Hulpvraag: Waarom raak ik in paniek als ik moet presenteren?

Angst          

‘Sinds ik hoorde dat ik voor mijn werk een presentatie moest geven, heb ik last van paniekaanvallen’. Deze anonieme persoon blijft paniek- en angstklachten houden, ondanks dat hij niet meer hoeft te presenteren. Psycholoog Hannah Lassche bekijkt waar de klachten vandaan kunnen komen en geeft advies.

Hulpvraag van anoniem:

Ik moet binnenkort voor mijn werk een presentatie geven, maar dat is nooit mijn hobby geweest. Sinds een paar weken heb ik last van angst- en paniekaanvallen, ben ik onrustig en slaap ik slecht. Op een gegeven moment heb ik me ziek gemeld op mijn werk.

De huisarts denkt dat ik overspannen ben en heeft me medicijnen gegeven om te kunnen slapen. In overleg met mijn leidinggevende gaat de presentatie niet door, maar mijn klachten worden niet minder.

Waar komen mijn paniekaanvallen en onrust vandaan? Heb ik teveel hooi op mijn vork genomen of is het de angst om te presenteren, ondanks dat dat niet meer doorgaat?

Beste Anoniem,

Jezelf laten zien aan een groep is iets wat veel mensen spannend vinden, maar jou levert het wel heel veel stress op. Waarschijnlijk is het geven van een presentatie de trigger geweest voor de spanningen en onrust die je nu voelt.

Het vervelende aan paniekaanvallen is dat je op een gegeven moment angst krijgt voor de angst, en niet voor de oorspronkelijke angst: het presenteren. Slecht slapen en stress verergeren de situatie en de paniekaanvallen gaan een eigen leven leiden. De klachten houden zichzelf op deze manier in stand, en je zou daarom kunnen spreken van een vicieuze cirkel of een neerwaartse spiraal.

Het is best lastig om dat patroon van paniekaanvallen in je eentje te doorbreken. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Het kan daarom zeker nut hebben om met iemand te gaan praten over jouw situatie. Samen kunnen jullie jouw reactie onderzoeken. Waarom levert het geven van een presentatie jou zoveel stress op? Wat zit er onbewust aan je angst voor presenteren gekoppeld?

Een goede nachtrust is daarbij essentieel voor je herstel. Je vertelt dat je van de dokter medicijnen hebt gekregen om te kunnen slapen. Daar zou ik de opmerking bij willen geven dat sommige slaapmedicijnen een heftig middel zijn en verslavend kunnen werken naarmate je ze langer gebruikt. Een beetje oppassen dus, en denk ook aan manieren om op eigen kracht tot rust te komen: door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of mindfulness. Een psycholoog kan je daarbij helpen.

© 2016 Hannah Lassche – Psycholoog Heemstede

Dit vind je misschien ook interessant

Hypochondrie: 5 tips hoe je hiermee om kunt gaan
Angst
Hypochondrie: 5 tips hoe je hiermee om kunt gaan

1. Schrijf je gevoelens op Wat ervaar je? Wat vertrouw je niet? Wat zijn de dingen die je angsten triggeren? Op het mome...

Lees verder
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen
Angst
6 praktische tips die jou door een paniekaanval helpen

Tip 1: Herken spanning Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrik...

Lees verder
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?
Angst
Durf je ‘hoi’ te zeggen tegen het monster onder je bed?

Onlangs is de reclamecampagne “Hey, het is oké” gestart om aandacht te vragen voor angst– en paniekstoornisse...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang, maar ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn dat ...

Lees verder