Dit is waarom we meer aan JOMO moeten doen

Overig      Psyned     

Op Instagram, Facebook en Snapchat scrollen we steeds langs gezellige foto’s en filmpjes. 9 op de 10 keer zie je leuke dingen voorbijkomen. Terwijl jij lekker op de bank zit, zit A op een terrasje en is B weer op reis. Niet gek dat we dan het gevoel hebben dat we iets leuks missen. We zijn zelfs zo bang om iets te missen dat we voortdurend onze social media checken en overal ja op zeggen. Onze agenda’s stromen over en we rennen van afspraak naar afspraak. Dit kan leiden tot veel stress, angst en vermoeidheid. Het druk hebben is de nieuwe norm. Stilte en alleen zijn is beangstigend geworden. Daarnaast denken we dat het leven altijd ‘leuk’ moet zijn. Want iedereen heeft het leuk op social media toch?

Dit is waarom we meer aan JOMO moeten doen

Wat is JOMO?

Eerst had je ‘hygge’, het Deense woord voor thuisblijven. Toen was er ‘lagom’, een Zweedse uitdrukking voor alles met mate doen. En in Nederland hebben we het woord ‘niksen’. Alle woorden slaan op JOMO. We kennen allemaal de term FOMO, maar wat is JOMO dan? JOMO staat voor ‘Joy of Missing Out’ en is het tegenovergestelde van ‘Fear of Missing Out’. Bij deze tegenhanger omarm je juist het missen van een feestje, borrel of een verjaardag. Je waardeert dat je er even niet bij bent. JOMO staat in het teken van vreugde, tevredenheid en in het hier en nu leven, in plaats van steeds op zoek te gaan naar bevestiging en geobsedeerd zijn door geluk. JOMO moedigt mensen aan om tevreden te zijn met hun keuzes en omarmt het idee dat het prima is om bepaalde activiteiten of evenementen te missen. Je wordt weer de baas over je eigen agenda en gedachten.

De filosofie achter JOMO en FOMO

FOMO is echt iets van deze tijd. Het is niet gek dat we bang zijn geworden om iets te missen in een maatschappij waar 24/7/365 iets te beleven valt. Je kan eindeloos door scrollen, je komt vaak het perfecte plaatje tegen en je moet altijd goed presteren. We staan veel aan en we willen alles uit het leven halen. Mensen die dit willen staan ook wel bekend als maximizers. Een ware maximizer brengt alle mogelijkheden in kaart en vergelijkt alle opties. Wat brengt het meeste geluk op? Stress! Als ze uiteindelijk de knoop hebben doorgehakt zijn ze alsnog niet tevreden met hun keuze. Het gras is altijd groener aan de overkant.

Dit moest anders volgens blogger Anil Dash. Daarom riep hij in 2014 de term JOMO is het leven. Het omgekeerde van FOMO. Je kijkt niet naar wat je mist, maar naar de mogelijkheden. Een rustig leven heeft zo zijn charme volgens Anil. Je hebt minder prikkels, meer kwaliteit en je bepaalt zelf met wie je je tijd doorbrengt. En belangrijker nog: met wie niet. Bij JOMO breng je je tijd met jezelf door zonder angstig te worden dat je iets mist.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Voordelen van JOMO

FOMO hoeft niet slecht te zijn. Het maakt je nieuwsgierig en gedreven. Toch heeft het een kantelpunt. Je kan veel stress, angst of somberheid ervaren. Daarnaast geef je je lichaam en geest niet genoeg rust. Je wilt niks missen, waardoor je blijft rennen. Dit put je uit en je kan oververmoeid raken. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden voor jezelf. Door een keer af te wisselen met JOMO richt je je niet alleen op wat je mist, maar ook op de mogelijkheden die voor je liggen. JOMO zorgt voor:

  • Minder stress;
  • Creativiteit;
  • Ruimte voor je eigen gedachten;
  • Diepere connecties met anderen;
  • Meer rust en ontspanning.

Tips voor meer JOMO in je leven

Lijkt JOMO jou wat? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor meer JOMO in je leven.

  1. Bepaal je prioriteiten. Het is belangrijk om te bepalen wat en wie voor jou belangrijk zijn. Focus je op dingen die jou gelukkig maken en stop hier je energie in.
  2. Doe een digitale detox. Neem regelmatig pauzes van digitale apparaten en sociale media. Als je je telefoon even weglegt, geef je jezelf de ruimte om te rusten en in het moment te zijn.
  3. Leer nee zeggen. Wees niet bang om nee te zeggen tegen ander. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en te bewaken.
  4. Geniet van alleen- Leer om te genieten van momenten van alleen zijn, zonder bang te zijn om iets te missen. In het begin zal het gek voelen, maar oefening baart kunst.
  5. Creëer Plan bewuste rituelen in je dagelijkse leven, zoals meditatie, wandelingen in de natuur of momenten van stilte. Dit helpt je om in het hier en nu te zijn en te genieten van kleine dingen.

Lukt JOMO niet?

Momenten van rust afwisselen met drukke momenten is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Dus, wissel FOMO regelmatig af met JOMO. Het draait allemaal om balans. Worstel je hier mee en kom je er zelf niet uit? Mogelijk schuilt er een diepere reden achter jouw gevoelens van angst. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Samen onderzoeken jullie de reden van je angstklachten. Aan de hand hiervan stelt een psycholoog een behandelplan op en gaan jullie gericht aan de slag met jouw klachten. Wil je hier meer over weten? Ons verwijsteam staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Plan een gratis adviesgesprek in of bel 085-4014720.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’
Assertiviteit
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’

Makkelijk voor de een, uitdaging voor de ander Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee: collega’s die ‘nee�...

Lees verder
Assertiviteit
Meer over klacht
Assertiviteit

Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen en bijna nooit nee zegt, dan ben je weinig asse...

Lees verder