Zwangerschap: verwachtingen en realiteit

Zelfbeeld      Zwangerschap: verwachtingen en realiteit     

Ouderparen ontwikkelen tijdens de zwangerschap bepaalde verwachtingen over de zwangerschap, geboorte van hun kind en over het ouderschap in het geheel. Wanneer er voor, tijdens of na deze (gevoelige) periode problematiek optreedt, voor de moeder, of voor het (ongeboren) kind, heeft dit impact op deze verwachtingen. Dit kan verdriet, rouw, aanpassingsproblematiek en trauma’s met zich meebrengen. Psychologe Esther Neidt vertelt je meer over wat zij tegenkomt in haar praktijk.

Verwachtingen zwangerschap en geboorte baby

Sommigen van ons creëren al in een vroeg stadium van de zwangerschap een beeld over het toekomstige moederschap. Het creëren van dit beeld kan beïnvloed worden door ideaalbeelden vanuit de buitenwereld. Denk daarbij aan beelden afkomstig van social media.

Als jong meisje en vrouw word je continu geconfronteerd met hoe een eventuele zwangerschap, geboorte en daarbij het moederschap er idealiter uit zou moeten komen te zien.

Als (jonge) vrouw, zwangere en/of moeder kan je niet altijd aan deze ideaalbeelden voldoen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een medische zwangerschap hebt, of in de loop van je leven een kwetsbaarheid hebt ontwikkeld. Is dit het geval? Dan kun je soms depressieve of angstige gevoelens of gevoelens van verdriet en rouw ontwikkelen, waardoor je je moeilijker kunt aanpassen naar de huidige situatie.

De drempel

Helaas is de drempel om hulp te zoeken vaak groot, waardoor dit vaak niet gebeurd. Dit zorgt ervoor dat – in de meeste gevallen – de klachten verergeren. Wanneer je direct na het ontstaan van de klachten hulp zoekt, bereik je normaliter sneller resultaat. Het snel bereiken van resultaat draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je welbevinden en de kans op trauma’s verkleinen.

Tip: benut de kracht van de natuur

Wil je eerst zelf proberen om de klachten tijdens je zwangerschap te verminderen? Trek er op uit! Ik geloof heilig – naast ondersteuning van wetenschappelijke literatuur – in de kracht van de natuur en licht fysieke inspanning als positieve invloed. Het naar buiten gaan bij neerslachtig gevoel is iets wat ik dan ook zeer aanraad, en wat je gemakkelijk zelf al kunt oppakken.

Tijdens een behandeltraject maak ik, na de intake, ook graag gebruik van licht fysieke inspanning, zoals wandelingen in het bos, de duinen of op het strand. Licht fysieke inspanning in de natuur heeft een positief effect op het welbevinden en het eerder bereiken van gewenste doelen bij behandelsessies.

Mocht het je zelf niet lukken om tijdens deze kwetsbare periode je klachten te verminderen, bel dan gerust. We kunnen samen kijken hoe we jouw kwaliteit van leven weer kunnen verbeteren.

Dit vind je misschien ook interessant

“Ik dacht dat het liefde was”
Zelfbeeld
“Ik dacht dat het liefde was”

Narcisme kan verwoestend zijn voor een relatie en je los maken van een narcistische partner is moeilijk. Wat is de impac...

Lees verder
Hartjes en likes: welke invloed hebben social media op jou?
Overig
Hartjes en likes: welke invloed hebben social media op jou?

Welke invloed hebben social media op onze mentale gezondheid? Psycholoog Ghislaine Regout legt het jou uit. ...

Lees verder
Van ‘real self’ naar ‘ideal self’
Zelfbeeld
Van ‘real self’ naar ‘ideal self’

Gebalanceerd als een boom Stel je plant een zaadje naast jouw huis, in een mooie tuin op het zuiden. Dit zaadje zal zich...

Lees verder
Negatief zelfbeeld
Meer over klacht
Negatief zelfbeeld

Wordt jouw leven en de keuzes die jij maakt beïnvloed door jouw negatieve zelfbeeld? Jij hebt niet zo’n hoge pet op v...

Lees verder