Een burn-out door onveilige hechting?

Burnout, Hechting      Loui Nijdam     

Onveilige hechting zou je gevoeliger maken voor een burn-out. Hechting gaat over de band tussen jou en je ouders of verzorgers. Het gaat ook over in hoeverre je intern een gevoel van vertrouwen ervaart. Hoe hangt dit samen met het eindstadium van langdurige stress, oftewel een burn-out? In dit blog vertellen wij jou hier graag meer over. Ook geven wij jou tips over hoe je een burn-out kunt voorkomen als je onveilig gehecht bent.

Een burn-out door onveilige hechting?

Wat als ik onveilig gehecht ben?

Gelukkig zijn de meeste Nederlandse kinderen veilig gehecht. Wat als dit bij jou niet het geval is en je onveilig gehecht bent? Dit betekent dat je in je eerste levensjaren niet op een gezonde manier een band hebt opgebouwd met je ouders of verzorgers. Je ouders waren bijvoorbeeld negatief in het contact, niet aanwezig op belangrijke momenten, overbezorgd of er was sprake van verwaarlozing en/of mishandeling. De basis die hieruit is ontstaan neem je mee in je verdere leven. Zo kunnen we vanuit de hechting verklaren waar bepaalde gedragingen, patronen en klachten vandaan komen.

Stress op jonge leeftijd

Als je vaak stress ervaart op jonge leeftijd, kan dit je op latere leeftijd gevoeliger maken voor stress. Ook als je moeder veel stress ervaarde tijdens de zwangerschap heeft dit invloed op jou. Je stresssysteem wordt hierdoor scherper afgesteld, waardoor je makkelijker ontregeld raakt.

Ik kan mijn grenzen niet aangeven

Heb jij als kind niet geleerd om je grenzen te voelen en aan te geven? Dan is er een grote kans dat je dit nu nog steeds moeilijk vindt om te doen (in een werksituatie). Of je geeft je grenzen helemaal niet aan. Het gevolg is dan dat je over die grenzen heen gaat.

Wat is jouw hechtingstijl?

Naar onze zelftest

Geen vertrouwen

Als je veilig gehecht bent sta je met vertrouwen in het leven: het leven loopt zoals het loopt. Als je onveilig gehecht bent ervaar je interne onrust. Je vertrouwt niet op jezelf en/of anderen. In het verleden had je namelijk geen stabiele basis. Je ontwikkelde daardoor de overtuiging dat als je dingen niet controleert het niet goed komt.

Werd er niet met liefde en aandacht op jouw behoeftes gereageerd? En was de zorg van je ouders onvoorspelbaar of afwezig? Dan leer je dat je niet de moeite waard bent en dat anderen niet te vertrouwen zijn.

Het gevolg kan zijn dat je op latere leeftijd niet snel anderen om hulp vraagt. Je leerde dat je het allemaal alleen moet doen in het leven. Hierdoor zoek je geen hulp als je die eigenlijk wel nodig hebt. Hierdoor loop je tegen je grenzen aan.

En toen had je een burn-out

Bij een burn-out komt alles dat hierboven staat samen. Er zijn, vanuit onveilige hechting, zogenaamde schadelijke schema’s ontstaan. Schema’s zijn schadelijke overtuigingen die je vatbaarder maken voor een burn-out. Je kunt dit zien als een bepaalde filter waarmee je naar de wereld kijkt, bijvoorbeeld zelfopoffering: als de ander iets nodig heeft moet ik dat altijd bieden. De overlevingsstrategie die je vroeger hielp bij hechten, helpt je nu niet meer. Je dat beseffen is de eerste stap, maar het is daar niet mee klaar. Want hoe kom je los van deze schema’s?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over hechting en hechtingsstijlen.

Een burn-out voorkomen bij onveilige hechting: 5 tips

Hoe blijf jij in balans als je onveilig gehecht bent? Wij geven jou 5 praktische tips die jou hierbij helpen.

Tip 1: wees je bewust van het risico dat je loopt vanuit je hechtingsstijl

Welke kenmerken horen bij jou hechtingsstijl? Wees je hiervan bewust. Dan trap je ook minder snel in de bijbehorende valkuilen. Realiseer je waarin je getriggerd bent en wat vanuit daar je natuurlijke neiging is om te doen. Dan kun je bedenken wat je vanuit een gezond stuk nu wel zou kunnen doen. Of wat zou je een vriend adviseren in deze situatie? Daarin ben je vaak veel milder.

Tip 2: ga vanuit je hoofd weer terug naar je lichaam

Als je onveilig gehecht bent sta je al snel aan en ben je gevoeliger voor stress. Als we stress ervaren zijn we geneigd om op te stijgen naar ons hoofd. We verliezen de verbinding met ons lichaam. Om de controle weer terug te krijgen is het belangrijk om weer terug naar je lichaam te gaan. Wat voel je? Wat heb je nodig om weer rust te ervaren in je lichaam? Als je hiermee bezig gaat, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness of meditatie, zul je merken dat je hoofd ook rustiger wordt.

Tip 3: het is een vraag, geen opdracht

Stel, een collega vraagt iets aan je. Jij bent geneigd om er direct mee aan de slag te gaan. Pas op! Dit is je hechtingsstijl die spreekt. Jij vertaalt een vraag direct naar een opdracht. Weet dat je er niet direct mee aan de slag moet. Je kunt er ook over nadenken of nee zeggen.

Tip 4: praat met collega’s

Soms zit je vanuit onveilige hechting vast in een bepaald perspectief: ik moet het zelf oplossen of het ligt vast aan mij. Dan kan het helpen om met collega’s te praten. Hoe kijken zij ergens tegenaan? Hoe is een bepaalde situatie voor hen? Als je merkt dat anderen je gevoel delen of steunen, is het makkelijker om dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende.

Tip 5: Je werkgever is niet je vader of moeder

Ben je bang voor de reactie van je werkgever als je aangeeft waar je tegenaan loopt? Besef dat je werkgever niet je ouder is en jij niet meer het kindje van toen bent. Je weet dus ook nog niet wat de reactie gaat zijn, ook als je zelf denkt van wel.

Meer weten over hechting?

Lees de blogreeks van Susan Vroemen over hechting of bekijk onze informatiepagina. Meer weten over je hechtingstijl? Doe onze hechting zelftest.

Loui Nijdam

Loui Nijdam


Dit vind je misschien ook interessant

2 #Hechting – Waarom het leven een spiegel is van jouw hechtingsstijl
Hechting
2 #Hechting – Waarom het leven een spiegel is van jouw hechtingsstijl

In de tweede aflevering van Waar wacht je op? heeft Amy een bijzonder en indrukwekkend gesprek met psycholoog en relatie...

Lees verder
Eva* werkt met haar levensscript
Hechting
Eva* werkt met haar levensscript

Onveilige hechting kan veel invloed hebben op hoe je later relaties aangaat. Eva werkt aan haar hechtingsproblematiek me...

Lees verder
Je veilig leren hechten als volwassene
Hechting
Je veilig leren hechten als volwassene

Veilige en onveilige hechting De hechtingstheorie legt uit hoe kinderen leren om zich veilig en op hun gemak te voelen m...

Lees verder
Hechtingsproblematiek
Meer over klacht
Hechtingsproblematiek

Wat is hechting en hoe ontstaat hechtingsproblematiek? Met hechting bedoelen we de band tussen jou en je ouders of verzo...

Lees verder