Gymselfies

Zingeving      Gymselfies     

Een selfie every once in a while heeft Julia geen problemen mee, maar flatteuze workout foto’s komen wel erg vaak voorbij. Of is zij nou toch ouderwets aan het worden? In Julia’s column deze maand onderzoekt ze de gymselfie.

Gymselfies

gym selfie

Deze column verscheen eerder op de Vondelgym blog

Ken je de tijd nog, dat de term ‘eetrijp’ nog niet bestond, chiazaad alleen nog bestemd was voor je parkiet en je kon afvallen door een vibrerende riem om je billen de doen? Oh how I miss those days. Waarom? Omdat er toen ook nog geen smartphones bestonden.

En smartphones hebben camera’s. Ik vind het zo ontzettend zonde dat mensen een volledig concert opnemen met hun telefoon, of het uitzicht bovenop een berg alleen maar door een lens hebben gezien. Selfies zijn daarentegen weer van een ander level.

Een selfie every once in a while heb ik absoluut geen problemen mee. Maar sommige mensen maken er een sport van zo veel mogelijk selfies te maken. De ‘Gymselfie’ is één van de soorten selfies die we het vaakst tegenkomen en die ik zelf heel bewust nagenoeg nooit maak.

Ik ben op onderzoek uitgegaan naar dit fenomeen, want iedereen kent het en vindt er wat van. Het kan zomaar zijn dat ik een bekrompen visie heb op het leven, of dat ik dat oude gebakkie wordt dat nu al niet meer mee wil gaan met de technologische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen van haar tijd. We’ll see!

Brunel University onderzocht dit en concludeerde: mensen die meer gymselfies/dieetupdates etc posten, in de hoop zo bevestiging en aandacht te krijgen, hebben vaker narcistische persoonlijkheidstrekken. Een narcist is iemand die op het eerste gezicht een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen heeft, maar vaak onbewust helemaal niet zeker van zichzelf is. Om dat te compenseren houden narcisten er ideeën van superioriteit ten opzichte van anderen op na. Een beetje zoals mijn vorige blog klonk ‘Ik ben de beste, ook als dat niet zo is’.

Wij social mediavrienden liken de updates en foto’s, waarschijnlijk zelfs terwijl we het mogelijk eigenlijk helemaal niet zo likeable vinden, maar self-centred en negatief . Mensen die gymselfies, sportupdates en dieetupdates posten, krijgen meer likes en comments dan mensen die updates schrijven over bijvoorbeeld een boek of het eeuwig missen van de trein. Dit zorgt er dus automatisch voor dat mensen nog meer sportupdates en gymselfies plaatsen (want, update = likes = hoera!).

Natuurlijk moet je niet denken dat alle selfie-nemers narcisten zijn, of dat iedereen die een update post dit doet om bevestiging te krijgen. Het gaat in dit onderzoek om narcistische trekken, en niet een volledige psychiatrische stoornis. Er zijn bovendien een hoop andere redenen om Gymselfies te maken en sportupdates te delen. Voor sommige mensen is het een manier van communiceren, een manier om zichzelf of een product te promoten of zichzelf creatief te uiten bijvoorbeeld.

Anyways, Ik gun het je dat het aantal likes dat je krijgt (of niet krijgt!) geen directe samenhang heeft met jouw zelfvertrouwen. Dat je OK bent, zelfs al heb je geen idee of een ander dat ook vindt.

Wat vind jij? Doe je veel sportupdates, of maak je wel eens een Gymselfie? Of like je andermans sportupdates, ook al vind je het eigenlijk niet zo tof?

Ben jij team Gymselfie of team oud gebakkie, zoals ik?

Liefs,

Julia

Dit vind je misschien ook interessant

Hoe overleef je een nachtdienst?
Slaapproblemen
Hoe overleef je een nachtdienst?

NIEUWS VAN DE WEEK NU.nl: Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtdiensten te draaien Details: Nachtdiensten zijn...

Lees verder
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?
Zingeving
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?

Deze column werd eerder al gepubliceerd op de blog van de Vondelgym Elke keer als ik op mijn fietsje zit naar de Gym, be...

Lees verder
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen
Zingeving
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen

Heb je veel dagen waarop alles chaotisch door elkaar lijkt te lopen? Je moet aan alles tegelijkertijd denken, het is las...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder