Van het kastje naar de muur

Nieuws      Patrick Callahan     

De tv stond aan met daarop Oogappels, een nieuwe Nederlandse dramaserie, over pubers en hun ouders. Ik zag een alleenstaande moeder, gespeeld door Bracha van Doesburgh, die alle ballen hoog probeerde te houden: ze probeerde carrière te maken als vlogger. Haar twee puberkinderen maakten er letterlijk en figuurlijk een zooitje van, thuis en op school. Van rondslingerende pizzadozen tot blowen en spijbelen van school. De single mom had haar spruiten niet meer onder controle en vaderlief was in geen velden of wegen te bekennen. En jawel, daar kwamen ze: de paniekaanvallen, die aan voelden als een hartaanval. De huisarts stelde de moeder gerust: ‘U moet het gewoon even wat rustiger aan doen. Doet u gewoon een paar lesjes yoga. ’ Maar aan het einde van de aflevering stort de single mom (cliffhanger!) letterlijk in en ligt ze hyperventilerend op de vloer.

Alle ballen hoog houden

Oogappels is uit het leven gegrepen: de moderne mens wil alle ballen in de lucht houden en heeft steeds vaker last van stress en burn-outs. In het echte leven gaat deze moeder na haar meltdown linea recta terug naar de huisarts, om naast yoga ook wat andere hulp in te schakelen. De huisarts geeft haar een verwijsbrief mee voor een GGZ instelling, waarmee zij denkt dat de behandeling vergoed wordt door haar zorgverzekeraar. Stress of burn-out klachten worden in Nederland alleen niet vergoed en dus kán de GGZ instelling deze moeder niet behandelen en stuurt haar weer terug. Op haar tandvlees sleept ze zich weer naar de huisarts, die zijn steeds meer wanhopige patiënt niet graag met een kluitje in het riet wil sturen. ‘Vermoeden van depressieve klachten’ krabbelt de arts dus op de tweede verwijsbrief. En jawel, nu kan de GGZ instelling de moeder wel helpen.

De eeuwige wachtlijst

Ze is opgelucht: de hulptroepen zijn nabij! Maar dan volgt er eerst nog een intake gesprek (even een datum prikken in de overvolle agenda) en pas daarna krijgt ze een plek op de wachtlijst voor een gesprek met een psycholoog. ‘Sorry mevrouw, het is druk, dus het kan nog wel wat weekjes duren.’ De moeder ondertussen gaat zich in die periode alleen maar slechter voelen. Werken lukt niet meer, de vuile afwas stapelt zich op, de kattenbak moet nodig worden verschoond en de pubers kennen het menu van Thuisbezorgd.nl uit hun hoofd.

Paarse krokodil

De vergoede zorg is op dit soort momenten net als de paarse opblaaskrokodil uit de Ohra reclame; die staat daar achter de kassa van de zwembad, bij de gevonden voorwerpen. Binnen handbereik voor de eigenaar, maar onbereikbaar. Want er moeten eerst nog tien verschillende administratieve handelingen moeten worden verricht om de krokodil terug te kunnen krijgen. Na elf weken wachten kan het ook nog eens zo zijn dat de moeder te horen krijgt dat er maar een gedeelte van de therapie vergoed zal worden, want het aantal behandelingen dat vergoed wordt is helaas niet altijd toereikend. Mensen zoals de moeder met stressklachten, maar ook met klachten bij rouw, met een burn-out of relatieproblemen zijn niet gebaat bij van het kastje naar de muur gestuurd worden. Wél bij snel handelen.

Het zou mooi zijn als de schrijvers van Oogappels de overspannen mama in de serie meteen naar de juiste therapeut sturen. Na twee gesprekken voelt ze zich waarschijnlijk al ietsje beter, en na tien keer is ze de paniek en stress wat meer de baas en kan ze weer voorzichtig aan het werk. (Met een beetje mazzel heeft ze haar oogappels dan ook geleerd hoe ze een kattenbak moeten verschonen.)

Patrick Callahan

Patrick Callahan

Directeur Psyned

Dit vind je misschien ook interessant

Wat kunnen we leren van een topsporter in zijn weg naar de Olympische Spelen?
Nieuws
Wat kunnen we leren van een topsporter in zijn weg naar de Olympische Spelen?

Aron Romeijn (30) is al zijn hele leven schaatsgek. Al sinds zijn tiende zit hij bij de Nederlandse schaatstop. Eerst bi...

Lees verder
Psyned staat voor kwaliteit: ISO 9001 en HKZ GGZ gecertificeerd
Nieuws
Psyned staat voor kwaliteit: ISO 9001 en HKZ GGZ gecertificeerd

Psyned mag vanaf nu het ISO 9001 en HKZ GGZ keurmerk dragen. Dit vormt een basisgarantie voor kwaliteit. ...

Lees verder
Psyned trotse nieuwe sponsor Schaatsteam IKO
Nieuws
Psyned trotse nieuwe sponsor Schaatsteam IKO

Het is de eerste keer dat de zorginstelling zich voor het grote publiek verbindt aan een sportploeg. Met het nieuwe spon...

Lees verder
Burn-out
Meer over klacht
Burn-out

Wat moet je doen als je een burn-out hebt? Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out g...

Lees verder