Lady Gaga en Bruce Springsteen praten open over hun depressie

Depressie      Psyned - Psychologen Nederland     

Depressie is niet iets waar je normaal gesproken over leest in de vrolijke bladen die je in de schappen ziet liggen. Interviews met popsterren blijven vaak aan een voorzichtige oppervlakte, waarin ‘uitdagingen’ worden overwonnen en ze ‘hard hebben moeten werken’ om hun successen te behalen. Daarom is het extra bijzonder dat twee grote sterren, Lady Gaga en Bruce Springsteen, in dezelfde maand openhartig praatten over een ziekte die nog steeds in veel opzichten taboe is.

Lady Gaga ‘sleepte een anker van verdriet mee’

Lady Gaga sprak over haar depressie in een interview met modeblad Harper’s Bazaar. In het interview vertelt ze dat de ziekte eind 2013 de kop op stak. Ze legt uit dat ze uitgeput was, alsof ‘haar lichtje uit aan het doven was’.

“Ik was boos, cynisch, en had een diep verdriet dat ik als een anker met me mee sleepte overal waar ik heen ging. Ik had gewoon geen zin meer om te vechten.”

Bruce Springsteen verwerkt verdriet over zijn vader

Bruce Springsteen’s openhartige verhaal over zijn depressie, naar aanleiding van zijn aankomende autobiografie Born To Run kwam voor veel mensen als een verrassing. Op het podium komt de zanger altijd energiek en robuust over, iets wat in strijd is met het beeld dat bestaat van mensen met een depressie.

Springsteen had echter een jeugd die diepe sporen achterliet, met – zoals wordt gezegd in zijn interview met het blad Vanity Fair – een ‘familie die vol zat met onbehandelde en onbesproken mentale problemen’. Een opvliegende en alcoholische vader die geen liefde kon tonen voor zijn zoon heeft Springsteen’s werk en zelfbeeld een leven lang beïnvloed.

Uit Vanity Fair:

Je hebt klinische depressie zelf, legt [Springsteen] mij uit, en dan is er nog de versterkende angst dat hij gedoemd is op dezelfde manier te lijden als zijn vader. “Je weet niet wat de grenzen van de ziekte zijn,” zegt hij. “Kan ik zo ziek worden dat ik meer word zoals mijn vader dan ik dacht?” ‘

De strijd blijft, het gaat om blijven strijden

Beide sterren zijn immens succesvol in hun veld en worden geadoreerd en geprezen. De verhalen van Gaga en Springsteen onderstrepen dat depressie niet ‘simpelweg’ een reactie is op tegenslag, maar een mentale ziekte waarvoor steun en behandeling nodig is.

Lady Gaga en Bruce Springsteen lijken na zware periodes hun eigen berg voor een groot deel te hebben overwonnen, maar het bevechten van een depressie is vaak een levenslange strijd. Wat zij beiden laten zien is dat je ook na je donkerste periodes je strijdbaarheid kan terugvinden. Zoals Lady Gaga het zelf in Harper’s Bazaar beschreef:

“Depressie neemt je talenten niet af – het maakt ze alleen moeilijker te vinden. Ik heb geleerd dat mijn verdriet nooit mijn mooie kanten kapot maakte. Je moet terug naar die kracht, dat ene lichtje dat er nog is terugvinden. Ik heb geluk gehad dat ik dat glansje terugvond.”

© 2016 Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Nieuws en psyche: Wordt de schaamte rondom depressie doorbroken?
Depressie
Nieuws en psyche: Wordt de schaamte rondom depressie doorbroken?

NIEUWS NRC: Verademing dat schaamte over depressie wordt doorbroken Details: Tegenwoordig zijn er steeds meer sporters e...

Lees verder
Depressie tijdens de feestdagen
Depressie
Depressie tijdens de feestdagen

Dit jaar kunnen de feestdagen eenzamer en somberder zijn dan normaal. In dit blog vertelt Psycholoog Norine Olijfveld ho...

Lees verder
Postnatale depressie: waar blijft die roze wolk?
Depressie
Postnatale depressie: waar blijft die roze wolk?

Een cadeau, een wonder; je wordt moeder. Aan het begin van je zwangerschap ben je blij. Misselijkheid en andere zwangers...

Lees verder
Depressie
Meer over klacht
Depressie

Wat doet een depressie met je? Als je een depressie hebt voel jij je (bijna) dagelijks lusteloos en neerslachtig. Slecht...

Lees verder