Heb het hart om contact te maken…

Overig      Psyned - Psychologen Nederland     

…over het werkzame bestanddeel van Over de Streep. De afgelopen week ben ik een paar keer geïnterviewd over Challenge Day, dat in de vorm van ‘Over de Streep’ vanaf 26 juni weer wordt uitgezonden door de KRO.

Heb het hart om contact te maken…

Wat maakt mensen gelukkig?

De afgelopen week ben ik een paar keer geïnterviewd over Challenge Day, dat in de vorm van ‘Over de Streep’ vanaf 26 juni weer wordt uitgezonden door de KRO. Omdat ik als psycholoog hierbij betrokken ben, willen de interviewers van mij vanuit mijn professie weten waarom het concept werkt en stellen ze kritische vragen. Een goede zaak.

Zelf word ik op die interview-momenten ook weer even op ‘scherp’ gezet om te verwoorden wat het naar mijn idee nu is dat mensen gelukkig maakt. Want hier gaat het over.

Bekijk de trailer van Over de Streep

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Bekijk hier de film Nazorg van Over de Streep:

Hoe kun je al die ellende aanVragen mensen aan mij

In mijn praktijk werk ik dagelijks met mensen die niet gelukkig (genoeg) zijn, daarom komen ze bij mij. Elke persoon raakt mij opnieuw met zijn of haar verhaal. Vrienden, familie, maar ook cliënten zelf vragen mij dan ook ‘hoe kun je het aan, al die ellende die je hoort, op een dag?’ Hoe ga je naar huis, kun je het wel achter je laten?’ Tot hun verwondering en soms tot mijzelf, kan ik hier meestal een volmondig ‘ja’ op antwoorden.

Niet ‘de drugsverslaafde’, ‘de depressieve’ of ‘degene die vreemdgaat’

Hoe werkt dat dan? Ik denk dat dat komt omdat ik hun verhaal niet mijn verhaal maak. Ik hoef hun verhaal niet ongedaan te maken, er niets van of over te vinden. Ik hoef alleen maar te luisteren met mijn hart en de mens te zien die achter dit verhaal zit. Wat iemand heeft meegemaakt, hoe iemand zo is geworden zoals hij is.

Ik kijk er liefdevol naar en dat wordt door de persoon ervaren als ‘gezien worden’ precies zoals hij of zij is. Dus niet ‘de drugsverslaafde’, ‘de misbruikte’, ‘de depressieve’, ‘degene die vreemdgaat’, het zijn allemaal maar oordelen en labels en doen deze mens tekort.

Ik werk met mensen dan ook op een laag waarop iedereen gelijk is. Dat betekent, dat ik er als therapeut niet ‘boven’ sta of beter ben. Er is menselijk contact en ‘gezien worden’ blijkt keer op keer helend te zijn.

Therapeut v.s. methodiek

Natuurlijk heb ik mijn opleidingen gedaan, heb ik beschikking over een scala aan therapeutische methoden en technieken. En die gebruik ik ook, ik werk doelgericht en praktisch met mensen. Maar dat is niet mijn grootste goed. Er is veel geschreven over wat een therapie effectief maakt. Hieruit blijkt dat de persoon van de therapeut minstens even belangrijk is als de gebruikte methodiek.

Ik beschouw het als een voorrecht om van mens tot mens te werken, te werken vanuit het contact en zo ervaren mijn cliënten dat ook. En ze varen er wel bij. Ik trouwens ook.

Contact maken betekent risico lopen

Om contact te maken is het nodig om mensen zonder oordeel te benaderen, te zien. En jezelf te durven laten zien. Ik ben ook een mens en ook ik heb in mijn leven ervaringen opgedaan waardoor ik leerde dat contact maken gevaarlijk kon voelen. Intussen heb ik geleerd om risico’s hierin te nemen en met succes. We zijn allemaal leerlingen van het leven, zo zie ik het, van de wieg tot het graf. Of je nu therapeut bent of cliënt.

Weg met de labels en de oordelen

Dit gezegd hebbende, kom ik weer terug op wat ik denk dat werkt bij een Challenge Day. Het is precies bovenstaand principe, waar ik in geloof, wat ik terugvind bij ‘Over de Streep’, waardoor het volgens mij werkt.

Iedereen is gelijk, is kwetsbaar in het contact en daarom getuigt het van moed dat die stappen toch worden gezet. Weg met de labels en de oordelen en er is echt contact van kind tot kind, van mens tot mens. De kinderen hebben het hart om risico’s te nemen in het contact maken en ervaren dat ze liefdevol hierin ontvangen worden. En dat maakt gelukkig.

Deze ervaring kunnen de kinderen nooit meer on-leren, ze nemen het mee en op die manier is een zaadje van ‘iets nieuws’ geplant.

Kijk liefdevol naar je eigen oordelen en laat ze los

Ik zou jou als lezer van deze blog willen uitnodigen om op deze manier naar de zes prachtige nieuwe uitzendingen van ‘Over de Streep’ te kijken en je te laten raken door de schoonheid en de helende kracht van contact.
Maar vooral: kijk liefdevol naar je eigen oordelen over anderen voordat je ze loslaat. Veel kijkplezier.

Over de Streep: op dinsdag 12 juni om 20.30 uur op Nederland 3 een uitzending waarin Arie Boomsma terug gaat naar de scholen die vorig jaar meededen. Vanaf 26 juni is elke dinsdag om 20.25 op Nederland 3 een nieuwe aflevering te zien waaraan Petra heeft meegewerkt.

© 2012 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb j...

Lees verder