Zomer van Gebroken Harten

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

“We kunnen niet meer communiceren”, hoor ik vaak. Later blijkt dat de partners apart uitstekend in staat zijn hun zegje te doen, maar in de nabijheid van de ander vervallen in verwijten of ‘dichtklappen’. Deze titel boven een artikel in een krant inspireerde mij. Als seksuoloog/relatietherapeut zie ik veel koppels met gebroken harten in diverse klachten verpakt.

Zomer van Gebroken Harten

Gesloten harten en eenzaamheid

Keer op keer word ik getroffen door de eenzaamheid die beide partners uitstralen. Uiteengedreven omdat de een vaker dan de ander seks wil. De minder behoeftige partner bestempelt de ander dan als ‘onverzadigbaar’ terwijl de behoeftige van het stel de ander beschouwt als ‘nooit te willen’. Ook zie ik veel partners van (cyber)seksverslaafden, vaak onmiddellijk na het uitkomen van het geheime seksleven, zittend in de achtbaan van emoties die hoort bij de traumatische ervaring van de onthulling.

Ook zie ik de (cyber)seksverslaafden zelf, meestal naar me toegedreven door het ultimatum “je doet er wat aan, of ik ga van je scheiden!” Ik zie koppels die nauwelijks of geen gemeenschap kunnen hebben, wegens pijnklachten bij de vrouw, voortijdige zaadlozing of erectiezwakte bij de man of een andere seksuele aandoening. Naast de genoemde problemen kampen de meeste van deze koppels ook met een verstoorde of slecht ontwikkelde communicatie. Helaas lijden de meeste onder hen aan een gebroken of gesloten hart. Want ook al zijn harten soms niet gebroken, vaak zijn de luikjes aan beide kanten dichtgegaan.

Hoe verder?

Desondanks komen ze wel naar me toe. Ik waardeer en respecteer hun bereidheid en moed om hun situatie onder ogen te zien en de uitdaging van ‘een nieuwe weg’ aan te gaan. Momenteel strandt veertig procent van de huwelijken, waarbij geregistreerde of ongeregistreerde samenwonenden niet zijn meegerekend. Mijn cliënten willen geen bijdrage leveren aan het verhogen van dit percentage, maar willen juist kijken of ze voldoende draagkracht hebben om met elkaar verder het leven te delen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Kijk eens diep in je eigen hart
Dat een relatie uitloopt op een scheiding is allang geen uitzondering meer. We kijken er niet meer van op. Sterker nog: we verbazen ons eerder als een koppel dat al 25 jaar bij elkaar is, nog altijd een gelukkige indruk maakt. Daarom vraag ik je: Hoe zit het bij jou? Ben jij gelukkig in je relatie? Of fluistert diep van binnen een stemmetje: “Kom op, er is zoveel meer te beleven!”

Misschien heb je geen stemmetje, maar een onbestemd gevoel dat er meer moet zijn, ook al heb je niets te klagen. Meestal stop je dat stemmetje of dat onbestemde gevoel diep weg en tover je je ‘gelukkige’ glimlach tevoorschijn, zodra iemand jou ziet. Laat ik je geruststellen: je bent heus niet de enige die dergelijke gevoelens achter een dikke muur heeft weg gemetseld. Veel mensen lijden onder de chaos in relatieland. We lijken massaal het relatiespoor bijster. De agenda’s van relatietherapeuten zitten dan ook overvol.

Duurzaamheid & mentaliteit

Natuurlijk zijn wij in staat om duurzaamheid in relaties te creëren. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor zullen we onze mentaliteit dienen te veranderen. Gedachtegangen, overtuigingen en vaardigheden aanpassen.

© 2015 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?
Relatietherapie
Wat als jij, of jouw partner, geen seks meer wil?

Wat zijn de oorzaken van een laag libido? Een libido. Wat is dat precies? Onder libido verstaan we hoeveel zin iemand he...

Lees verder
Liefdestalen, welke spreek jij?
Relatietherapie
Liefdestalen, welke spreek jij?

De liefdestalen Volgens Dr. G. Chapman bestaan er vijf liefdestalen. Samenzijn, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaard...

Lees verder
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?
Podcast
4 #Jaloezie – Het beschermschild van de liefde of vergif voor je relatie?

Iemand die ons alles kan vertellen over het onderwerp jaloezie en we dus heel graag in de studio wilde, is sociaal psych...

Lees verder
Vakantiestress
Meer over klacht
Vakantiestress

Vakantie zou leuk en ontspannend moeten zijn. Maar als je vakantiestress hebt, ervaar je dit niet zo. Een vrije periode ...

Lees verder