Botsingen in liefde: collusie of crash?

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Ken je dat, dat een opmerking van je eigen partner veel harder aankomt dan wanneer een vriendin of een vriend eenzelfde opmerking zou maken? Troost je, want dat betekent in elk geval dat je partner heel belangrijk voor je is. Hoe komt het dat twee mensen die van elkaar houden, elkaar zo ongelukkig kunnen maken? Als relatietherapeut sta ik met mijn jarenlange ervaring, soms nog steeds versteld van het venijn waarmee partners elkaar het leven zuur maken.

Mijn moeder zei altijd: ‘was sich liebt, das neckt sich’, vrij vertaald betekent dat ‘wat van elkaar houdt, doet elkaar pijn’. En dat is juist wat er in partner-relaties gebeurt. Niemand komt dichter op je huid dan je eigen partner. Zolang je verliefd bent: geen probleem. Een bevriende therapeut noemt dit de ‘duale psychose’, waarin twee partners het liefst totaal willen samensmelten met de ander. ‘wij zijn één!’ stralen ze uit.

‘Man achter muur zoekt vrouw op eiland’

En dan begint het pas: hoe wordt de relatie op langere termijn vormgegeven? Wat doen partners met zichzelf en met de ander wanneer ze zich verbinden? Ik ben ervan overtuigd dat partners elkaar onbewust uitzoeken op datgene dat ze zelf te leren hebben in het leven.

In de relatiepsychologie noemen we dat ‘een collusie’, een botsing, een schijnbare tegenstelling die de uitdaging in de relatie in het kort weergeeft. Elk koppel kan zo’n collusie omschrijven van de eigen relatie. Ik noem wat voorbeelden uit de praktijk: ‘vrouw met bindingsangst zoekt man die wil samensmelten’, ‘man achter muur zoekt vrouw op eiland’, of deze: ‘vrouw die haar vader mist zoekt man die zijn moeder mist’. Zolang partners hun eigen deel van de collusie niet voor hun eigen rekening nemen, zullen ze steeds weer opnieuw botsen. Ze zoeken dan steeds de oplossing voor hun probleem bij de ander. Dus de vrouw op het eiland wil graag opgepikt worden door haar man, maar hij wil graag door haar achter zijn muur vandaan gehaald worden. Tja, probleem. Zo staan beide partners spreekwoordelijk bij een bushalte waarvan de lijn is opgeheven.

‘We verwachten dan van de ander dat hij of zij ons ‘redt’ en voor ons zorgt’

De vrouw die bang is voor intimiteit zal keer op keer geconfronteerd worden  met een man die moeite heeft om grenzen te respecteren omdat hij juist bang is om op zichzelf te staan. De vrouw die als meisje haar vader miste, zoekt iets in haar man dat aan haar vader doet denken, wat de man geen recht doet. Omgekeerd doet hij hetzelfde bij haar en keer op keer teleurgesteld raken, omdat zij zijn moeder niet kan en wil zijn.

Dat doet allemaal pijn en het liefst leggen we dat bij de ander neer. We verwachten dan van de ander dat hij of zij ons ‘redt’ en voor ons zorgt. Zo geven partners elkaar onmogelijke opdrachten en geven ze elkaar de schuld van hun eigen ellende. En dat kan er hard aan toe gaan!

Inzicht in deze onbewuste patronen zijn een must voor partners om een liefdevolle verbinding mogelijk te maken. Een echte verbinding, losgemaakt van de lading van de collusie. Ik vraag partners die in therapie zijn vaak zelf na te denken over ‘hun’ collusie. Ik nodig je uit om (liefst samen met je partner) ook eens na te gaan welke collusie jullie kennen. Dat kan een leuke oefening zijn. Laat je creativiteit maar de vrije loop en lach er samen ook om. Dat er een collusie is, is zeker.

‘Als jullie je relatie eens op die manier bekijken, kunnen jullie een crash voorkomen en samen verder groeien’.

De vraag is of jullie je er bewust van zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel hierin. Als jullie je relatie eens op die manier bekijken, kunnen jullie een crash voorkomen en samen verder groeien. Veel liefde gewenst.

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk
Relatietherapie
In de behandelkamer van: Arjan Oosterwijk

De praktijk van Arjan Oosterwijk is gevestigd in Wezep. Hij geeft, naast andere behandelingen, veel relatietherapie aan ...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Leer als partners omgaan met verschillen
Relatietherapie
Leer als partners omgaan met verschillen

Verschillen tussen partners kunnen tot relatieproblemen leiden, weet psycholoog Pieternel Dijkstra. Wij spraken haar ove...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder