Wat Je Zegt Ben Je Zelf

Overig          

‘Wat je zegt ben je zelf’, hoor je kleine kinderen geregeld zeggen, ze leren het op school en zeggen het daar tegen elkaar. Wat is de waarheid achter deze woorden? Kunnen woorden iets maken of breken?

Uit onderzoek is gebleken dat woorden meer zijn dan alleen maar een middel om te communiceren. Wanneer iemand scheldwoorden hoort dan worden de pijngebieden van de hersenen actief, de persoon ervaart dus pijn. Als we pijn kunnen ervaren door het horen van woorden, zal de impact van woorden dan nog verder kunnen gaan? Uit mijn praktijk blijkt van wel.

Neem het kind dat dag in dag uit hoort dat het een nietsnut is, en niets zal bereiken in het leven. Als jongvolwassene zal deze persoon erg onzeker zijn en de toekomst met weinig vertrouwen tegemoet zien. Er zullen uitzonderingen zijn, maar veel van deze kinderen bereiken inderdaad weinig in het leven. Woorden hebben namelijk de kracht om hun eigen realiteit te scheppen.

Nu heb je niet zoveel invloed op de woorden die anderen tegen je spreken, maar des te meer kun je doen aan de woorden die je zelf spreekt. Ben jij de persoon die geregeld zegt: ‘ik ga deze toets vast niet halen’, ‘het rijexamen gaat me zeker niet lukken’, ‘ik zal vast niet gekozen worden voor deze baan’, etcetera?

Denk de volgende keer nog eens een tweede keer na voordat je je mond open doet. En zeg bijvoorbeeld dit: ‘het zal lastig zijn, maar misschien kan ik deze toets toch nog halen’ of, ‘ik ben erg onzeker op de weg, maar door me goed te concentreren heb ik een goede kans om mijn rijbewijs te halen’.

Omstandigheden beginnen vaak met woorden, en woorden beginnen met gedachten. Een oud gezegde beschrijft het op de volgende manier:

Let op je gedachten, ze worden je woorden
Let op je woorden, ze worden je handelingen
Let op je handelingen, ze worden je gewoonten
Let op je gewoonten, ze worden je karakter
Let op je karakter, want dat wordt je bestemming

Wat doe jij met de gemiddeld 16.000 woorden die een mens per dag uitspreekt… Maak jij iets moois, of breek je er juist iets mee af?

© 2016 Jedidja Borkent – Psycholoog Arnhem

Dit vind je misschien ook interessant

Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl
Overig
Relatie expert over daten, single zijn, relaties en je hechtingsstijl

De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest. Ik den...

Lees verder
Autisme bij vrouwen
Overig
Autisme bij vrouwen

Autisme wordt bij vrouwen minder snel herkend. Er is ook nog niet veel over bekend. Daarom speciaal voor al deze vrouwen...

Lees verder
Psychologische hulp vergoed krijgen? Het kan via je werkgever
Overig
Psychologische hulp vergoed krijgen? Het kan via je werkgever

Laatste update: 13 april 2022 Hoe werkt het? Binnen Psyned werken al ruim 350 werkgevers met ons samen. Samen ondersteun...

Lees verder
Zelfbeeld
Meer over klacht
Zelfbeeld

We hebben allemaal een bepaald beeld van onszelf. Dit noemen we ons zelfbeeld. Gaandeweg in ons leven hebben we dit beel...

Lees verder