Skip to content
Psyned

Kan EMDR-therapie helpen bij mijn trauma?

Als je een trauma hebt of hebt gehad weet je dat terugkerende beelden alles behalve prettig zijn. Ze voelen soms net zo echt aan als de traumatische gebeurtenis zelf en roepen veel emotie op. Hierdoor beïnvloedt een trauma je leven negatief. Gelukkig zijn er al duizenden mensen van hun trauma afgeholpen. En dat dankzij EMDR-therapie. Dus kan deze therapie jou ook helpen bij je traumatische ervaring?

Kim Kaarsgaren | 11 mei 2022

Wat verstaan we onder een trauma?

Een trauma ontstaat door het niet kunnen verwerken van een heftige gebeurtenis. Hierdoor krijg je last van (emotionele) herbelevingen, angst en nachtmerries. Janine is hier een voorbeeld van. Ze maakte een auto-ongeluk mee en had nog lang last van herbeleving. Lees hier haar hele verhaal. Maar ook het overlijden van een dierbare, seksueel misbruik of geweld zijn voorbeelden van gebeurtenissen die trauma’s veroorzaken.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe verwerk je een trauma? En wanneer is het PTSS?

Wat is EMDR?

Als je hulp zoekt bij je traumatische ervaring, kom je al snel bij EMDR uit. Dit is een therapie waarbij een psycholoog je vraagt een herinnering op te halen of te vertellen over de gebeurtenis terwijl hij of zij je afleidt. Je moet bijvoorbeeld met je ogen lampjes volgen, krijgt in beide oren piepjes te horen of moet bepaalde handbewegingen maken. Doordat je herinneringen terughaalt en tegelijkertijd afgeleid wordt, raakt je werkgeheugen overbelast. Zo is er weinig ruimte voor de narigheid en de negatieve emoties die met je trauma gepaard gaan. Dit moet ervoor zorgen dat je traumatische herinnering verzwakt en/of minder beladen is.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Wanneer wordt EMDR ingezet?

Als je naar een psycholoog gaat omdat je traumatische ervaring je leven in de weg zit, is er een grote kans dat je EMDR-therapie krijgt. Niet omdat er geen andere therapieën beschikbaar zijn, maar omdat het erg effectief is. 80 tot 90 procent van de klachten bij een eenmalig trauma (een trauma door één specifieke gebeurtenis) zijn met een paar sessies te verhelpen. Maar EMDR wordt niet alleen ingezet bij trauma. Mensen met angsten, fobieën of zelfbeeld klachten kunnen ook baat hebben bij EMDR.

Heb jij een trauma?
Wil jij weten of er bij jouw sprake is van een trauma? Doe onze gratis trauma test en krijg direct meer inzicht.

Werkt EMDR bij mij?

Grote kans dus dat EMDR jou ook de oplossing biedt. Maar helaas is het geen wondermiddel en werkt het niet bij iedereen. Als je bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis hebt waardoor je focus minder is. Of een traumatische ervaring hebt gehad waarvan de herinneringen geblokkeerd zijn, kan EMDR minder tot niet goed werken.

Verder is het belangrijk rekening te houden met de effecten van EMDR. Het is mogelijk emotioneel zwaar. Daar zal je je voor moeten openstellen. Ook hebben mensen na hun EMDR-sessie soms last van vermoeidheid door de intensiteit van de sessie. Toch zijn deze effecten normaal en nemen dan ook na enkele dagen af.

In EMDR-therapie

EMDR is dus zeker de moeite waard om te proberen als je een trauma hebt. Onder de juiste begeleiding van een psycholoog kan het uiteindelijk veel verlichting geven of je trauma verhelpen. Ook Janine is van haar trauma afgekomen met behulp van EMDR. Denk je na het lezen van dit artikel dat EMDR jou ook kan helpen? Vraag het ons en bel 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek. We helpen je graag.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Trauma

Meer over klacht

Trauma

Lees meer informatie over Trauma

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned