Hoe ga ik om met een flirt van mijn partner?

Relatietherapie      Marielle Koek     

“Mijn man vindt een collega leuk en ik ben bang dat het uit de hand loopt.” Wat moet je doen als je partner oog heeft voor iemand anders? Relatietherapeut en psycholoog Marielle Koek vertelt hoe je emotionele ontrouw een plek kan geven.

Hulpvraag van Anoniem:

“Mijn man is onlangs bijna vreemdgegaan met een collega tijdens een bedrijfsuitje. Hij is vlak voordat zij hem wilde zoenen gestopt, maar voorafgaand zijn er berichten uitgewisseld die steeds flirteriger van aard werden. 

Mijn man zegt dat ze elkaar leuk vinden maar afgesproken hebben dat het niet verder gaat dan dat. Ook hebben ze hun leidinggevende geïnformeerd dat het bijna mis is gegaan, maar dat ze dat allebei niet willen en dat het afgelopen is. Hij is niet verliefd op haar, wil voor mij gaan en voelt niks voor haar.

Rationeel kan ik het een plek geven, feitelijk is er niet meer aan de hand dan een uit de hand gelopen flirt en is hij op tijd gestopt. In eerdere relaties is hij vaker vreemd gegaan maar hij zegt dat dit de eerste keer is dat hij op tijd stopte omdat hij besefte dat hij mij kon kwijt raken.

Op dit moment houden ze afstand en praat hij met mij over wat zij zegt. Toch ben ik bang dat het alsnog een keer verkeerd gaat. Ze werken in een klein team waar de sfeer heel los is en vaak geborreld wordt. Daarnaast is zij is inmiddels vrijgezel. Hij zegt dat er echt niks meer gaat gebeuren, maar ik ben bang dat het straks toch uit de hand loopt. Ik weet dat je nooit garanties hebt, maar ik wil ook niet de hele tijd wantrouwend zijn. Wat kan ik doen?”

Beste Anoniem,

Het is logisch dat deze ‘onschuldige’ flirt bij jou een onveilig gevoel en allerlei vragen oproept. Op dit moment heb je geruststelling nodig om je weer veilig te voelen en vertrouwen te hebben dat het goed zit tussen jullie. Durf je angsten uit te spreken. zodat jullie van elkaar weten hoe de ander erover denkt.

Je man heeft laten zien dat hij voor jou wil gaan én bewust gekozen om op tijd te stoppen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat dit zichtbaar is geworden door zijn leidinggevende te informeren. Dat zijn belangrijke stappen. Hij kan je ook vast vertellen wat er in jullie relatie anders is dan in zijn vorige relaties en wat maakt dat hij nu niet is vreemd gegaan.

Hij zal ook gewoon naar borrels van zijn werk blijven gaan en dat kan zeker in het begin moeilijk voor jou zijn. Spreek samen af hoe jullie daar mee om willen gaan. Helpt het als hij jou dan bijvoorbeeld een berichtje stuurt of als jij dan iets afspreekt met een vriendin?

Het is een goed teken dat je man zo zorgvuldig met de situatie is omgegaan. Hij heeft duidelijk zijn grenzen aangegeven bij zijn collega, is eerlijk geweest en heeft voor jullie relatie gekozen. Je hebt nu vooral extra bevestiging nodig dat hij voor jou kiest, en dat kan hij onder andere laten zien door met jou in gesprek te gaan. Probeer het samen op te lossen en praat veel met elkaar. Dat is het belangrijkst.

© 2017 Marielle Koek – Psycholoog Tilburg

Dit vind je misschien ook interessant

Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips
Relatietherapie
Is je partner onredelijk? We geven je 3 tips

Waarom is mijn partner onredelijk? De oorzaak dat je partner onredelijk is, komt waarschijnlijk doordat hij of zij zich ...

Lees verder
Mijn partner is verliefd op een ander
Relatietherapie
Mijn partner is verliefd op een ander

Wat zijn de signalen dat mijn partner verliefd is op een ander? Misschien heeft je partner het al opgebiecht of misschie...

Lees verder
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk
Relatietherapie
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan ...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder