Skip to content
Psyned

Van het kastje naar de muur

De tv stond aan met daarop Oogappels, een nieuwe Nederlandse dramaserie, over pubers en hun ouders. Ik zag een alleenstaande moeder, gespeeld door Bracha van Doesburgh, die alle ballen hoog probeerde te houden: ze probeerde carrière te maken als vlogger. Haar twee puberkinderen maakten er letterlijk en figuurlijk een zooitje van, thuis en op school. Van rondslingerende pizzadozen tot blowen en spijbelen van school. De single mom had haar spruiten niet meer onder controle en vaderlief was in geen velden of wegen te bekennen. En jawel, daar kwamen ze: de paniekaanvallen, die aan voelden als een hartaanval. De huisarts stelde de moeder gerust: ‘U moet het gewoon even wat rustiger aan doen. Doet u gewoon een paar lesjes yoga. ’ Maar aan het einde van de aflevering stort de single mom (cliffhanger!) letterlijk in en ligt ze hyperventilerend op de vloer.

Patrick Callahan | 19 mrt 2019

Alle ballen hoog houden

Oogappels is uit het leven gegrepen: de moderne mens wil alle ballen in de lucht houden en heeft steeds vaker last van stress en burn-outs. In het echte leven gaat deze moeder na haar meltdown linea recta terug naar de huisarts, om naast yoga ook wat andere hulp in te schakelen. De huisarts geeft haar een verwijsbrief mee voor een GGZ instelling, waarmee zij denkt dat de behandeling vergoed wordt door haar zorgverzekeraar. Stress of burn-out klachten worden in Nederland alleen niet vergoed en dus kán de GGZ instelling deze moeder niet behandelen en stuurt haar weer terug. Op haar tandvlees sleept ze zich weer naar de huisarts, die zijn steeds meer wanhopige patiënt niet graag met een kluitje in het riet wil sturen. ‘Vermoeden van depressieve klachten’ krabbelt de arts dus op de tweede verwijsbrief. En jawel, nu kan de GGZ instelling de moeder wel helpen.

De eeuwige wachtlijst

Ze is opgelucht: de hulptroepen zijn nabij! Maar dan volgt er eerst nog een intake gesprek (even een datum prikken in de overvolle agenda) en pas daarna krijgt ze een plek op de wachtlijst voor een gesprek met een psycholoog. ‘Sorry mevrouw, het is druk, dus het kan nog wel wat weekjes duren.’ De moeder ondertussen gaat zich in die periode alleen maar slechter voelen. Werken lukt niet meer, de vuile afwas stapelt zich op, de kattenbak moet nodig worden verschoond en de pubers kennen het menu van Thuisbezorgd.nl uit hun hoofd.

Paarse krokodil

De vergoede zorg is op dit soort momenten net als de paarse opblaaskrokodil uit de Ohra reclame; die staat daar achter de kassa van de zwembad, bij de gevonden voorwerpen. Binnen handbereik voor de eigenaar, maar onbereikbaar. Want er moeten eerst nog tien verschillende administratieve handelingen moeten worden verricht om de krokodil terug te kunnen krijgen. Na elf weken wachten kan het ook nog eens zo zijn dat de moeder te horen krijgt dat er maar een gedeelte van de therapie vergoed zal worden, want het aantal behandelingen dat vergoed wordt is helaas niet altijd toereikend. Mensen zoals de moeder met stressklachten, maar ook met klachten bij rouw, met een burn-out of relatieproblemen zijn niet gebaat bij van het kastje naar de muur gestuurd worden. Wél bij snel handelen.

Het zou mooi zijn als de schrijvers van Oogappels de overspannen mama in de serie meteen naar de juiste therapeut sturen. Na twee gesprekken voelt ze zich waarschijnlijk al ietsje beter, en na tien keer is ze de paniek en stress wat meer de baas en kan ze weer voorzichtig aan het werk. (Met een beetje mazzel heeft ze haar oogappels dan ook geleerd hoe ze een kattenbak moeten verschonen.)

Patrick Callahan

Patrick Callahan

Directeur Psyned

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Nieuws

Meer over klacht

Nieuws

Lees meer informatie over Nieuws

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned