Begeleiding bij Kanker

Begeleiding bij kanker      Psyned - Psychologen Nederland     

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de bewustwording van kanker. Graag vertel ik meer over mijn ervaring met het begeleiden van mensen met kanker.

Begeleiding bij Kanker

Ziekte en gezondheid

Ziek zijn, wat betekent dat voor jou? En voor je omgeving? Voel je je wel eens heel erg eenzaam en alleen, ook al wil iedereen je steunen en helpen? Houd je je groot omdat het verdriet van je omgeving zo groot is? Zorg je liever voor de ander dan voor jezelf? Ik was ziek en ik was zo bang, zo ontzettend bang. En ik durfde dat tegen niemand te zeggen. Er was een vriendin, zij belde me op in het ziekenhuis. Iedereen zei: “joh het komt wel goed, geen zorgen maken, het komt wel goed.” Zij zei: “lieverd wat zal je bang zijn, en wat is het groot om zo ziek te zijn. Ik snap dat je bang bent en verdrietig. Mag ik je even troosten?”

Een veilige plek

Een veilige plek om thuis te komen in je lijf. Je lichaam dat ziek is of was. Misschien ben je wel boos op je lijf, of ben je er bang voor. Een plek om te kunnen voelen en vertellen hoe het met jou gaat. Waar je eerlijk en puur naar jezelf mag kijken. En mag ontdekken: hoe nu verder?

Leven en dood en alles daar tussenin

Als ik mensen begeleid met kanker, gaat het maar weinig over kanker. Veel meer over het leven, hoeveel het je waard is, over de dood en hoe je daar naar kijkt. Maakt het je bang, doodsbang? Is het ook een opluchting als het zover zou zijn? Mag je dat wel zeggen? Mag je eigenlijk wel boos zijn en verdrietig?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Hoe nu verder

Je bent genezen van kanker, voor nu. De chemo’s, bestralingen en ziekenhuisbezoeken zijn achter de rug. Je gaat misschien ook weer werken. Zo, nu wordt alles weer normaal denk je. En de mensen om je heen slaan een zucht van verlichting.

En dan gebeurt er iets raars. Je hebt gestreden en gevochten om je door de behandelingen heen te slaan. Je hebt het gered en: je voelt je verdrietig, leeg of alleen. Dat is heel normaal, er is nu pas tijd om te ontspannen en te voelen wat het allemaal met je heeft gedaan. Dit is een belangrijke periode, die er niet voor niks is. Dit is de periode waarin je je zal afvragen: waar doe ik het allemaal voor, hoe wil ik eigenlijk verder? Wil ik wel verder zoals hiervoor, of kan het ook anders? Hoe geef ik zin aan mijn leven?

Samen

Ik ben lid van de NVPO, Nederlandse vereniging voor psychosociale oncologie. Hierdoor ben ik op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van begeleiding van mensen met kanker. Daarbij heb ik een jarenlange ervaring als therapeut en creatief therapeut.

Schatkist Her-innerings doosje

Een herinnering is een her- innering. Zoiets van: je weer eigen maken, een geur, een woord, muziek of een gedicht. Wat zou je willen nalaten zodat de mensen die hier in het leven blijven, zich jou kunnen her- inneren. Je lekkere luchtje, een uitspraak die jij vaak deed, je stem, een gedicht. Een verhaal of de geur van de mist in de ochtend? Misschien schrijf je een brief aan je geliefde, of aan je dochter voor een belangrijke dag die gaat komen in zijn of haar leven. Er kan veel emotie loskomen als je dat doet, en precies dat geeft je ontspanning en rust. Samen kunnen we een doosje maken met wat voor jou belangrijk is in dit leven.

Het kan rust geven als je dit maakt en als het ergens op een plek bewaard wordt. Misschien blijft het heel lang in de kast liggen. En misschien doe je er af en toe nog eens wat bij. Het kan je rust geven.

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Begeleiding bij kanker
Meer over klacht
Begeleiding bij kanker

Als je de diagnose kanker krijgt, staat alles plotseling in het teken van je ziekte. Je wereld stort in. Er komen veel g...

Lees verder