Leer als partners omgaan met verschillen

Relatietherapie      Pieternel Dijkstra     

Lijkt het alsof jij en je partner een andere taal spreken? Treden onbegrip en irritaties steeds vaker op de voorgrond en lijken jullie steeds verder van elkaar verwijderd? Verschillen tussen partners kunnen tot relatieproblemen leiden, weet psycholoog Pieternel Dijkstra. Wij spraken haar over IBCT relatietherapie. Dit is een vorm van relatietherapie waarbij, naast verandering, de focus vooral ligt op acceptatie.

Leer als partners omgaan met verschillen

Psyned redactie (PR): Wat is IBCT relatietherapie precies en hoe kan het koppels helpen?

Dijkstra: “Wat IBCT relatietherapie kenmerkt is een hele nuchtere en praktische aanpak die zich focust op acceptatie en verandering. Je gaat als koppel op een andere manier met elkaar in gesprek en krijgt veel praktische opdrachten om ook thuis mee aan de slag te gaan. Bij IBCT kijken we altijd eerst naar hoe we de strijd tussen partners kunnen verminderen. Hierbij richten we ons op verschillen tussen partners. Stel dat de één een echte huismus is en de ander het liefst elke avond afspreekt met vrienden, dan kan dit ruzie veroorzaken. Als je deze verschillen leert accepteren en ermee leert omgaan kun je problemen (van buitenaf) ook beter samen aan.”

PR: Ik las: “IBCT wordt gekenmerkt door een integrale aanpak en focust zich op vier gebieden: Persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stress en patronen in de communicatie.”, kun je hier wat meer over vertellen?

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Dijkstra: “Binnen deze vier gebieden liggen vaak de oorzaken van relatieproblemen. We hadden het al eerder over verschillen tussen partners. An sich vormen deze niet het probleem, maar wel als jij je partner probeert te veranderen en verwacht dat hij of zij net zo denkt als jij. Daarnaast kunnen ook emotionele gevoeligheden, die iedereen heeft, zorgen voor problemen. Stel jij bent onzeker over je uiterlijk, dan is één opmerking van jouw partner daarover genoeg om een reactie bij jou los te maken. Daarnaast liggen ingesleten slechte communicatiepatronen ook vaak aan de basis van relatieproblemen. Als er dan ook nog externe stressoren zijn, zoals werkloosheid of een kind met gedragsproblemen, kun je deze vaak als partners niet meer goed opvangen. Met IBCT pak je al deze punten aan. We werken daaraan door, in relatietherapie, 5 thema’s te doorlopen: Acceptatie van verschillen, tolerantie van verschillen, herstellen van de balans tussen geven en nemen, beter communiceren en samen problemen oplossen.”

PR: IBCT relatietherapie is niet heel bekend in Nederland, is het wel betrouwbaar en efficiënt?

Dijkstra: “IBCT relatietherapie is wereldwijd één van de best onderzochte therapieën, maar het komt uit Amerika en is Nederland gewoon nog niet zo bekend. De therapievorm is dus betrouwbaar en ook zeker effectief. Uit onderzoek blijkt onder andere dat cliënten twee jaar na de therapie er nog steeds profijt van hadden. Je haalt er dus niet alleen je relatie mee uit het slop, maar hebt er in de toekomst ook nog profijt van.”

PR: Ik las het volgende: “70 procent van de koppels die deze vorm van therapie volgde had er baat bij.”, dat is relatief hoog. Is IBCT een wondermiddel voor stellen waar al het andere niet lijkt te werken?

Dijkstra: “Relatietherapie is nooit een wondermiddel. Wel heeft IBCT net weer een andere insteek dan andere therapievormen, dus als deze insteek je aanspreekt is het het proberen zeker waard. Het is vooral belangrijk om te kijken naar wat bij je past en daarin bewust een keuze te maken.”

PR: Wat wil je tot slot meegeven aan mensen die twijfelen om in relatietherapie te gaan? 

Dijkstra: “Geef relatietherapie alsjeblieft een kans! Het onderhouden van een relatie is belangrijk en dat kan onder ander met relatietherapie. Het zou zonde zijn als jullie relatie het niet overleeft door problemen die te verhelpen zijn, zeker als jullie verder een goede match zijn. De therapie rust je uit met een aantal belangrijke relatievaardigheden. Mocht je huidige relatie uiteindelijk toch stranden, dan heeft je volgende relatie er wel profijt van. Met IBCT relatietherapie investeer je niet alleen in je relatie, maar ook in jezelf als mens. Je leert beter communiceren en anders naar jezelf en je partner kijken. En hoe mooi is het als je zonder innerlijke obstakels de partner kan zijn die je wil zijn? Nu of in de toekomst.”

Luister de podcast Waar wacht je op?

Wat ligt er onder jaloezie? Is het een ziekte? Of is het liefde?

Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
IBCT relatietherapie
Meer over klacht
IBCT relatietherapie

IBCT is bij verschillende relatieproblemen effectief gebleken. IBCT wordt gekenmerkt door een integrale aanpak en focust...

Lees verder