Categorie
Categorie

Zwangerschap: verwachtingen en realiteit

Ouderparen ontwikkelen tijdens de zwangerschap bepaalde verwachtingen over de zwangerschap, geboorte van hun kind en over het ouderschap in het geheel. Wanneer er voor, tijdens of na deze (gevoelige) periode problematiek optreedt, voor de moeder, of voor het (ongeboren) kind, heeft dit impact op deze verwachtingen. Dit kan verdriet, rouw, aanpassingsproblematiek en trauma’s met zich meebrengen. Psychologe Esther Neidt vertelt je meer over wat zij tegenkomt in haar praktijk.

Verwachtingen zwangerschap en geboorte baby

Sommigen van ons creëren al in een vroeg stadium van de zwangerschap een beeld over het toekomstige moederschap. Het creëren van dit beeld kan beïnvloed worden door ideaalbeelden vanuit de buitenwereld. Denk daarbij aan beelden afkomstig van social media.

Als jong meisje en vrouw word je continu geconfronteerd met hoe een eventuele zwangerschap, geboorte en daarbij het moederschap er idealiter uit zou moeten komen te zien.

Als (jonge) vrouw, zwangere en/of moeder kan je niet altijd aan deze ideaalbeelden voldoen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een medische zwangerschap hebt, of in de loop van je leven een kwetsbaarheid hebt ontwikkeld. Is dit het geval? Dan kun je soms depressieve of angstige gevoelens of gevoelens van verdriet en rouw ontwikkelen, waardoor je je moeilijker kunt aanpassen naar de huidige situatie.

De drempel

Helaas is de drempel om hulp te zoeken vaak groot, waardoor dit vaak niet gebeurd. Dit zorgt ervoor dat – in de meeste gevallen – de klachten verergeren. Wanneer je direct na het ontstaan van de klachten hulp zoekt, bereik je normaliter sneller resultaat. Het snel bereiken van resultaat draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je welbevinden en de kans op trauma’s verkleinen.

Tip: benut de kracht van de natuur

Wil je eerst zelf proberen om de klachten tijdens je zwangerschap te verminderen? Trek er op uit! Ik geloof heilig – naast ondersteuning van wetenschappelijke literatuur – in de kracht van de natuur en licht fysieke inspanning als positieve invloed. Het naar buiten gaan bij neerslachtig gevoel is iets wat ik dan ook zeer aanraad, en wat je gemakkelijk zelf al kunt oppakken.

Tijdens een behandeltraject maak ik, na de intake, ook graag gebruik van licht fysieke inspanning, zoals wandelingen in het bos, de duinen of op het strand. Licht fysieke inspanning in de natuur heeft een positief effect op het welbevinden en het eerder bereiken van gewenste doelen bij behandelsessies.

Mocht het je zelf niet lukken om tijdens deze kwetsbare periode je klachten te verminderen, bel dan gerust. We kunnen samen kijken hoe we jouw kwaliteit van leven weer kunnen verbeteren.Psychologe Esther Neidt is werkzaam in Noordwijk aan Zee. Ze behandelt uiteenlopende klachten en vraagstukken. Zo kun je onder andere terecht bij haar voor aanpassingsproblemen, zwangerschapsproblematiek, trauma en rouw.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog