situatie. Ik ben 15 jaar niet naar de tandarts geweest en nu móet ik wel vanwege een zeer verwaarloosd gebit. Ik heb daardoor constant last van paniekaanvallen, geen concentratie, pieker veel en heb spontane zweetaanvallen.

Ik probeer hierover te praten met mijn moeder, broer en vriendin. Dan ben ik even rustig, maar later op de dag komen de gevoelens gewoon weer terug. Ik ben zelfs weer gaan roken hierom en ben ten einde raad.

Hoe los ik dit op? Ik heb hulp nodig. Terwijl ik dit schrijf springen de tranen me weer in de ogen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Beste Anoniem,

Wat moet het ontzettend vermoeiend voor je zijn om al zó lang met zoveel angst te leven. Goed dat je steun zoekt bij je naasten en fijn dat de spanning dan even zakt.

Ik merk dat er gelijk een hoop vragen bij me opkomen. Sinds wanneer heb je zo’n angst voor de tandarts? Heb je iets naars meegemaakt 15 jaar geleden? En hoe zit dat met andere situaties die je vermijdt: zijn jouw angstige verwachtingen gebaseerd op vervelende gebeurtenissen uit het verleden? En wat zijn die angstige verwachtingen precies? Controleverlies? Falen?

Als er inderdaad sprake is van traumatische ervaringen waardoor je bepaalde angsten hebt ontwikkeld, zou er in de therapie gekeken kunnen worden naar de mogelijkheid van traumaverwerking.

Ook wanneer je geen traumatische ervaringen hebt, lijkt me het een goede stap om hulp te zoeken. In een angstbehandeling zal het bijna altijd neerkomen op iets wat “exposure” heet: blootstelling aan je angsten. Angst op zichzelf is namelijk bijna nooit het probleem, wel de manier waarop je ermee omgaat (vaak in de vorm van vermijding). Het is dan ook een pittige behandeling met veel confrontaties, maar waarbij wel jouw tempo wordt aangehouden. Een therapeut kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je angsten en je gedrag aan te passen.

Ik hoop dat je hier wat mee kan, veel succes gewenst.

© 2017 – Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

wat zorgt ervoor dat zoveel studenten burn-out klachten ervaren? En hoe kun je dit voorkomen? Kom door dit blog van psyc...

Lees verder
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder