Skip to content
Psyned

Ik ben bang voor de tandarts

Niemand gaat voor zijn plezier naar de tandarts, maar wat te doen als het bij jou zelfs voor paniekaanvallen en concentratieproblemen zorgt? De hulpvraag van deze week gaat over het hebben van angsten voor moeilijke situaties. Psyned geeft advies.

angst tandarts
Psyned - Psychologen Nederland | 16 mei 2017

Anoniem:

”Uit angst probeer ik moeilijke en onbekende situaties te vermijden. Hierdoor ga ik altijd te laat naar een dokter en heb ik als gevolg hiervan mijn gebit ernstig verwaarloosd. Ik zie dit ook op mijn werk: bij nieuwe situaties en verantwoordelijkheden heb ik ernstige angst. Ik ga altijd uit van het ergste en hierdoor pieker ik veel en ben ik vaak moe.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dat geldt dus ook voor mijn huidige situatie. Ik ben 15 jaar niet naar de tandarts geweest en nu móet ik wel vanwege een zeer verwaarloosd gebit. Ik heb daardoor constant last van paniekaanvallen, geen concentratie, pieker veel en heb spontane zweetaanvallen.

Ik probeer hierover te praten met mijn moeder, broer en vriendin. Dan ben ik even rustig, maar later op de dag komen de gevoelens gewoon weer terug. Ik ben zelfs weer gaan roken hierom en ben ten einde raad.

Hoe los ik dit op? Ik heb hulp nodig. Terwijl ik dit schrijf springen de tranen me weer in de ogen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Beste Anoniem,

Wat moet het ontzettend vermoeiend voor je zijn om al zó lang met zoveel angst te leven. Goed dat je steun zoekt bij je naasten en fijn dat de spanning dan even zakt.

Ik merk dat er gelijk een hoop vragen bij me opkomen. Sinds wanneer heb je zo’n angst voor de tandarts? Heb je iets naars meegemaakt 15 jaar geleden? En hoe zit dat met andere situaties die je vermijdt: zijn jouw angstige verwachtingen gebaseerd op vervelende gebeurtenissen uit het verleden? En wat zijn die angstige verwachtingen precies? Controleverlies? Falen?

Als er inderdaad sprake is van traumatische ervaringen waardoor je bepaalde angsten hebt ontwikkeld, zou er in de therapie gekeken kunnen worden naar de mogelijkheid van traumaverwerking.

Ook wanneer je geen traumatische ervaringen hebt, lijkt me het een goede stap om hulp te zoeken. In een angstbehandeling zal het bijna altijd neerkomen op iets wat “exposure” heet: blootstelling aan je angsten. Angst op zichzelf is namelijk bijna nooit het probleem, wel de manier waarop je ermee omgaat (vaak in de vorm van vermijding). Het is dan ook een pittige behandeling met veel confrontaties, maar waarbij wel jouw tempo wordt aangehouden. Een therapeut kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je angsten en je gedrag aan te passen.

Ik hoop dat je hier wat mee kan, veel succes gewenst.

© 2017 – Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Angst

Meer over klacht

Angst

Lees meer informatie over Angst

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned