Ik ben bang dat ik ziek ben

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

Fleur (16) heeft last van een angststoornis en denkt dat ze een hartinfectie heeft. Ze durft niet naar de dokter maar wil er wel wat aan doen. Psyned geeft advies.

Ik ben bang dat ik ziek ben

Hulpvraag van Fleur:

Ik ben 16 jaar en heb sinds 4 maanden een angststoornis. Ik durf niet naar buiten en zit bijna elke dag thuis.

Vanochtend zag ik ineens splinterbloedingen op 2 nagels aan m’n linkerarm. Op internet heb ik opgezocht wat het precies. Ik las dat het iets met hartkwalen te maken heeft. Ik ben verder gaan zoeken en andere symptomen van een zogenoemde hartinfectie zijn een grieperige gevoel, spierpijn en hoesten.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

De bloedinkjes zijn minder geworden, maar een paar dagen terug was ik grieperig. Het is nu minder, maar ik ben echt bang dat ik een hartinfectie heb. Ik moest vanochtend ook ineens hoesten en heb nu spierpijn.

Ik durf niet naar de dokter toe, ik ben zo bang. Ik heb regelmatig dat mijn hart overslaat of dat hij ineens heel snel klopt, maar mijn vader zegt dat dat door de stress is.

Wat moet ik doen?


Beste Fleur,

Uit je verhaal begrijp ik dat je al een aantal maanden last hebt van angstklachten. Angst om naar buiten te gaan, en angst dat er lichamelijks iets met je aan de hand is. Je vraagt je ook af of iemand je hieruit kan helpen.

Neem je klachten serieus

Ik denk dat het goed is om deze klachten serieus te nemen en hier met een professional over te gaan praten. Dit kan een huisarts, psycholoog of praktijkondersteuner zijn. Een eerste stap is vaak de huisarts, zodat kan worden onderzocht of er lichamelijk iets aan de hand is. Als blijkt dat dit niet zo is, kan de huisarts jou helpen een afspraak te maken bij een psycholoog, of bij de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk.

Doe je verhaal

De psycholoog of praktijkondersteuner kan je heel goed helpen om jouw gedachten en reacties op de angst te veranderen. Angstklachten zoals jij in je verhaal omschrijft, zijn bekend binnen de psychologie en er zijn effectieve behandelingen die je van je klachten af kunnen helpen. Er is dus zeker iemand die je hier uit kan helpen!

Ga naar buiten

Ik lees ook dat je bijna iedere dag thuis zit. Ik kan me dan ook voorstellen dat jouw angst om naar buiten te gaan, een grote drempel voor je is om een afspraak te maken bij de huisarts. Toch wil ik je adviseren dit te proberen. Wellicht kan één van je ouders of een goede vriend(in) met je mee, zodat je je wat veiliger/prettiger voelt? Mochten jouw klachten ook een drempel veroorzaken om naar een psycholoog te gaan, wil ik je alvast meegeven dat er ook psychologen zijn die bij jou thuis kunnen komen.

Wellicht is het ook goed als je bovenstaande even met je ouders bespreekt, zodat zij je hierbij kunnen ondersteunen. Heel veel succes gewenst!

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder