Hulpvraag: waarom heb ik zoveel pieken en dalen in mijn gevoel?

“Al jaren ken ik enorme pieken en dalen qua stemming; gek word ik er van.” Deze hulpvraag van Saar gaat over meerdere klachten die bij haar al jaren spelen, onder andere stemmingswisselingen, slaapproblemen en een negatieve gevoel over zichzelf. Psyned psycholoog Kim Biesmans in Eindhoven geeft aan wat de oorzaken kunnen zijn en welke stappen Saar kan nemen.

Hulpvraag: waarom heb ik zoveel pieken en dalen in mijn gevoel?

Hulpvraag Saar:

“Ik hoop dat ik deze vraag zo mag stellen. Al jaren (sinds pubertijd) heb ik last van voor mij gênante klachten, die erger lijken te worden en mijn leven aardig verstoren. Ik weet niet of ze verband hebben met elkaar, opgelost krijg ik het in ieder geval niet goed.

Al jaren ken ik enorme pieken en dalen qua stemming, elke dag schommel ik tussen een gevoel alles aan te kunnen en blijdschap en diepe donker gevoelens en gedachten die me aanzetten tot de wens er niet te hoeven zijn. Gek word ik ervan, want in die schommeling neem ik mijn omgeving mee (gezellig zijn, heel boos worden).

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Daarnaast ben ik moe, slaap veel of juist weinig, is het vol en druk in mijn hoofd en heb ik geen zin in algemene zin en ben ik met regelmaat tijd kwijt terwijl ik dan onbewust wel dingen heb gedaan (winkelen, eten, tekenen ed). Fysiek ben ik gezond, ben meerdere malen bij de huisarts geweest voor controle van mijn gezondheid. Inmiddels weet ik niet zo goed meer wat ik zelf kan doen op dit op te lossen en weer fijner in het leven te staan. Is dit iets waar een psycholoog mij evt mee op weg kan helpen?”

Beste Saar,

Natuurlijk mag je deze vraag zo stellen, wat vervelend dat je dit soort klachten hebt. Ik kan me goed voorstellen dat deze je levenskwaliteit niet ten goede komen. Klachten zoals de jouwe zijn echter zeker niet onbekend bij ons psychologen.

Op basis van je lang aanhoudende stemmingsklachten, onregelmatige slaap en tijdsbeleving, denk ik dat er een biologische disbalans bij je zou kunnen spelen. Je biologische balans beslaat je dagritme en hoe je emoties reguleert; dit heeft ook te maken met je slaapgewoontes en eetgedrag. Het klinkt alsof deze balans krijgen voor jou momenteel erg moeilijk is.

Een biologische disbalans kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door de levensfase (bijvoorbeeld de overgang), door nawerkingen van zwangerschap, of door andere hormonale veranderingen. Het kan echter ook zijn dat het is ontstaan uit een bepaalde manier van omgaan met je emoties en impulsen die je ooit hebt aangeleerd. Dit stamt vaak uit de puberteit – in deze periode word je opeens overladen met hormonen die wisselende emoties veroorzaken. Als je niet hebt aangeleerd deze op een goede manier te reguleren, kan dit doorwerken in je volwassen leven.

Om te beginnen is het daarom goed om meer te weten te komen over wat er precies bij je speelt. Probeer een week lang elke dag, op verschillende tijden, even stil te staan bij wat er op dat moment gebeurt. Schrijf dan op wat je op dat moment aan het doen bent, wat je daarbij voelt, wat er in je lijf gebeurt en wat voor gedachten je op dat moment hebt. Verdeel die momenten over de dag, zodat je ziet wat er gedurende de dag gaande is.

Het kan zijn dat je hier al wijzer van wordt, maar als je klachten al zo lang spelen is het goed mogelijk dat een psycholoog je daarna het beste verder kan helpen. Deze kan met jou verder gaan kijken naar wat de oorzaak is van die disbalans. Afhankelijk daarvan zal de psycholoog samen met jou bepalen wat de volgende stap moet zijn.

© 2016 Kim Biesmans – Psycholoog Eindhoven

Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder