Skip to content
Psyned

Zwangerschap: verwachtingen en realiteit

Ouderparen ontwikkelen tijdens de zwangerschap bepaalde verwachtingen over de zwangerschap, geboorte van hun kind en over het ouderschap in het geheel. Wanneer er voor, tijdens of na deze (gevoelige) periode problematiek optreedt, voor de moeder, of voor het (ongeboren) kind, heeft dit impact op deze verwachtingen. Dit kan verdriet, rouw, aanpassingsproblematiek en trauma’s met zich meebrengen. Psychologe Esther Neidt vertelt je meer over wat zij tegenkomt in haar praktijk.

| 19 mrt 2019

Verwachtingen zwangerschap en geboorte baby

Sommigen van ons creëren al in een vroeg stadium van de zwangerschap een beeld over het toekomstige moederschap. Het creëren van dit beeld kan beïnvloed worden door ideaalbeelden vanuit de buitenwereld. Denk daarbij aan beelden afkomstig van social media.

Als jong meisje en vrouw word je continu geconfronteerd met hoe een eventuele zwangerschap, geboorte en daarbij het moederschap er idealiter uit zou moeten komen te zien.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Als (jonge) vrouw, zwangere en/of moeder kan je niet altijd aan deze ideaalbeelden voldoen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een medische zwangerschap hebt, of in de loop van je leven een kwetsbaarheid hebt ontwikkeld. Is dit het geval? Dan kun je soms depressieve of angstige gevoelens of gevoelens van verdriet en rouw ontwikkelen, waardoor je je moeilijker kunt aanpassen naar de huidige situatie.

De drempel

Helaas is de drempel om hulp te zoeken vaak groot, waardoor dit vaak niet gebeurd. Dit zorgt ervoor dat – in de meeste gevallen – de klachten verergeren. Wanneer je direct na het ontstaan van de klachten hulp zoekt, bereik je normaliter sneller resultaat. Het snel bereiken van resultaat draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen, het verbeteren van je welbevinden en de kans op trauma’s verkleinen.

Tip: benut de kracht van de natuur

Wil je eerst zelf proberen om de klachten tijdens je zwangerschap te verminderen? Trek er op uit! Ik geloof heilig – naast ondersteuning van wetenschappelijke literatuur – in de kracht van de natuur en licht fysieke inspanning als positieve invloed. Het naar buiten gaan bij neerslachtig gevoel is iets wat ik dan ook zeer aanraad, en wat je gemakkelijk zelf al kunt oppakken.

Tijdens een behandeltraject maak ik, na de intake, ook graag gebruik van licht fysieke inspanning, zoals wandelingen in het bos, de duinen of op het strand. Licht fysieke inspanning in de natuur heeft een positief effect op het welbevinden en het eerder bereiken van gewenste doelen bij behandelsessies.

Mocht het je zelf niet lukken om tijdens deze kwetsbare periode je klachten te verminderen, bel dan gerust. We kunnen samen kijken hoe we jouw kwaliteit van leven weer kunnen verbeteren.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Zelfbeeld

Meer over klacht

Zelfbeeld

Lees meer informatie over Zelfbeeld

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned