Begeleiding bij kanker

Als je de diagnose kanker krijgt, staat alles plotseling in het teken van je ziekte. Je wereld stort in. Er komen veel gedachten, gevoelens en emoties los en de indeling van je leven wordt bepaald door de behandelingen. Je omgeving heeft te maken met hun eigen emoties en lijkt bovendien eerst de ziekte te zien en dan pas jou.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

De balans van lichaam en geest

Op dit moment gaat, logischerwijs, waarschijnlijk alle aandacht uit naar je lichaam. Toch is het ook belangrijk om aandacht aan je mentale gezondheid te (blijven) besteden. Hierdoor kan je de kracht, rust en voldoening krijgen die je momenteel zo hard nodig hebt.

Doorbreek patronen

Ieder mens is op zoek naar patronen. Patronen geven houvast, veiligheid en onze hersenen voelen zich er prettig bij. Door je ziekte staat momenteel je hele leven op zijn kop. Dit gaat gepaard met het (onbewust) ontwikkelen van nieuwe patronen. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met woede, het ritme van de behandelingen, verlies van vertrouwen in je lichaam, rouw en de rolverdeling tussen jou en je partner.

Veel van deze nieuwe patronen geven schijnveiligheid en -zekerheid. Als je hierin blijft hangen, houdt dit je vooruitgang tegen. En dat terwijl je er nu juist bij gebaat bent alle onderdelen van het proces te doorlopen.

Psychologische begeleiding bij kanker

Een psycholoog kan je helpen om de nieuwe, niet helpende patronen te door breken. Daarnaast vinden veel cliënten het prettig om te praten met een objectieve gesprekspartner. De goedbedoelde woorden van vrienden maken het vaak alleen maar moeilijker en zwaarder.

In de behandeling is de ziekte het kader, maar niet het onderwerp. Dat ben jij. Je hervindt waar je het allemaal voor doet, wat mooi, goed en belangrijk is in je leven. Ook nu. Zelfs nu. In tijden van fysiek leed verwaarlozen mensen makkelijk hun innerlijk. En dat terwijl juist in je strijd tegen een ziekte een gezonde geest kan helpen om balans te krijgen.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Petra is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in o.a. aanpassingsproblematiek, angst en rouw- en verliesverwerking. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Onze psychologen kunnen je helpen alle onderdelen van het proces te doorlopen en je helpen om weer balans te krijgen in je leven. Bel met ons voor advies of voor een afspraak, we helpen je graag.

Plan jouw gratis adviesgesprek