Wat als ik onveilig gehecht ben?
Gelukkig zijn de meeste Nederlandse kinderen veilig gehecht. Wat als dit bij jou niet het geval is en je onveilig gehecht bent? Dit betekent dat je in je eerste levensjaren niet op een gezonde manier een band hebt opgebouwd met je ouders of verzorgers. Je ouders waren bijvoorbeeld negatief in het contact, niet aanwezig op belangrijke momenten, overbezorgd of er was sprake van verwaarlozing en/of mishandeling. De basis die hieruit is ontstaan neem je mee in je verdere leven. Zo kunnen we vanuit de hechting verklaren waar bepaalde gedragingen, patronen en klachten vandaan komen.
Stress op jonge leeftijd
Als je vaak stress ervaart op jonge leeftijd, kan dit je op latere leeftijd gevoeliger maken voor stress. Ook als je moeder veel stress ervaarde tijdens de zwangerschap heeft dit invloed op jou. Je stresssysteem wordt hierdoor scherper afgesteld, waardoor je makkelijker ontregeld raakt.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Ik kan mijn grenzen niet aangeven
Heb jij als kind niet geleerd om je grenzen te voelen en aan te geven? Dan is er een grote kans dat je dit nu nog steeds moeilijk vindt om te doen (in een werksituatie). Of je geeft je grenzen helemaal niet aan. Het gevolg is dan dat je over die grenzen heen gaat.
Geen vertrouwen
Als je veilig gehecht bent sta je met vertrouwen in het leven: het leven loopt zoals het loopt. Als je onveilig gehecht bent ervaar je interne onrust. Je vertrouwt niet op jezelf en/of anderen. In het verleden had je namelijk geen stabiele basis. Je ontwikkelde daardoor de overtuiging dat als je dingen niet controleert het niet goed komt.
Werd er niet met liefde en aandacht op jouw behoeftes gereageerd? En was de zorg van je ouders onvoorspelbaar of afwezig? Dan leer je dat je niet de moeite waard bent en dat anderen niet te vertrouwen zijn.
Het gevolg kan zijn dat je op latere leeftijd niet snel anderen om hulp vraagt. Je leerde dat je het allemaal alleen moet doen in het leven. Hierdoor zoek je geen hulp als je die eigenlijk wel nodig hebt. Hierdoor loop je tegen je grenzen aan.
En toen had je een burn-out
Bij een burn-out komt alles dat hierboven staat samen. Er zijn, vanuit onveilige hechting, zogenaamde schadelijke schema’s ontstaan. Schema’s zijn schadelijke overtuigingen die je vatbaarder maken voor een burn-out. Je kunt dit zien als een bepaalde filter waarmee je naar de wereld kijkt, bijvoorbeeld zelfopoffering: als de ander iets nodig heeft moet ik dat altijd bieden. De overlevingsstrategie die je vroeger hielp bij hechten, helpt je nu niet meer. Je dat beseffen is de eerste stap, maar het is daar niet mee klaar. Want hoe kom je los van deze schema’s?
Een burn-out voorkomen bij onveilige hechting: 5 tips
Hoe blijf jij in balans als je onveilig gehecht bent? Wij geven jou 5 praktische tips die jou hierbij helpen.
Tip 1: wees je bewust van het risico dat je loopt vanuit je hechtingsstijl
Welke kenmerken horen bij jou hechtingsstijl? Wees je hiervan bewust. Dan trap je ook minder snel in de bijbehorende valkuilen. Realiseer je waarin je getriggerd bent en wat vanuit daar je natuurlijke neiging is om te doen. Dan kun je bedenken wat je vanuit een gezond stuk nu wel zou kunnen doen. Of wat zou je een vriend adviseren in deze situatie? Daarin ben je vaak veel milder.
Tip 2: ga vanuit je hoofd weer terug naar je lichaam
Als je onveilig gehecht bent sta je al snel aan en ben je gevoeliger voor stress. Als we stress ervaren zijn we geneigd om op te stijgen naar ons hoofd. We verliezen de verbinding met ons lichaam. Om de controle weer terug te krijgen is het belangrijk om weer terug naar je lichaam te gaan. Wat voel je? Wat heb je nodig om weer rust te ervaren in je lichaam? Als je hiermee bezig gaat, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness of meditatie, zul je merken dat je hoofd ook rustiger wordt.
Tip 3: het is een vraag, geen opdracht
Stel, een collega vraagt iets aan je. Jij bent geneigd om er direct mee aan de slag te gaan. Pas op! Dit is je hechtingsstijl die spreekt. Jij vertaalt een vraag direct naar een opdracht. Weet dat je er niet direct mee aan de slag moet. Je kunt er ook over nadenken of nee zeggen.
Tip 4: praat met collega’s
Soms zit je vanuit onveilige hechting vast in een bepaald perspectief: ik moet het zelf oplossen of het ligt vast aan mij. Dan kan het helpen om met collega’s te praten. Hoe kijken zij ergens tegenaan? Hoe is een bepaalde situatie voor hen? Als je merkt dat anderen je gevoel delen of steunen, is het makkelijker om dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende.
Tip 5: Je werkgever is niet je vader of moeder
Ben je bang voor de reactie van je werkgever als je aangeeft waar je tegenaan loopt? Besef dat je werkgever niet je ouder is en jij niet meer het kindje van toen bent. Je weet dus ook nog niet wat de reactie gaat zijn, ook als je zelf denkt van wel.
Meer weten over hechting?
Lees de blogreeks van Susan Vroemen over hechting of bekijk onze informatiepagina. Meer weten over je hechtingstijl? Doe onze hechting zelftest.