Categorie
Categorie

EFT: Briljante samenstelling van bestaande therapievormen

Sinds een jaar of vier wordt er in Nederland door relatietherapeuten met een nieuwe techniek gewerkt: EFT. Emotionally Focused Therapy, een hele mond vol. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarin verschilt het nou precies van andere (relatie)therapievormen?

Laat ik eerst kort samenvatten waar EFT (volgens de Stichting EFT.nl) nou precies om draait:

‘’EFT is gebaseerd op de gehechtheids- en systeemtheorieën. Verder gebruikt EFT experiëntiële interventies om onderliggende hechtingsangsten en onbeantwoorde hechtingsbehoeftes te bereiken’’.

Waarschijnlijk denk je nu: ‘’Oh ja, natuurlijk! Systeemtheorieën, experiëntiële interventies en gehechtheidstheorieën!.’’ Toch…? Nee? Ok dan gaan we daar eerst even verder op in.

Systeemtheorie

De systeemtheorie gaat er vanuit dat je een mens pas volledig kunt begrijpen als hem bekijkt in de context van zijn relaties. Het gedrag en de houding van een mens verschillen namelijk nogal per rol. Ga maar na: je kunt tegelijkertijd vader, voetbalmaatje, romantische partner, leidinggevende en werknemer zijn. En bij al die verschillende rollen horen ook weer verschillende gedragspatronen. In EFT wordt natuurlijk vooral gekeken naar jouw rol als partner, maar ook alle andere rollen.

Gehechtheidstheorie

Deze theorie is gebaseerd op de relatie tussen een moeder en haar kind. In een tussen aanhalingstekens ‘’normale’’ situatie ontstaat er tussen een moeder en haar kind een bepaalde band. Het kind beïnvloedt door middel van huilen en aanhankelijkheid het gedrag van de moeder, en het gedrag van de moeder beïnvloedt weer het gedrag van het kind. Deze wisselwerking zorgt uiteindelijk voor een gehechtheid, die op zijn beurt vertrouwen en zekerheid biedt. De gehechtheidstheorie gaat ervanuit dat deze primaire vorm van emotionele hechting, in alle relaties die een mens aangaat terugkomt.

Experiëntiële interventie

Een mooi scrabbelwoord, dat is het zeker. Maar wat betekent het? Experiëntiële psychotherapie draait erom mensen opnieuw in contact te brengen met hun innerlijke ervaringsstroom. Die ervaringsstroom bestaat uit hoe iemand de wereld ervaart (Engelse vertaling van experience: ervaren), hoe deze hem beïnvloeden en hoe hij deze ervaringen met zich mee draagt. Ook bij relatietherapie kan er een verstoring zijn van het contact met die innerlijke ervaringsstroom.

Conclusie

EFT is eigenlijk niet meer of minder dan een hele slimme samenstelling van delen uit verschillende therapievormen. De bedenkster, klinisch psycholoog dr. Sue Johnson, heeft precies de juiste stukken van deze therapievormen met elkaar verbonden met een bijna onwerkelijk resultaat.

Volgens uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is de slagingskans van deze vorm van relatietherapie een verbijsterende 70%(!), tegenover 30% slaagkans bij conventionele relatietherapieën. Daarmee is het tot op heden de meest succesvolle vorm van relatietherapie ooit.

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wil je een vraag voorleggen aan het verwijsteam van Psyned? Je kan ons elke werkdag bellen op 085 – 4014720. Ma – do van half 9 tot half 9, op vrijdag van half 9 tot half 6. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom psychologie, leuke feitjes en inzichtgevende artikelen? Volg Psyned dan op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog