Mindful over de streep

Mindfulness      Psyned - Psychologen Nederland     

Twee jaar geleden zag ik het programma ‘Over de Streep’. Ik dacht toen: ‘Wat gaaf! Als ik dat in mijn jeugd had geleerd had mijn leven er wellicht anders uitgezien.’

Ik had het geluk dat ik één dag als facilitator mee mocht doen aan het programma ‘Over de Streep’. Petra van der Heijden, mijn collega, heeft hier al wat blogs over geschreven. Twee jaar geleden zag ik dit programma voor het eerst op de tv. Het raakte mij diep dat die kinderen de moed hadden om aan elkaar prijs te geven wat ze thuis meemaakte. Ik dacht toen: ‘Wat gaaf! Als ik dat in mijn jeugd had geleerd had mijn leven er wellicht anders uitgezien’.

Prijs geven van jouw gevoel

Prijs geven wat je uit schaamte of schuldgevoelens verborgen wilt houden is moedig. Ik zou vroeger nooit aan kinderen met wie ik op school zat of met wie ik in de buurt speelde hebben durven zeggen hoe ik het thuis had. Dat ik me eenzaam voelde, dat ik het gevoel had dat ik er niet bij hoorde, dat ik bang was van mijn ouders. Dat ik mijzelf minder belangrijk voelde dan spullen en dat ik mij altijd opgelaten voelde.

Liever schepte ik op over wat er wel oké was in ons gezin. Ondertussen ontwikkelde ik een pijn en confrontatiemijdend gedrag. Ik denk zoals zo veel kinderen en uiteindelijk zo ontzettend veel mensen.

Bevrijdend

De dag dat ik bij dit bijzondere programma was merkte ik aan veel kinderen dat zij ook over hun schaamte heen moesten. De een wat meer dan de ander. De kinderen die werkelijk vreselijke dingen hadden meegemaakt, zoals geweld, uit huiszetting, alcohol en drugs misbruik leken open te barsten. De druk om het geheim binnen te houden was zo groot geworden, dat het naar buiten sprong. Hoe gaaf en bevrijdend.

Bekentenissen doen aan jezelf of aan iemand anders

Ieder mens die vrij wil worden van de oneindige gedachtetrein waar we in verzeild raken en waardoor we niet aanwezig in het moment zijn, moet ergens “over de streep”. Bekentenissen doen aan jezelf en nog liever aan iemand anders hoe het werkelijk binnen in jezelf gesteld is. Of je je niet helemaal gelukkig voelt, misschien wel jaloers bent, je minder voelt dan een ander, schaamte ervaart.

Aan iemand anders vertellen over jezelf vraagt moed. De prijs om alles binnen te houden en je zogenaamde ‘vuile was niet buiten te hangen’ vraagt een hoge prijs. Het veroorzaakt spanning in je lijf en niet te vergeten de duizenden gedachten die door je hoofd razen. En wat er vaak gebeurt is dat je die gedachten ook nog serieus neemt en je gedrag en je kijk naar jezelf en de buitenwereld laat bepalen door die gedachten. Op de keper beschouwd een beetje kommer en kwel, toch!

Dan toch maar Over de Streep

Bekennen aan je beste vriend of vriendin hoeveel oordelen je hebt over jezelf en anderen, je schaamte over bepaalde eigenschappen van jezelf bekennen en zo doende met je kwetsbaarheid tevoorschijn komen.

Dat is wat deze schoolkinderen gedaan hebben. Het cadeau was groot. Respect van hun klasgenoten en warme omhelzing als troost, tranen die opluchtte en lachen omdat je meer ruimte krijgt voor onbevangen blijheid.

Een idee om Over de Streep te gaan?

Je kunt via NPO3 het programma bekijken en je laten inspireren. En wie weet zoek je een therapeut op om jezelf nog verder de streep over te helpen en vrijer te worden en aanweziger. Want dat is wat mindfulness betekent.

Ga er voor zou ik je willen zeggen, het is zo fijn om jezelf te leven!

© 2012 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!
Overig
6 tips om je goede voornemens wel vol te houden!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Houd jij dit makkelijk vol of vind je het lastig? In het geval van het tw...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder