Skip to content
Psyned

Pas op voor een voorjaarsdepressie

Nieuws en psyche | Wekelijks bespreken wij de psychologie achter een interessant nieuwsitem met Psyned psycholoog en inhoudelijk directeur Aerjen Tamminga. Deze week: bestaat er zoiets als een voorjaarsdepressie? En wat kun je eraan doen?

voorjaarsdepressie
Aerjen Tamminga | 08 apr 2017

NIEUWS VAN DE WEEK

Volkskrant.nl: Kun je depressief worden van het voorjaar?

Details: Uit onderzoek blijkt dat verandering van de seizoenen ons biologische systeem kan verstoren en daarmee dus depressies kan uitlokken.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Psyned Redactie (PR): Voorjaarsdepressie? Iedereen wordt toch juist vrolijk als het weer lente is?

Aerjen: “Ik heb de term voorjaarsdepressie nog niet eerder voorbij zien komen, maar ik kan me voorstellen dat je je na de winterperiode niet meteen goed voelt. Dat valt logisch te verklaren door een tekort aan vitamine D wat tot moeheid en dus ook tot lusteloosheid kan leiden. Daarnaast zou het ook te maken kunnen hebben met verwachtingen.”

PR: We verwachten dat de lente alles oplost en daardoor raken we teleurgesteld?

Aerjen: “Precies. Stel dat je slecht in je vel zit en de hele winter tegen jezelf hebt gezegd: het ligt nu aan de winter, straks in het voorjaar komt alles goed. En dan is het voorjaar, je ziet dat andere mensen inderdaad blij zijn, maar zelf voel je je nog net zo slecht als in de winter. Laatst hadden we het in deze rubriek over de relatie tussen depressies en de zomervakantie. Je komt relaxt terug, maar na 2 weken ben je alweer gestrest vanwege alle deadlines. Ik kan me voorstellen dat dat ook geldt voor de komst van lente.”

PR: Maar iedereen voelt zich toch wel eens niet zo goed? Wanneer spreek je nou echt van een voorjaarsdepressie?

Aerjen: “Als we het hebben over een depressie, dan gaat het over ernstige symptomen, een stoornis. En ik vraag me af of het voorjaar daar een grote rol in speelt. Zoals ik al zei, ik wil best geloven dat er zoiets als een voorjaarsdepressie bestaat, maar ik ben wel benieuwd hoe het dan komt.”

PR: Wat zou volgens jou dan een betere term zijn?

Aerjen: “Als je je slecht voelt door een gebrek aan vitamine D, dan zou ik het eerder voorjaarsmoeheid noemen. Aan het eind van de winter kun je je door een gebrek aan zonlicht slap en futloos voelen. Het kan best zijn dat je vanwege die vermoeidheid minder kracht hebt om leuke dingen te ondernemen en dat je je daarom somber voelt. Wanneer je somber bent ga je je futloos voelen en zo is het cirkeltje rond: je hebt een dip.”

PR: Nu je het er zo over hebt, ik heb de laatste weken vrij weinig energie. Helpt het als ik wat extra vitaminepillen slik?

Aerjen: “Als een tekort aan vitamine D de reden is van je moeheid, dan zou dat zeker kunnen helpen. Overigens is het ook weer niet de bedoeling om daar in door te schieten. Sommige mensen nemen dan gelijk een dosis die veel groter is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daar kun je ook weer gezondheidsklachten van krijgen.”

PR: Zijn er verder nog dingen waar ik op kan letten?

Aerjen: “Merk je dat je minder actief bent? Merk je dat je minder slaapt? Ga eens kijken of je weer een normaal ritme kan krijgen en kijk wat dat doet. Misschien voel je je daardoor al beter. En als het helemaal niets doet, is het ook een signaal.”

PR: Dus ik hoef niet direct bij een psycholoog aan te kloppen?

Aerjen: “Nee, ik zou eerst een paar stapjes terug nemen. Herken je die somberheid, of juist totaal niet? Is het ieder jaar hetzelfde liedje of dit keer voor het eerst? Het is de moeite waard om eens te kijken naar bepaalde patronen. Misschien moet je nog heel veel regelen voor de meivakantie, of maak je je zorgen om de belastingaangifte. Als je een idee hebt van de oorzaak, dan zou je kunnen kijken hoe je het kunt oplossen of hoe je het de volgende keer anders kan doen. Misschien kan je er eens met je partner of vrienden over praten en hebben zij daar wel ideeën over. Op het moment dat de klachten blijven of als je er gewoonweg niet uitkomt, met jezelf niet en met behulp van anderen niet, dan is het de moeite waard om er met een professional over te praten.”

© 2017 Psychologen Nederland

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Psycholoog

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Depressie

Meer over klacht

Depressie

Lees meer informatie over Depressie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Psyned e-books

Wil je meer weten over psychische klachten? We hebben verschillende e-books samengesteld om jou te voorzien van praktische informatie. Na het lezen kan je problemen (eerder) herkennen en weet je of het tijd is voor actie.

Psyned podcast: Waar wacht je op?

Wachten op antwoorden, daar geloven wij niet in. In Waar wacht je op? zoekt Amy samen met een Psyned psycholoog uit wat je kan doen als het even niet zo lekker gaat.

Zelftesten: test jezelf

Wil je onderzoeken hoe erg je psychische klachten zijn? Dat kan met onze gratis testen. Deze zelftesten helpen jou je mentale gezondheit te checken. Wanneer je klaar bent met een test, ontvang je meteen een uitslag met advies en tips.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned