Familieopstellingen

Familieopstellingen      Psyned - Psychologen Nederland     

Familie is belangrijk. Je groeit op binnen een gezin, er worden je waarden en normen geleerd, en je wordt opgevoed. Daarbinnen spelen vele mensen een rol. Natuurlijk je ouders of opvoeders, maar ook broertjes en zusjes, opa’s en oma’s of misschien zelfs tantes en ooms. Deze mensen om je heen bepalen voor een deel hoe jij als persoon uiteindelijk wordt, met positieve eigenschappen en negatieve.

Hoe kun je de problemen waar je in het leven tegen aanloopt het beste onder ogen zien? Door ze letterlijk voor je te zien. Familieopstellingen geeft je deze kans

Tegenslagen

Iedereen zal tegenslagen tegenkomen in het leven, maar soms merk je dat je hetzelfde probleem steeds weer blijft tegenkomen. Hoe diep je ook nadenkt, je begrijpt niet hoe het komt dat je steeds weer tegen dezelfde soort tegenslagen aanloopt. Het kan dan inzichtgevend zijn om een situatie eens letterlijk voor je te kunnen zien, dit laat je de situatie van een andere kant bekijken. Vaak blijf je steeds weer op dezelfde manier op een gebeurtenis reageren waardoor ook de uitkomsten steeds hetzelfde zijn.

Het kan zijn dat dit terug te voeren is naar je gezinssysteem. Vaak volgen reacties onbewust op elkaar en dit zorgt ervoor dat je steeds weer tegen hetzelfde aanloopt. Het kan ontzettend verrijkend zijn om de opstelling waarbinnen de problematiek voorkomt eens neer te zetten en te laten spelen door andere deelnemers.

Doordat je de situatie ineens echt voor je ziet, kom je heel snel bij de kern van het probleem. Dit zorgt ervoor dat je inzichten krijgt die je leren hoe je de balans weer kunt terugvinden die zoek was.

Workshop

Een workshop familieopstellingen heeft meerdere stappen. Het eerste is natuurlijk je inschrijven en ernaartoe gaan. Bij Psyned zijn ruim 20 psychologen en therapeuten aangesloten die familieopstellingen behandelen, neem gerust contact op om te vragen bij welke psycholoog of therapeut in jouw omgeving je terecht kunt.

Als je de ruimte binnenkomt is bijna iedereen een beetje zenuwachtig en gespannen, maar na de kennismaking hangt er al snel een ontspannen sfeer. De eerste deelnemer brengt zijn of haar vraag in. Daarna mag de deelnemer uit alle overige aanwezige deelnemers kiezen wie welke rol zal gaan spelen en plaatst deze personen in de ruimte.

Je zet de deelnemers precies zo neer zoals jij ze wilt hebben. Misschien had je met je vader een minder goede band? Dan komt hij ver weg in de ruimte te staan. Had hij ook een slechte band met je moeder? Dan staan deze met de ruggen naar elkaar toe. Zo plaats je iedereen die er toe doet voor jouw situatie in de ruimte op de manier waarop jij het gevoel hebt dat ze horen te staan. Zo zie je heel duidelijk voor je hoe de connecties onderling liggen en vanuit daar wordt dan ook de opstelling ‘gespeeld’.

Door op deze manier letterlijk voor je te kunnen zien hoe er op elkaar gereageerd wordt, kom je heel snel bij de kern van de problematiek. Iets waar je als je er alleen over zou praten veel langer over zou doen en wat ook veel meer moeite zou kosten. Dit is ook het mooie aan deze vorm van therapie, binnen erg korte tijd zit je meteen op de gevoelige plek.

Hoe verder?

Dat je meteen op de gevoelige plek zit natuurlijk een mooi vertrekpunt voor verdere gesprekken met een psycholoog en het zorgt ervoor dat de persoon in kwestie meteen met nieuwe inzichten aan de slag kan. Het is lastig om goed te omschrijven wat de familieopstellingen met je doen, dit is echt iets wat je moet ervaren. Het is een unieke ervaring om een rol te spelen in de opstelling van de ander, waardoor je de heftige emoties van de ander zelf kunt ervaren.

De thematiek van de anderen is iets waar jij ook veel van jezelf in kunt herkennen en dat is ontzettend leerzaam. Je krijgt een kijkje in andermans leven en je koppelt dit aan je eigen ervaringen. Zo zullen er op een dag opstellingen zijn die wat verder bij je vandaan staan, maar ook juist momenten waarop het heel dichtbij jezelf komt.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Eva* werkt met haar levensscript
Hechting
Eva* werkt met haar levensscript

Onveilige hechting kan veel invloed hebben op hoe je later relaties aangaat. Eva werkt aan haar hechtingsproblematiek me...

Lees verder
Familieopstelling
Meer over klacht
Familieopstelling

Een familieopstelling brengt jouw connecties in kaart. In je leven ben je niet alleen, nooit geweest ook. Ook al ben jij...

Lees verder