Skip to content
Psyned

Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van landelijke behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie staan. Bijna 45 procent van de respondenten geeft aan dat hun relatie verslechterd is. Daartegenover zegt ruim 18 procent dat hun relatie verbeterd is en 37 procent dat deze gelijk is gebleven. Waar tot nu toe met name de negatieve invloed van de coronacrisis op relaties werd uitgelicht, lijkt het toch genuanceerder te liggen.

Persbericht relaties in corona
Psyned - Psychologen Nederland | 31 mrt 2021

Mensen die aangeven dat hun relatie verslechterd is, lijken minder gezelligheid en minder positieve energie in hun relatie ervaren. Ook wordt er binnen de relatie minder gevoelens en liefde getoond. Verder is de communicatie slechter en vinden zij het moeilijk om om te gaan met onderlinge verschillen. Tot slot idealiseert men de partner en de relatie minder. Pieternel Dijkstra, relatietherapeut bij Psyned: “Idealisering zorgt ervoor dat jij je relatie blijft bezien als positief. Als dat verdwijnt maakt dat de relatie relatief kwetsbaar, bijvoorbeeld voor overspel.” Bij mensen die juist positiever in hun relatie staan zijn de kaarten anders geschud. Daar is het tegenovergestelde beeld te zien.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek werd door 1656 volwassen respondenten met een relatie een vragenlijst op de website van Psyned ingevuld. Het publiek dat de site bezoekt bestaat voornamelijk uit mensen die al op zoek zijn naar hulp voor uiteenlopende klachten.

Wat relatietherapeuten zien in de praktijk

Pieternel Dijkstra, relatietherapeut bij Psyned: “Je kan de afgelopen tijd echt zien als een test voor de relatie. Veel stellen zitten door de coronacrisis op elkaars lip. Bij sommige stellen pakt dit slecht uit, bij anderen goed.”

Bij stellen die zich slecht raad weten met de situatie ontstaan veel negatieve emoties. Zaken die men voorheen maar een beetje irritant vond aan elkaar, groeien nu uit tot grote ergernissen. Tegelijkertijd zijn er door de corona-maatregelen minder momenten om op te laden: cafés en sportscholen zijn dicht en bezoek mag maar beperkt.

Er zijn ook stellen die een positieve draai weten te geven aan de situatie. Ze ervaren het samenzijn ook als een kans voor meer onderlinge verbinding. Dijkstra: “Je kan samen dingen doen waar je eerder te weinig aan toe kwam, zoals vrijen of samen koken. Dan is de situatie nog steeds zwaar maar trekt deze minder een wissel op je relatie. Sterker nog, je relatie kan er door groeien.”

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Nieuws

Meer over klacht

Nieuws

Lees meer informatie over Nieuws

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned