Skip to content

Herken de winterdip

De wekker gaat. Je trekt de dekens nog even over je oren. Het is pikkedonker; je wordt nu al naar van het idee dat je straks de kou in moet om op je werk te komen. Nu de feestdagen voorbij zijn, en de zomer nog ver weg, hebben wij een beetje een winterdip. Maar wat is dat eigenlijk?

Psyned - Psychologen Nederland | 28 jan 2016

Een winterdip kan worden beschreven als een gevoel van neerslachtigheid tijdens de wintermaanden, als het kouder en natter is. De meeste mensen hebben hier in ieder geval een beetje last van.

Maar je moet een winterdip niet verwarren met een winterdepressie: een winterdipje kan iedereen krijgen, een winterdepressie is een zwaardere en veel zeldzamere aandoening. Voor meer informatie over de winterdepressie kan je onze blog lezen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Oorzaak van winterdip

De precieze oorzaak van een winterdip is niet bekend, maar de meeste onderzoekers denken dat het veel met daglicht te maken heeft. Mensen die op een dag weinig daglicht zien maken ’s avonds minder van een bepaald hormoon aan. Dit heet melatonine, en staat ook wel bekend als ‘het slaaphormoon’. In de winter kan je meer van dit hormoon aan gaan maken omdat het langer donker is op een dag. Daardoor voel je je sneller moe. Maar er kunnen meer factoren een rol spelen: ervaringen uit het verleden, of stress bijvoorbeeld.

Gelukkig zijn er dingen waar je op kan letten om het effect van de winterdip te verminderen. Onze suggesties:

  • Zorg dat je voldoende licht krijgt. Je lichaam’s biologische klok reageert namelijk op licht en warmte om te bepalen wanneer het moet rusten of energiek moet zijn. Als het niet voldoende licht krijgt, komt je lichaam niet uit die ruststand en blijf je moe. Vooral ochtendlicht lijkt belangrijk; dit ‘reset’ je lichaam’s biologische klok, zodat je fris en wakker aan de dag kan beginnen.
  • Blijf fysiek actief. Dit is bij neerslachtige gevoelens altijd een goede tip. Met in de ochtend een korte wandeling maken sla je dus twee vliegen in een klap: licht en beweging.
  • Zoek sociaal contact op. Je hebt misschien de neiging om juist mensen te gaan vermijden als je je niet lekker voelt, maar door sociale isolatie word je juist niet vrolijker. Praat met anderen over hoe je je voelt. Nog beter: ga er op uit met een vriend of familielid, dan blijf je ook nog eens actief.

Ben jij wel erg vermoeid, lusteloos en prikkelbaar de laatste tijd? Houden je klachten al lang aan of maak je je zorgen? Het kan het waard zijn om hierover te praten met een gespecialiseerde behandelaar. Bel ons op onderstaand nummer om te overleggen met een van onze medewerkers. Indien nodig verwijzen we je graag door naar een specialist.

© 2016 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Depressie

Meer over klacht

Depressie

Lees meer informatie over Depressie

Slaapproblemen

Meer over klacht

Slaapproblemen

Lees meer informatie over Slaapproblemen

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned