Ik ben bang voor de tandarts

Angst      Psyned - Psychologen Nederland     

Niemand gaat voor zijn plezier naar de tandarts, maar wat te doen als het bij jou zelfs voor paniekaanvallen en concentratieproblemen zorgt? De hulpvraag van deze week gaat over het hebben van angsten voor moeilijke situaties. Psyned geeft advies.

angst tandarts

Anoniem:

”Uit angst probeer ik moeilijke en onbekende situaties te vermijden. Hierdoor ga ik altijd te laat naar een dokter en heb ik als gevolg hiervan mijn gebit ernstig verwaarloosd. Ik zie dit ook op mijn werk: bij nieuwe situaties en verantwoordelijkheden heb ik ernstige angst. Ik ga altijd uit van het ergste en hierdoor pieker ik veel en ben ik vaak moe.

Dat geldt dus ook voor mijn huidige situatie. Ik ben 15 jaar niet naar de tandarts geweest en nu móet ik wel vanwege een zeer verwaarloosd gebit. Ik heb daardoor constant last van paniekaanvallen, geen concentratie, pieker veel en heb spontane zweetaanvallen.

Ik probeer hierover te praten met mijn moeder, broer en vriendin. Dan ben ik even rustig, maar later op de dag komen de gevoelens gewoon weer terug. Ik ben zelfs weer gaan roken hierom en ben ten einde raad.

Hoe los ik dit op? Ik heb hulp nodig. Terwijl ik dit schrijf springen de tranen me weer in de ogen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Beste Anoniem,

Wat moet het ontzettend vermoeiend voor je zijn om al zó lang met zoveel angst te leven. Goed dat je steun zoekt bij je naasten en fijn dat de spanning dan even zakt.

Ik merk dat er gelijk een hoop vragen bij me opkomen. Sinds wanneer heb je zo’n angst voor de tandarts? Heb je iets naars meegemaakt 15 jaar geleden? En hoe zit dat met andere situaties die je vermijdt: zijn jouw angstige verwachtingen gebaseerd op vervelende gebeurtenissen uit het verleden? En wat zijn die angstige verwachtingen precies? Controleverlies? Falen?

Als er inderdaad sprake is van traumatische ervaringen waardoor je bepaalde angsten hebt ontwikkeld, zou er in de therapie gekeken kunnen worden naar de mogelijkheid van traumaverwerking.

Ook wanneer je geen traumatische ervaringen hebt, lijkt me het een goede stap om hulp te zoeken. In een angstbehandeling zal het bijna altijd neerkomen op iets wat “exposure” heet: blootstelling aan je angsten. Angst op zichzelf is namelijk bijna nooit het probleem, wel de manier waarop je ermee omgaat (vaak in de vorm van vermijding). Het is dan ook een pittige behandeling met veel confrontaties, maar waarbij wel jouw tempo wordt aangehouden. Een therapeut kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je angsten en je gedrag aan te passen.

Ik hoop dat je hier wat mee kan, veel succes gewenst.

© 2017 – Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen
Angst
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen

Tip 1: Herken spanning Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrik...

Lees verder
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?
Angst
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Onlangs is de reclamecampagne “Hey, het is oké” gestart om aandacht te vragen voor angst– en paniekstoornisse...

Lees verder
Is het dwang of een gekke gewoonte?
Angst
Is het dwang of een gekke gewoonte?

Gewoontes Gewoontes hebben we nodig om structuur aan te brengen in ons leven en een stukje veiligheid en voorspelbaarhei...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang, maar ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn dat ...

Lees verder