Mijn depressie zorgt voor relatieproblemen

Depressie      Psyned - Psychologen Nederland     

”Mijn depressie zorgt voor problemen in onze relatie.” Wat moet je doen als je partner twijfelt over de toekomst vanwege jouw depressie? Psyned geeft advies.

relatieproblemen

Hulpvraag van Jan:

“Voor mijn bruiloft kampte ik met somberheid en ben ik in behandeling geweest bij een psycholoog. Dit heeft mij erg goed geholpen en hier ben ik sterker uitgekomen. Inmiddels ben ik getrouwd, maar door een ongeval moest ik een operatie ondergaan en lange tijd revalideren. Dit had invloed op mijn geestelijke gesteldheid en in overleg ben ik weer naar de psycholoog gegaan.

De laatste tijd merk ik aan mijn vrouw dat ze wat teruggetrokken is en ik voel dat ze niet gelukkig is. Afgelopen zondag hebben wij uitvoerig met elkaar gepraat en kwam eruit dat ze twijfels heeft over de toekomst. Ze geeft aan dat het niet perse aan mij ligt, maar ze vraagt zich af of dit dan is wat ze wil; iemand aan haar zijde die psychisch niet altijd even leuk is.

Ik ben hard aan het werk om dit weer goed te krijgen, maar zij twijfelt ook aan zichzelf omdat ze na een vorige relatie van zeven jaar nu weer twijfelt na 7 jaar. Ik weet niet goed wat te doen, ik wil zelf enorm graag dat het goed komt natuurlijk en wil er ook vol voor gaan. Ik wil alleen de druk bij m’n vrouw niet te hoog leggen hoe moeilijk en vooral verdrietig ik dit ook vind.

Hebben jullie tips wat ik/wij het beste kunnen doen? Zal relatietherapie hier helpen? Alvast heel erg bedankt!”

Beste Jan,

Het is niet raar dat een relatie beïnvloed wordt door een ingrijpende gebeurtenis zoals een operatie en bijbehorend revalidatieproces. Deze moeilijke periode heeft veel invloed op jouw stemming en het is logisch dat dat ook zijn uitwerking heeft op jullie huwelijk.

Relatiegesprekken kunnen een manier zijn om daaraan te werken, mits jouw vrouw daarvoor open staat. Een eerste stap zou kunnen zijn om je vrouw mee te nemen naar een gesprek met jouw eigen psycholoog. Het is een veilige manier om erachter te komen wat jouw depressie voor haar heeft betekend en of het zinvol is om samen meerdere gesprekken te hebben, bij je eigen psycholoog of bij een relatietherapeut. Jouw gevoelens hebben aandacht nodig, maar haar gevoelens ook. Voor haarzelf is het misschien ook prettig om wat individuele ondersteuning te krijgen.

Soms kan zo’n periode namelijk bepaalde dingen binnen een relatie aan het licht brengen die minder goed lopen en verbeterd kunnen worden; bijvoorbeeld moeite om met elkaar te praten, en het is goed om daar achter te komen. Mogelijk is er bij haar een bepaalde onzekerheid waar zij ook hulp voor kan krijgen. Tijdens een gezamenlijke sessie kunnen jullie bespreken welk effect deze periode op jullie allebei heeft gehad en leren jullie elkaar beter begrijpen. Aan de hand daarvan kan worden bekeken wat jullie samen nodig hebben.

© 2017 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan
Burnout
Een studenten burn-out: tips om ermee om te gaan

wat zorgt ervoor dat zoveel studenten burn-out klachten ervaren? En hoe kun je dit voorkomen? Kom door dit blog van psyc...

Lees verder
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Overig
Jouw waarneming: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Je hebt het vast weleens meegemaakt: jij denkt haarfijn te weten hoe een ander over jou denkt, maar dit blijkt uiteindel...

Lees verder
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Meer over klacht

...

Lees verder