Skip to content
Psyned

Hoe ga jij om met oud zeer?

Heb jij last van dingen die er in het verleden zijn gebeurd? Oud zeer zijn gebeurtenissen in je leven die niet prettig waren. Psychologe Irene Kurpershoek vertelt je hier meer over en hoe je beter kan zorgen voor jezelf en je oud zeer.

Hoe ga jij om met oud zeer? | 15 jan 2019

Iedereen heeft met oud zeer te maken. Oud zeer zijn gebeurtenissen in je leven die niet prettig waren. Het kan gaan over één vervelende opmerking die je erg geraakt heeft. Misschien was je stiekem verliefd op een jongen en juist hij zei iets onaardigs over je uiterlijk. Oud zeer kan ook een periode uit je leven betreffen die niet fijn was. Je werd bijvoorbeeld gepest. Of je hebt iets afschuwelijks meegemaakt; een ongeluk, een beroving, akelige dingen op seksueel gebied.

Oud zeer kan van alles zijn

Een uitspraak of bijnaam, hoe je werd behandeld of een gebeurtenis. Oud zeer kan van alles zijn. Maar ding is zeker: je wilt er eigenlijk nooit meer aan denken. Als je net doet of jouw oud zeer niet heeft bestaan, dan komt het je zo nu en dan treiteren. Je zit ineens niet goed in je vel of je reageert nogal heftig op iets kleins.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Want stel je voor. In je jeugd ben je een periode compleet genegeerd. Dat heeft pijn gedaan. Nu ben je begonnen in een nieuwe baan en op de eerste vrijdagmiddag dat je er werkt gaan je collega’s ergens een borrel drinken, maar ze vergeten jou mee te vragen…

Hoe kan je omgaan met oud zeer?

Als je weet welk oud zeer er op jouw levenspad is gekomen kun je daar op drie manieren mee omgaan: Je doet of het er niet is geweest, je wordt er kwaad op, of je kunt er vriendelijk voor zijn!

Beter zorgen voor jezelf en je oud zeer

Een voorbeeld. Stel dat ik, toen ik tien was, een ongeluk heb gehad. Ik stak een geasfalteerde weg over en vanuit mijn ooghoeken zag ik een witte auto op me afkomen. Daarna weet ik het niet meer. Gelukkig hebben ze me weer helemaal kunnen oplappen.
En nu, jaren later, doe ik er iets langer dan een ander over om aan de andere kant van de weg te komen. Zeker als het een geasfalteerde weg is en ik iets wits zie aankomen.
Ik kan net doen of het voor mij ingrijpende ongeluk nooit heeft plaatsgevonden. Als ik dat doe, snap ik niet waarom ik altijd zo gespannen ben als ik moet oversteken.
Ik kan op mijzelf schelden: ‘Ach, schiet toch eens op! Een ander is al tien keer overgestoken en jij staat maar te treuzelen en nog een keer naar links en rechts te kijken! Zit je daar nou nog mee?! Dat is al jaren geleden!!’
Ik kan ook vriendelijker tegen mijzelf zijn: ‘Ja, inderdaad jammer dat ik niet in één keer deze straat durf over te steken. Maar ja, wel begrijpelijk na wat ik heb meegemaakt. En die ander, die al wel aan de overkant is, heeft dit oud zeer waarschijnlijk niet.’
Zo zorg ik beter voor mijzelf en mijn oud zeer.

Erken de angst van een ander

Bij een kind doen we dit automatisch. Stel, je kind is door een hond gebeten. Dat kind zegt: ‘Ik ga nooit meer naar buiten, want daar zijn honden en honden bijten.’ Jij weet, dat gaan we niet doen, want dan leef je niet. Dus wat je doet is het kind bij de hand nemen en samen naar buiten gaan. Iedere keer als er een hondje voorbij komt mag het kind in je hand knijpen. Daarmee erken je de angst. Ondertussen loop je door. En als er een hond voorbij komt die wel erg veel op de bijter lijkt, dan benoem je dit: ‘Oei, die leek wel erg op de hond die jou heeft gebeten hè? Wat knap dat je toch doorloopt!’ Kortom: Je erkent de angst, bent vriendelijk, benoemt het oud zeer en ondertussen ga je door.
Of je hebt een vriendin die tien jaar geleden uit een afschuwelijke relatie is gestapt. Nu heeft ze een eerste date. Ze belt je op: ‘Ik ga afzeggen, want alle mannen zijn engerds, ik doe het niet.’ Dan ga je direct haar angst erkennen door te zeggen: ‘Ik begrijp dat je bang bent.’ En je haalt het oud zeer erbij: ‘Maar ik snap het wel hoor, na wat jij hebt meegemaakt!’ Waarschijnlijk benoem je ook nog wat zij de afgelopen jaren allemaal aan zelfontwikkeling heeft laten zien en geef je haar een compliment dat ze deze stap nu durft te maken.

Handvatten voor betere zelfzorg

En hoe gaan we met onszelf om? Precies! Niet zeuren, doorlopen! Het oud zeer kan niet teruggedraaid worden en gesprekken bij een psycholoog zijn niet bedoeld om iets of iemand de schuld ergens van te geven. Zonder dat oud zeer je gedrag laat bepalen, kun je leren vriendelijker met jezelf om te gaan. Een psycholoog kan je ondersteunen in dit proces. Het klinkt wel tegenstrijdig: De loep leggen op iets waar je eigenlijk nooit meer aan wilt denken. En toch is dit wat je in gesprekken met een psycholoog vaak doet. Niet om je te plagen, maar om je handvatten te geven voor betere zelfzorg.

© 2019 Irene Kurpershoek

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned