Als je relatie je lief is

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Het begon op een roze wolk en jullie hadden allebei een mooie roze bril op. Er was een sterke aantrekking, jullie werden één en boden als team de uitdagingen van het leven het hoofd. Jammer genoeg bleef het niet zo. Jij veranderde, je partner veranderde en dus veranderde jullie relatie ook. Wat je toen zo aantrok in de ander, blijkt nu een keerzijde te hebben.

Als je relatie je lief is

Er zijn irritaties in jullie relatie ontstaan, er gebeuren pijnlijke dingen, de communicatie hapert en langzaam slijten er patronen in de omgang die jullie uit elkaar drijven. Het goede nieuws is dat relatietherapie in dit geval een uitkomst kan bieden.

Kwaliteiten en valkuilen

Toen vond je het geweldig dat hij zo goed was, nu ergert het je dat hij zo veel werkt en er bijna nooit voor jou kan zijn. Toen wentelde je je in haar zorgzaamheid, nu ervaar je dat vooral als bemoeizuchtig. Kwaliteiten en valkuilen blijken erg dicht bij elkaar te liggen.

Een succesvol stel

Als je een stel kent in je omgeving die al lange tijd een heel goede relatie hebben, let er dan eens op hoe ze met elkaar omgaan. Hoe praten ze tegen elkaar en over welke onderwerpen? Luisteren ze naar elkaar? Zorgen ze goed voor elkaar en hebben ze veel voor elkaar over? Raken ze elkaar aan, staan ze letterlijk dicht bij elkaar?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Verschillen ze erg van mening van elkaar of zijn ze het overal over eens? Komen ze over als een gelijkwaardig koppel of speelt een van hen de baas? Dromen ze van dezelfde toekomst? Zijn ze bereid energie te steken in het onderhoud van hun relatie?

Vonk

Waarschijnlijk houden ze ook van elkaar zoals ze nu zijn, en niet alleen zoals ze vroeger waren. Als je zo’n stel kent, dan is dat best bijzonder. In de meeste relaties ontstaan vroeg of laat barstjes of zelfs diepe scheuren. Er ontstaan irritaties, er gebeuren dingen die pijnlijk zijn, de communicatie hapert en langzaam slijten er patronen in de omgang met elkaar die jullie uit elkaar drijven.

Het goede nieuws is, dat als er nog iets over is van de vonk die ooit zo heftig oversloeg tussen jullie, de relatie gered kan worden.

Het hier en nu

Wat er in het verleden allemaal tussen jullie gebeurd is, vormt niet het uitgangspunt bij relatietherapie. We gaan niet zoeken naar dieperliggende oorzaken van conflicten die jullie dagelijks uitvechten. We gaan niet op zoek naar een schuldige. Het gaat er in eerste instantie om hoe jullie in het hier en nu met elkaar omgaan.

Praten jullie nog met elkaar? Hoe praten jullie met elkaar en waarover? Luisteren jullie naar elkaar? Zien jullie elkaar? Wat delen jullie nog met elkaar? Worden jullie nog vrolijk van elkaar? Wat voelen jullie (nog) voor elkaar? In de meeste gevallen blijkt dat er voldoende basis is om aan het werk te gaan.

Aan de slag

De misverstanden en allergieën die de relatie op dit moment zo ontwrichten, zijn er ongemerkt ingeslopen. Maar ze zijn ergens ontstaan en kunnen dus ook weer uit de wereld geholpen worden. Op eigen kracht lukt dit meestal niet, omdat beide partners blinde vlekken hebben voor zowel het eigen gedrag als dat van de ander.

Professionele hulp inroepen is dan een heel goed idee. De alternatieven – de liefdesrelatie laten verwateren tot vriendschap of een broer-zus relatie – zijn weinig aanlokkelijk immers. Dus is er werk aan de winkel voor jullie alle twee. Relatietherapie helpt een oplossing zoeken als jullie er samen niet meer uitkomen.

Benaderingen

Omdat iedere relatie uniek is en jullie ook als individu uniek zijn, moet een juiste benadering gekozen worden die is afgestemd op hoe jullie ingesteld zijn en leren. Elke behandelmethode zal sowieso veel nadruk leggen op de manier waarop jullie met elkaar communiceren. Daarnaast zijn er diverse betrouwbare en bewezen methodes van relatietherapie.

Doe het nu

Emotionally focused therapy (EFT) is een populaire en krachtige benadering, waarbij je leert op elkaars kwetsbaarheid en onzekerheid te reageren en leert hoe je elkaar tot steun kunt zijn. Maar misschien past gedragstherapie of oplossingsgerichte therapie beter bij jullie.

Welke benadering het ook wordt, wacht niet te lang en zet die stap zo snel mogelijk als je relatie je lief is. Lees meer over relatietherapie of doe de relatie test.

© 2015 Psycholoog Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Denk je aan relatietherapie? Veel mensen krijgen in hun relatie wel eens te maken met relatieproblemen. Dit kan gaan ove...

Lees verder