Categorie
Categorie

Ik ben bang dat ik ziek ben

Fleur (16) heeft last van een angststoornis en denkt dat ze een hartinfectie heeft. Ze durft niet naar de dokter maar wil er wel wat aan doen. Psyned geeft advies.

Hulpvraag van Fleur:

Ik ben 16 jaar en heb sinds 4 maanden een angststoornis. Ik durf niet naar buiten en zit bijna elke dag thuis.

Vanochtend zag ik ineens splinterbloedingen op 2 nagels aan m’n linkerarm. Op internet heb ik opgezocht wat het precies. Ik las dat het iets met hartkwalen te maken heeft. Ik ben verder gaan zoeken en andere symptomen van een zogenoemde hartinfectie zijn een grieperige gevoel, spierpijn en hoesten.

De bloedinkjes zijn minder geworden, maar een paar dagen terug was ik grieperig. Het is nu minder, maar ik ben echt bang dat ik een hartinfectie heb. Ik moest vanochtend ook ineens hoesten en heb nu spierpijn.

Ik durf niet naar de dokter toe, ik ben zo bang. Ik heb regelmatig dat mijn hart overslaat of dat hij ineens heel snel klopt, maar mijn vader zegt dat dat door de stress is.

Wat moet ik doen?


Beste Fleur,

Uit je verhaal begrijp ik dat je al een aantal maanden last hebt van angstklachten. Angst om naar buiten te gaan, en angst dat er lichamelijks iets met je aan de hand is. Je vraagt je ook af of iemand je hieruit kan helpen.

Neem je klachten serieus

Ik denk dat het goed is om deze klachten serieus te nemen en hier met een professional over te gaan praten. Dit kan een huisarts, psycholoog of praktijkondersteuner zijn. Een eerste stap is vaak de huisarts, zodat kan worden onderzocht of er lichamelijk iets aan de hand is. Als blijkt dat dit niet zo is, kan de huisarts jou helpen een afspraak te maken bij een psycholoog, of bij de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk.

Doe je verhaal

De psycholoog of praktijkondersteuner kan je heel goed helpen om jouw gedachten en reacties op de angst te veranderen. Angstklachten zoals jij in je verhaal omschrijft, zijn bekend binnen de psychologie en er zijn effectieve behandelingen die je van je klachten af kunnen helpen. Er is dus zeker iemand die je hier uit kan helpen!

Ga naar buiten

Ik lees ook dat je bijna iedere dag thuis zit. Ik kan me dan ook voorstellen dat jouw angst om naar buiten te gaan, een grote drempel voor je is om een afspraak te maken bij de huisarts. Toch wil ik je adviseren dit te proberen. Wellicht kan één van je ouders of een goede vriend(in) met je mee, zodat je je wat veiliger/prettiger voelt? Mochten jouw klachten ook een drempel veroorzaken om naar een psycholoog te gaan, wil ik je alvast meegeven dat er ook psychologen zijn die bij jou thuis kunnen komen.

Wellicht is het ook goed als je bovenstaande even met je ouders bespreekt, zodat zij je hierbij kunnen ondersteunen. Heel veel succes gewenst!

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van 9 tot 9, op vrijdag van 9 tot 5 uur. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog