Skip to content
Psyned

EFT: Briljante samenstelling van bestaande therapievormen

Sinds een jaar of vier wordt er in Nederland door relatietherapeuten met een nieuwe techniek gewerkt: EFT. Emotionally Focused Therapy, een hele mond vol. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarin verschilt het nou precies van andere (relatie)therapievormen?

Psyned - Psychologen Nederland | 03 sep 2013

Laat ik eerst kort samenvatten waar EFT (volgens de Stichting EFT.nl) nou precies om draait:

‘’EFT is gebaseerd op de gehechtheids- en systeemtheorieën. Verder gebruikt EFT experiëntiële interventies om onderliggende hechtingsangsten en onbeantwoorde hechtingsbehoeftes te bereiken’’.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Waarschijnlijk denk je nu: ‘’Oh ja, natuurlijk! Systeemtheorieën, experiëntiële interventies en gehechtheidstheorieën!.’’ Toch…? Nee? Ok dan gaan we daar eerst even verder op in.

Systeemtheorie

De systeemtheorie gaat er vanuit dat je een mens pas volledig kunt begrijpen als hem bekijkt in de context van zijn relaties. Het gedrag en de houding van een mens verschillen namelijk nogal per rol. Ga maar na: je kunt tegelijkertijd vader, voetbalmaatje, romantische partner, leidinggevende en werknemer zijn. En bij al die verschillende rollen horen ook weer verschillende gedragspatronen. In EFT wordt natuurlijk vooral gekeken naar jouw rol als partner, maar ook alle andere rollen.

Gehechtheidstheorie

Deze theorie is gebaseerd op de relatie tussen een moeder en haar kind. In een tussen aanhalingstekens ‘’normale’’ situatie ontstaat er tussen een moeder en haar kind een bepaalde band. Het kind beïnvloedt door middel van huilen en aanhankelijkheid het gedrag van de moeder, en het gedrag van de moeder beïnvloedt weer het gedrag van het kind. Deze wisselwerking zorgt uiteindelijk voor een gehechtheid, die op zijn beurt vertrouwen en zekerheid biedt. De gehechtheidstheorie gaat ervanuit dat deze primaire vorm van emotionele hechting, in alle relaties die een mens aangaat terugkomt.

Experiëntiële interventie

Een mooi scrabbelwoord, dat is het zeker. Maar wat betekent het? Experiëntiële psychotherapie draait erom mensen opnieuw in contact te brengen met hun innerlijke ervaringsstroom. Die ervaringsstroom bestaat uit hoe iemand de wereld ervaart (Engelse vertaling van experience: ervaren), hoe deze hem beïnvloeden en hoe hij deze ervaringen met zich mee draagt. Ook bij relatietherapie kan er een verstoring zijn van het contact met die innerlijke ervaringsstroom.

Conclusie

EFT is eigenlijk niet meer of minder dan een hele slimme samenstelling van delen uit verschillende therapievormen. De bedenkster, klinisch psycholoog dr. Sue Johnson, heeft precies de juiste stukken van deze therapievormen met elkaar verbonden met een bijna onwerkelijk resultaat.

Volgens uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is de slagingskans van deze vorm van relatietherapie een verbijsterende 70%(!), tegenover 30% slaagkans bij conventionele relatietherapieën. Daarmee is het tot op heden de meest succesvolle vorm van relatietherapie ooit.

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned