Veel klachten hóren helemaal niet in de ggz

Nieuws      Patrick Callahan     

De ggz krijgt veel te veel op haar bord, betoogt Patrick Callahan, directeur Psyned.

Dat er doden vallen in de geestelijke gezondheidszorg is niet alleen te wijten aan het personeelstekort. Huisartsen en bedrijfsartsen moeten stoppen met het doorverwijzen van mensen met klachten die niet thuishoren in de ggz. Op die manier kan het geld en de plek op de wachtlijst besteed worden aan de mensen voor wie de zorg werkelijk bedoeld is.

Veel klachten hóren helemaal niet in de ggz

Het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg leidt tot calamiteiten met dodelijke afloop, kopte deze krant onlangs (Trouw, 6 februari). Dat bleek uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op verzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer. Dat het verschrikkelijk is dat er doden vallen staat buiten kijf, maar is het wel fair om uitsluitend het personeelstekort daarvan de schuld te geven?

Overschot

“Voor een goed begrip van de problemen is een bredere blik nodig”, betoogde ook Adriaan Jansen van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland eerder (Opinie, 23 februari). Ja, er is een krapte op de arbeidsmarkt, dat is een feit, maar er is nog iets heel anders aan de hand dat we ons moeten realiseren: er is een overschot aan klachten.

Wat helaas nog veel te vaak gebeurt is dat de verkeerde klachten worden doorverwezen naar de zorg die wordt vergoed. Jaren geleden is reeds afgesproken dat het verwerken van mentale pijn en andere problemen die bij het leven horen, zoals burn-out, relatieproblemen of rouw en verlies, niét in de ggz thuishoren. Daarvoor is andere psychologische hulp beschikbaar.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Het voortdurend foutief doorverwijzen naar de ggz, van overspannen werknemers tot koppels die elkaar het leven zuur maken, heeft ervoor gezorgd dat het personeel in de ggz te veel klachten op het toch al zo overvolle bordje krijgt.

Andere groep

Méér personeel is slechts een stukje van de oplossing. Door vanaf nu alleen de juiste klachten te behandelen in de ggz is het beschikbare geld beter te besteden: aan de mensen waar die zorg werkelijk voor bedoeld is.

Die andere groep kan heel snel, zonder een plek op de ggz-wachtlijst in te nemen, behandeld worden door één van de duizenden andere universitair geschoolde psychologen die Nederland rijk is. Op die manier kan er een groter aantal mensen in de ggz goed geholpen worden. Het zou verstandig zijn als de onderzoekers en de politiek dit probleem ook serieus gaan nemen.

Patrick Callahan

Patrick Callahan

Directeur Psyned

Dit vind je misschien ook interessant

Psyned en Team IKO: samen goed beslagen ten ijs
Nieuws
Psyned en Team IKO: samen goed beslagen ten ijs

Met ingang van schaatsseizoen 2022-2023 is Psyned-sportpsycholoog Yara van Gendt aangesteld als Coördinator Welzijn bin...

Lees verder
Deze uitdagingen kwam psycholoog Daniëlle Vermeulen tegen tijdens het WK Ironman 2022
Nieuws
Deze uitdagingen kwam psycholoog Daniëlle Vermeulen tegen tijdens het WK Ironman 2022

Ha Daniëlle, we snappen dat je jezelf natuurlijk fysiek moet voorbereiden op zo’n zware race door te trainen. Maar ho...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naar...

Lees verder