Van ‘geleefd worden’ naar LEVEN en laten leven!

Zingeving      Psyned - Psychologen Nederland     

Ken je het gevoel dat je zoveel ‘moet’ dat je er gestrest van wordt? Weet dan dat je een keus hebt en dat je van moeten, willen kunt maken.

Van ‘geleefd worden’ naar LEVEN en laten leven!

“Ik moet nog zoveel doen vandaag, een verslag afmaken, daarna boodschappen doen en dan moet ik ook nog sporten vanavond. Oja en eigenlijk moet ik ook nog m’n moeder bellen, dat is alweer een tijdje geleden.“

Herkenbaar? We moeten zoveel dat er soms helemaal gestrest van worden. Maar van wie ‘moeten’ we die dingen eigenlijk allemaal?

Als we eerlijk zijn, dan kan niemand anders ons die dingen opleggen, maar doen we dat zelf. Omdat we dénken dat we zoveel moeten. Of we laten het opleggen door anderen (bijv een leidinggevende), maar ook dat laten we dan zélf toe. En door dat ‘moeten’, krijgen we juist meer tegenzin om het te doen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Maar is dat wel echt zo dat we al die dingen moeten? Nee! We hebben een keus! Want zodra je beseft dat je het jezelf aan doet, dan kun je jezelf er ook van bevrijden! En je leven een heel stuk aangenamer maken. Precies, dat kun jij zélf!

Door elke keer als je jezelf hoort zeggen “ik moet” even stil te staan en te beseffen dat je niks moet. En nagaan waarom je dit zou doen; wil je het? Is het nodig? heeft het (nu) prioriteit? Op deze manier wordt je meer bewust van je drijfveren en kun je opnieuw bezien of je hier wel echt achter staat of toch niet. Vaak zitten hier bepaalde overtuigingen achter waarom je denkt dat je iets moet, maar ook die overtuigingen zijn niet altijd waar. Zo kun je van ‘moeten’ naar willen!

Om hier een omslag in te maken, is soms meer nodig dan alleen dit besef dat je zelf een keuze hebt. Het kan een hoop vragen oproepen. “sommige dingen moeten toch wel? Hoe zit dat dan met … ” En toch heb je hierin meer keus dan je denkt.

Het is gekoppeld aan onze zelfwaardering. Want op de een of andere manier hebben we het idee dat we pas oké zijn als we aan al die verwachtingen voldoen (van anderen, van onszelf). Maar dat is nou juist niet waar!

Hiervan bewust worden, deze overtuigingen eens opnieuw bekijken en het “moeten” loslaten kan je helpen naar een vrijer en gelukkiger leven!!

Wil je er meer over weten, hoe je dit voor jezelf kan bereiken, hoe je dit zou kunnen aanpakken in je dagelijks leven? Neem gerust contact op. Ik heb hier al vele mensen mee geholpen in mijn praktijk en bovenal zelf ervaren hoe bevrijdend het is!

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?
Zingeving
Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?

Wat is een dertigersdilemma? Je hebt er vast wel eens van gehoord: ‘een dertigersdilemma, quarter-life crisis of derti...

Lees verder
Hoe overleef je een nachtdienst?
Slaapproblemen
Hoe overleef je een nachtdienst?

NIEUWS VAN DE WEEK NU.nl: Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk nachtdiensten te draaien Details: Nachtdiensten zijn...

Lees verder
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?
Zingeving
Fitboy + fitgirl = fitrelationship?

Deze column werd eerder al gepubliceerd op de blog van de Vondelgym Elke keer als ik op mijn fietsje zit naar de Gym, be...

Lees verder
Zingeving
Meer over klacht
Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichz...

Lees verder