Verander je toekomst!

Zingeving      Psyned - Psychologen Nederland     

Door het leven gegrepen… Over dankbaarheid voor tegenslagen… en de keuze van de slachtofferrol. Vandaag heb je de kans om de rest van je leven vorm te geven.

Verander je toekomst!

Weer een dag om dankbaar te zijn. Niet omdat er geen problemen zijn, maar gewoon omdat je wakker geworden bent en weer een hele dag hebt om jezelf te laten stralen.

Vandaag heb je de kans om de rest van je leven vorm te geven. Ieder moment van de dag neem je een beslissing:

  • Sta ik op of druk ik nog een paar keer op de sluimer-knop?
  • Focus ik me op het positieve of het negatieve in mijn leven?
  • Onderneem ik actie of blijf ik zitten?
  • Laat ik me leiden of ga ik zelf aan het stuur (van mijn leven) zitten?
  • Ga ik mezelf ontwikkelen door bv een boek te lezen of ga ik ontspannen door een film te kijken?

De keuze is aan jou!

Wist je trouwens al, dat je dankbaar kunt zijn voor de obstakels en tegenslagen in je leven? Meestal gaat er even wat tijd overheen tijd voordat je de gebeurtenissen in leven betekenis kunt geven en er lessen uit kunt trekken, maar het is het proberen echt waard! Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag:

Welke positieve gevolgen van deze ervaringen zie ik (nog) niet?

Kun je bijvoorbeeld inzien, dat je ontslag/burn-out/scheiding/ziekte (achteraf gezien) een zegen was? Omdat deze gebeurtenis je dwong om na te denken over wat je echt wilt? Omdat je er uiteindelijk een beter mens van bent geworden? Of probeerde je je juist gedachteloos en in paniek in zo’n zelfde, voor jou niet gunstige, situatie te wurmen? Om schijnzekerheid te voelen? En wat gebeurde er toen?

Over het algemeen leren we in ons leven namelijk het meest van de dingen die niet vanzelf gaan, die moeite kosten. Door je tegenslagen een betekenis te geven, kun je je bestaan als zinvoller gaan ervaren en het kan ervoor zorgen dat je jezelf niet als slachtoffer gaat beschouwen. En misschien is het leven je wel aan het testen of je klaar bent voor de grote beloning die je na deze strubbelingen staat op te wachten!

Ook hier is de keuze aan jezelf. En ik weet, dat dit misschien hard om te geloven is als je je overspoeld voelt door negatieve gebeurtenissen in je leven. Maar als je bij me zit, zie ik het als mijn taak om je te begeleiden naar een beter leven. Een leven waarin jij je goed voelt, gelukkig bent, vrijheid ervaart om bewuste en voor jou juiste keuzes te maken en waarin jij aan het roer staat.

Probeer maar! Vind de lessen in de beproevingen in je leven. Creëer je leven. En verander je toekomst!

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Hoe overleef je een nachtdienst?
Slaapproblemen
Hoe overleef je een nachtdienst?

NIEUWS VAN DE WEEK NU.nl: Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtdiensten te draaien Details: Nachtdiensten zijn...

Lees verder
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?
Zingeving
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?

Deze column werd eerder al gepubliceerd op de blog van de Vondelgym Elke keer als ik op mijn fietsje zit naar de Gym, be...

Lees verder
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen
Zingeving
Focus in je dag: hoe rituelen je kunnen helpen

Heb je veel dagen waarop alles chaotisch door elkaar lijkt te lopen? Je moet aan alles tegelijkertijd denken, het is las...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder