EFT: Briljante samenstelling van bestaande therapievormen

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Sinds een jaar of vier wordt er in Nederland door relatietherapeuten met een nieuwe techniek gewerkt: EFT. Emotionally Focused Therapy, een hele mond vol. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarin verschilt het nou precies van andere (relatie)therapievormen?

EFT: Briljante samenstelling van bestaande therapievormen

Laat ik eerst kort samenvatten waar EFT (volgens de Stichting EFT.nl) nou precies om draait:

‘’EFT is gebaseerd op de gehechtheids- en systeemtheorieën. Verder gebruikt EFT experiëntiële interventies om onderliggende hechtingsangsten en onbeantwoorde hechtingsbehoeftes te bereiken’’.

Waarschijnlijk denk je nu: ‘’Oh ja, natuurlijk! Systeemtheorieën, experiëntiële interventies en gehechtheidstheorieën!.’’ Toch…? Nee? Ok dan gaan we daar eerst even verder op in.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Systeemtheorie

De systeemtheorie gaat er vanuit dat je een mens pas volledig kunt begrijpen als hem bekijkt in de context van zijn relaties. Het gedrag en de houding van een mens verschillen namelijk nogal per rol. Ga maar na: je kunt tegelijkertijd vader, voetbalmaatje, romantische partner, leidinggevende en werknemer zijn. En bij al die verschillende rollen horen ook weer verschillende gedragspatronen. In EFT wordt natuurlijk vooral gekeken naar jouw rol als partner, maar ook alle andere rollen.

Gehechtheidstheorie

Deze theorie is gebaseerd op de relatie tussen een moeder en haar kind. In een tussen aanhalingstekens ‘’normale’’ situatie ontstaat er tussen een moeder en haar kind een bepaalde band. Het kind beïnvloedt door middel van huilen en aanhankelijkheid het gedrag van de moeder, en het gedrag van de moeder beïnvloedt weer het gedrag van het kind. Deze wisselwerking zorgt uiteindelijk voor een gehechtheid, die op zijn beurt vertrouwen en zekerheid biedt. De gehechtheidstheorie gaat ervanuit dat deze primaire vorm van emotionele hechting, in alle relaties die een mens aangaat terugkomt.

Experiëntiële interventie

Een mooi scrabbelwoord, dat is het zeker. Maar wat betekent het? Experiëntiële psychotherapie draait erom mensen opnieuw in contact te brengen met hun innerlijke ervaringsstroom. Die ervaringsstroom bestaat uit hoe iemand de wereld ervaart (Engelse vertaling van experience: ervaren), hoe deze hem beïnvloeden en hoe hij deze ervaringen met zich mee draagt. Ook bij relatietherapie kan er een verstoring zijn van het contact met die innerlijke ervaringsstroom.

Conclusie

EFT is eigenlijk niet meer of minder dan een hele slimme samenstelling van delen uit verschillende therapievormen. De bedenkster, klinisch psycholoog dr. Sue Johnson, heeft precies de juiste stukken van deze therapievormen met elkaar verbonden met een bijna onwerkelijk resultaat.

Volgens uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is de slagingskans van deze vorm van relatietherapie een verbijsterende 70%(!), tegenover 30% slaagkans bij conventionele relatietherapieën. Daarmee is het tot op heden de meest succesvolle vorm van relatietherapie ooit.

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
EFT Relatietherapie
Meer over klacht
EFT Relatietherapie

EFT richt zich op onderliggende emoties en behoeftes van jou en je partner. Het is een krachtige methode om de verbonden...

Lees verder