Hulpvraag: Waarom raak ik in paniek als ik moet presenteren?

Angst          

‘Sinds ik hoorde dat ik voor mijn werk een presentatie moest geven, heb ik last van paniekaanvallen’. Deze anonieme persoon blijft paniek- en angstklachten houden, ondanks dat hij niet meer hoeft te presenteren. Psycholoog Hannah Lassche bekijkt waar de klachten vandaan kunnen komen en geeft advies.

Hulpvraag: Waarom raak ik in paniek als ik moet presenteren?

Hulpvraag van anoniem:

Ik moet binnenkort voor mijn werk een presentatie geven, maar dat is nooit mijn hobby geweest. Sinds een paar weken heb ik last van angst- en paniekaanvallen, ben ik onrustig en slaap ik slecht. Op een gegeven moment heb ik me ziek gemeld op mijn werk.

De huisarts denkt dat ik overspannen ben en heeft me medicijnen gegeven om te kunnen slapen. In overleg met mijn leidinggevende gaat de presentatie niet door, maar mijn klachten worden niet minder.

Waar komen mijn paniekaanvallen en onrust vandaan? Heb ik teveel hooi op mijn vork genomen of is het de angst om te presenteren, ondanks dat dat niet meer doorgaat?

Beste Anoniem,

Jezelf laten zien aan een groep is iets wat veel mensen spannend vinden, maar jou levert het wel heel veel stress op. Waarschijnlijk is het geven van een presentatie de trigger geweest voor de spanningen en onrust die je nu voelt.

Het vervelende aan paniekaanvallen is dat je op een gegeven moment angst krijgt voor de angst, en niet voor de oorspronkelijke angst: het presenteren. Slecht slapen en stress verergeren de situatie en de paniekaanvallen gaan een eigen leven leiden. De klachten houden zichzelf op deze manier in stand, en je zou daarom kunnen spreken van een vicieuze cirkel of een neerwaartse spiraal.

Het is best lastig om dat patroon van paniekaanvallen in je eentje te doorbreken. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Het kan daarom zeker nut hebben om met iemand te gaan praten over jouw situatie. Samen kunnen jullie jouw reactie onderzoeken. Waarom levert het geven van een presentatie jou zoveel stress op? Wat zit er onbewust aan je angst voor presenteren gekoppeld?

Een goede nachtrust is daarbij essentieel voor je herstel. Je vertelt dat je van de dokter medicijnen hebt gekregen om te kunnen slapen. Daar zou ik de opmerking bij willen geven dat sommige slaapmedicijnen een heftig middel zijn en verslavend kunnen werken naarmate je ze langer gebruikt. Een beetje oppassen dus, en denk ook aan manieren om op eigen kracht tot rust te komen: door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of mindfulness. Een psycholoog kan je daarbij helpen.

© 2016 Hannah Lassche – Psycholoog Heemstede


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder