Ik mis emotionele binding met mijn partner

Relatietherapie      Psyned - Psychologen Nederland     

Wat als je emotionele binding mist met je partner? Dit kan lastig zijn en je het gevoel geven dat je alleen staat in jouw relatie. Ook vraagsteller Mdw2 worstelt hiermee. Na trouwen, een kind, een verhuizing en het overlijden van haar vader is ze de emotionele binding met haar partner kwijt: ‘Het voelt alsof ik altijd sterk moet zijn terwijl ik zo’n behoefte heb aan contact en verbinding’. Hij zegt dat hij niets mist, zij weet niet hoe lang ze dit nog volhoudt. Wij geven graag advies.

Hulpvraag van Mdw2:

In mijn relatie mis ik de emotionele verbinding heel erg. We zijn in 2007 getrouwd en hebben een dochter van 6; drie maanden na ons trouwen is mijn vader plotseling overleden aan een hartstilstand. Ook zijn we twee maanden later verhuisd.

Ik had het heel moeilijk met het overlijden van mijn vader. In die periode heb ik mij ontzettend eenzaam gevoeld. Ik ervaarde geen steun van mijn man die druk met de verhuizing was. Het voelde alsof ik helemaal alleen in mijn verdriet stond.

In die moeilijke periode heb ik wel steun ervaren van een collega op mijn werk. Hij kon, en kan nu nog steeds, wel luisteren en mij de aandacht en ruimte geven die ik nodig heb. Bij hem merk ik wel emotionele betrokkenheid, wat mij erg in de war brengt. Soms denken ik zelfs verliefd op hem te zijn. Niet dat ik daar wat mee ga doen of kan, want we zijn allebei getrouwd met kinderen en ik denk dat hij niet hetzelfde voelt.

Relatietherapie

Lees hier hoe relatietherapie jou en jouw partner dichter bij elkaar kan brengen.

Meer over relatietherapie

Het voelt nu alsof ik altijd sterk moet zijn terwijl ik zo’n behoefte heb aan contact en verbinding. Ik kan me soms erg eenzaam voelen, voornamelijk in onze vakanties. Dit heb ik weleens met mijn man besproken, maar hij zegt dat hij niks mist en dat voor hem alles goed is.

Ik weet niet zo goed hoe ik nu verder moet. Ik vind het lastig om hulp te vragen; ten eerste omdat hij dat niet nodig vindt en ten tweede omdat ik hem geen pijn wil doen door alles overhoop te halen. Aan de andere kant weet ik niet zo goed hoelang ik dit nog ga volhouden.”

Beste Mdw2,

Wat zal het moeilijk voor je zijn om al zo een lange tijd steun en emotionele verbinding te missen bij je man. Ik kan me goed voorstellen dat je even niet meer weet wat te doen.

Toch nog een keer proberen

Je geeft aan dat je het weleens met je man hebt besproken en dat hij toen aangaf zelf niets te missen. Ik wil je adviseren om nogmaals een gesprek met je man aan te gaan en het niet te laten wegwuiven. Geef zo duidelijk mogelijk aan dat het voor jou echt belangrijk is om hierover te praten.

Probeer je in het gesprek te richten op jouw gevoel en behoeften, zonder daarbij al te veel verwijten te maken. Een zin als ‘Jij steunt mij niet genoeg’ klinkt als een verwijt; een zin als ‘ik heb behoefte aan steun van jou’ geeft aan wat je nodig hebt, zonder gelijk schuld te bepalen.

Hulp vragen kan opluchten

Het zou kunnen dat je er met z’n tweeën niet goed uitkomt – je hebt het al over hulp vragen en dat je dat moeilijk vindt om te doen. Je bent bang om je man pijn te doen en ‘alles overhoop te halen’. Dat snap ik; maar je zegt ook dat je niet weet hoelang je het zo nog volhoudt. Als jij het straks niet meer volhoudt, zal dat sowieso een grote impact hebben op je relatie – dan is het beter om te proberen nu te praten.

Vaak kan een relatietherapeut als neutrale buitenstaander goed helpen om helderheid te krijgen over wat er allemaal speelt. Relatietherapie kan jullie de ruimte bieden om jullie behoeften en gevoelens te uiten. Jullie kunnen binnen de therapie leren om open naar elkaar te zijn, wat jullie beiden veel verheldering en wederzijds begrip kan opleveren.

Als je man in eerste instantie niets ziet in relatietherapie, kan je er overigens ook voor kiezen om eerst zelf individuele (relatie)therapie te volgen. Meer inzicht in jezelf geeft vaak ook veel inzicht over jouw relatie en je behoeftes hierin.

Doe hier de relatietest.

Naar onze zelftest

Gevoel voor een ander is soms alleen dat: gevoel

Tot slot over die collega: ik kan me goed voorstellen dat je daarvan in de war bent. Zoek niet teveel achter dit gevoel. Je vindt bij hem een bepaalde steun die je momenteel bij je partner mist, dus dat daar warme gevoelens bij komen kijken is niet zo gek. Voel je niet schuldig over dat gevoel, maar concentreer je voor nu op het bespreekbaar maken van wat je mist bij je partner.

Ik hoop dat het jullie lukt om samen eens goed te praten, zodat jij je snel minder eenzaam gaat voelen binnen jullie relatie. Heel veel succes gewenst.

Vriendelijke groet,

Team Psyned

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op
Nieuws
Groot deel relaties lijdt onder coronamaatregelen; deel bloeit juist op

Onderzoek van behandelorganisatie Psyned laat zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op hoe mensen in hun relatie s...

Lees verder
Leer als partners omgaan met verschillen
Relatietherapie
Leer als partners omgaan met verschillen

Verschillen tussen partners kunnen tot relatieproblemen leiden, weet psycholoog Pieternel Dijkstra. Wij spraken haar ove...

Lees verder
Moet je altijd eerlijk zijn in een relatie?
Relatietherapie
Moet je altijd eerlijk zijn in een relatie?

Moet je alles delen met je partner, of houd je sommige dingen voor jezelf? In dit blog vertelt Renate Niks je over het b...

Lees verder
Relatietherapie
Meer over klacht
Relatietherapie

Hoe helpt relatietherapie jullie? Is het vuur dat aan het begin van jullie relatie brandde uitgedoofd door bijvoorbeeld ...

Lees verder