Herken de Winterdip

Depressie, Slaapproblemen      Psyned - Psychologen Nederland     

De wekker gaat. Je trekt de dekens nog even over je oren. Het is pikkedonker; je wordt nu al naar van het idee dat je straks de kou in moet om op je werk te komen. Nu de feestdagen voorbij zijn, en de zomer nog ver weg, hebben wij een beetje een winterdip. Maar wat is dat eigenlijk?

Herken de Winterdip

Een winterdip kan worden beschreven als een gevoel van neerslachtigheid tijdens de wintermaanden, als het kouder en natter is. De meeste mensen hebben hier in ieder geval een beetje last van.

Maar je moet een winterdip niet verwarren met een winterdepressie: een winterdipje kan iedereen krijgen, een winterdepressie is een zwaardere en veel zeldzamere aandoening. Voor meer informatie over de winterdepressie kan je onze blog lezen.

Oorzaak van winterdip

De precieze oorzaak van een winterdip is niet bekend, maar de meeste onderzoekers denken dat het veel met daglicht te maken heeft. Mensen die op een dag weinig daglicht zien maken ’s avonds minder van een bepaald hormoon aan. Dit heet melatonine, en staat ook wel bekend als ‘het slaaphormoon’. In de winter kan je meer van dit hormoon aan gaan maken omdat het langer donker is op een dag. Daardoor voel je je sneller moe. Maar er kunnen meer factoren een rol spelen: ervaringen uit het verleden, of stress bijvoorbeeld.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Gelukkig zijn er dingen waar je op kan letten om het effect van de winterdip te verminderen. Onze suggesties:

  • Zorg dat je voldoende licht krijgt. Je lichaam’s biologische klok reageert namelijk op licht en warmte om te bepalen wanneer het moet rusten of energiek moet zijn. Als het niet voldoende licht krijgt, komt je lichaam niet uit die ruststand en blijf je moe. Vooral ochtendlicht lijkt belangrijk; dit ‘reset’ je lichaam’s biologische klok, zodat je fris en wakker aan de dag kan beginnen.
  • Blijf fysiek actief. Dit is bij neerslachtige gevoelens altijd een goede tip. Met in de ochtend een korte wandeling maken sla je dus twee vliegen in een klap: licht en beweging.
  • Zoek sociaal contact op. Je hebt misschien de neiging om juist mensen te gaan vermijden als je je niet lekker voelt, maar door sociale isolatie word je juist niet vrolijker. Praat met anderen over hoe je je voelt. Nog beter: ga er op uit met een vriend of familielid, dan blijf je ook nog eens actief.

Ben jij wel erg vermoeid, lusteloos en prikkelbaar de laatste tijd? Houden je klachten al lang aan of maak je je zorgen? Het kan het waard zijn om hierover te praten met een gespecialiseerde behandelaar. Bel ons op onderstaand nummer om te overleggen met een van onze medewerkers. Indien nodig verwijzen we je graag door naar een specialist.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

9 tips om het risico op depressie te verkleinen
Depressie
9 tips om het risico op depressie te verkleinen

In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen in zijn of haar leven te maken met een depressie, waarbij vrou...

Lees verder
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen
Depressie
Crisis op crisis: stressklachten door geldproblemen

‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over.’ Een bekende Loesje uitspraak die nu voor velen actu...

Lees verder
Winterdepressie
Meer over klacht
Winterdepressie

De bekende winterdip: de dagen worden donkerder, het weer wordt slechter en zelf voel jij je er ook niet beter op. We sp...

Lees verder