Eerste hulp bij stress

Stress      Ghislaine Regout     

Staan er voor jou de komende tijd tentamens op de stoep? Of twijfel je of je je studie gaat halen? Grote kans dat je hierbij stress ervaart. Herken je stress symptomen als onrust, vermoeidheid of hyperventilatie? Psychologe Ghislaine Regout geeft je tips hoe je om kunt gaan met deze stress.

3 tips om stress te verminderen

Doordat ik werkzaam ben in verschillende universiteitssteden, zie ik regelmatig gestreste studenten in mijn behandelkamer. Daarbij komt het vaak voor dat als je zoveel stress ervaart, je jezelf niet meer kan concentreren op wat je aan het doen bent en je resultaten lager zijn dan je eigenlijk had kunnen hebben. Naast lagere cijfers zijn er nog meer consequenties verbonden aan stress. Een langdurige periode van stress kan namelijk zelfs resulteren in een burn-out. En dat wil je voorkomen.

Dus: wil je tips over hoe je de stress kunt loslaten, je rust weer vinden en je beter kunnen focussen, lees dan vooral verder! De tips zijn ook nuttig als je geen student meer bent, maar op andere vlakken veel stress ervaart en dit wilt verminderen

1. Plan en houd overzicht

Heb je het zo druk dat je to-do-lijst zo lang wordt dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Schat in, naast het maken van deze to-do-lijst, hoeveel tijd je aan elke taak kwijt bent. Hierdoor kan blijken dat je 48 uur aan taken in 24 uur probeert te stoppen. Is dit het geval? Kijk dan goed welke zaken echt prioriteit hebben en welke niet.

Zo houd je een to do-lijst over die je daadwerkelijk kan afronden binnen een dag of week. Probeer niet verder vooruit te plannen dan dat. Check wel of je wat ontspanning kan inplannen en de minder leuke activiteiten kan afwisselen met leuke.

2. Zorg voor pauzes

Ben jij iemand die de hele dag zit te blokken? Dit zorgt er namelijk niet voor dat je meer onthoudt. Op een gegeven moment is je concentratie toch echt op. Verstandig is om na 45 tot 60 minuten een korte pauze te nemen en na 2 blokken een langere break. Maak tijdens deze break een wandeling, zo heb je gelijk wat beweging en ben je er echt even ‘uit’.

3. Geef je grenzen aan

Naast het stellen van prioriteit aan noodzakelijke activiteiten, raad ik ook aan om jezelf rust en vrije tijd te gunnen, maar ook een realistische planning te maken. Oftewel; een planning waar je jezelf ook daadwerkelijk aan kan houden. Stress en de symptomen ervan tegengaan vraagt echter wel van je om vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen die geen prioriteit hebben.

Wat nou als daar het probleem ligt? Vind jij het lastig om ‘nee’ te zeggen? Vind je ‘ja’ zeggen makkelijker en ben je dit dan ook meer gewend? Wellicht word je nerveus voor de (negatieve) reactie van anderen als je ‘nee’ moet zeggen. In dit geval komt de stress niet door een overenthousiaste planning, maar door het niet goed aangeven van je grenzen. Lees in dit eerdere blog van Psyned hoe je kan leren om vaker ‘nee’ te zeggen.

Sta eens stil bij hoe vaak je ja zegt, ook wanneer je eigenlijk nee bedoeld. Hoe vaak doe je dit? En waarom? Het turven hiervan, kan al een eye-opener zijn. Hoe vaak ga je over je grenzen heen en in hoeverre beïnvloedt dit je leven? De “ik-wil-eigenlijk-niet-maar-vooruit”- situaties kunnen zich snel opstapelen, ook deze situaties kunnen bijdragen aan het ervaren van stress.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je merkt dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven:

  • Geef jezelf bedenktijd. Zeg bijvoorbeeld ‘daar moet ik even over nadenken’ in plaats van automatisch ‘ja’ . Zo heb je meer tijd om te bedenken of je iets wel echt wilt.
  • Zeg echt ‘nee’ als je iets niet wilt. Dit kan in het begin lastig zijn. Vind je dit heel lastig? Bedenk dan dat je geen ‘nee’ zegt tegen de ander, maar ‘ja’ tegen jezelf.
  • Onthoud dat wanneer je selectiever bent met je tijd, de kwaliteit van de dingen die je doet, omhoog gaat.

En nu?

Bovenstaande tips zijn de eerste stappen om stress tegen te gaan. Blijf je stress ervaren en kan je ondersteuning gebruiken om hier vanaf te komen? In dat geval kan een psycholoog je hierbij helpen, zodat je je kracht uit jezelf haalt en straks weer met plezier aan de slag kan! Bel gerust met ons verwijsteam voor advies. We zijn elke werkdag op 085-4014720 bereikbaar van 08.30 uur – 20.30 uur en op vrijdag tot 17.00 uur.

© Ghislaine Regout – Psycholoog Arnhem

Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

Maatschappelijke druk, angst en studieschuld als aanleiding Er zijn tal van oorzaken te bedenken voor de prestatiedruk e...

Lees verder
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder