Skip to content
Psyned

Hoe ziet EFT relatietherapie eruit?

De eerste sessie bij EFT is altijd een intakegesprek, waarin wordt gekeken wat er aan de hand is, of EFT een geschikte therapie is en hoe de dynamiek binnen de relatie is. Nu hoor ik je denken, wat betekent dat allemaal?

Psyned - Psychologen Nederland | 12 feb 2014

In een vorige blog (EFT : briljante samenstelling van bestaande therapievormen) werd uitgelegd op welke theorieën de relatietherapie Emotion Focused Therapy (of kortweg EFT) gebaseerd is. Maar wat gebeurt er nu tijdens deze therapie? Wat ga je doen? Hoe ziet het eruit in de praktijk? Hier wil ik kort op ingaan in drie blogs, aan de hand van de drie fasen die gevolgd worden bij EFT.

Casus Piet en Marja 
Om een heldere uitleg te kunnen geven, wil ik je voorstellen aan Piet en Marja; een verzonnen stel met huwelijksproblemen die in relatietherapie komt. Piet en Marja zijn inmiddels twaalf jaar samen, hebben twee kinderen van 6 en 4 jaar en wonen in een groot huis in een kleine stad. Piet is manager van een salesafdeling. Hij verdient hier goed mee, maar moet er ook hard voor werken. Overuren en strakke deadlines zijn dagelijkse kost, maar hij heeft het er naar zijn zin. Marja werkt twee dagen per week als administratief medewerker en zorgt de andere dagen voor de kinderen en het huishouden. Piet en Marja kloppen aan bij een relatietherapeut, omdat Marja de relatie niet meer ziet zitten.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Wat gebeurt er tijdens EFT relatietherapie?

De eerste sessie bij EFT is altijd een intakegesprek, waarin wordt gekeken wat er aan de hand is, of EFT een geschikte therapie is en hoe de dynamiek binnen de relatie is. Nu hoor ik je denken, wat betekent dat: ‘de dynamiek binnen de relatie’?

Binnen relaties zijn er altijd manieren van omgang met elkaar, bepaalde patronen. Deze wisselen natuurlijk per situatie en zijn niet altijd precies hetzelfde. Met name in het begin van een relatie wisselt dit nog regelmatig, niemand heeft nog een vaste rol. Echter, in een langdurige relatie slijten patronen er vaak in.

Dit wordt de vaste manier van omgaan met elkaar en er wordt niet meer bij stilgestaan of dit patroon wel de beste uitwerking heeft. Dit patroon, of deze dynamiek, wordt bij EFT de interactiecirkel genoemd.

Patroon binnen relatie

Laten we eens kijken hoe het patroon van Piet en Marja eruit ziet. Marja begint als eerste te vertellen dat ze boos is op Piet en ze steekt dit dan ook niet onder stoelen of banken. Marja vertelt dat ze er klaar mee is, hij is altijd maar alleen met zijn werk bezig en nooit eens met haar. Als hij thuiskomt, ploft hij op de bank. Hij kijkt niet naar haar of het huishouden om en als ze dan (duidelijk geïrriteerd) aan hem vraagt of hij misschien even zou willen helpen met de tafel dekken, dan zucht hij en gaat hij naar zijn werkkamer. Soms komt hij dan niet eens aan tafel eten.

Als de kinderen naar bed zijn, dan gaat Marja naar hem toe en dit loopt vaak uit op ruzie. Marja is dan zo gefrustreerd dat ze begint te schreeuwen en schelden. Piet reageert dan niet of nauwelijks en negeert haar. Voorheen deden ze nog wel leuke dingen en konden ze er samen wel uitkomen, maar de laatste tijd is er steeds vaker ruzie en Marja is het zat.

Ook tijdens het intakegesprek is Marja veel aan het woord en houdt Piet zich afzijdig. De therapeut besteedt hier aandacht aan en vraagt hoe het volgens Piet gaat. Piet zucht en zegt: “Ik kan het toch niet goed doen. Ik doe mijn best, ik werk hard, probeer te investeren, maar het is nooit goed genoeg. Als Marja dan weer eens boos is, denk ik, ach, laat ook maar. Ik denk niet dat dit nog zin heeft”. Marja kijkt woest de andere kant op.

Wat gebeurt er tussen Piet en Marja?

Kort samengevat wordt het volgende verteld: Piet komt thuis en gaat op de bank zitten. Vervolgens ergert Marja zich en uit dit ook. Piet loopt weg naar zijn werkkamer. Marja is boos en schreeuwt tegen hem. Piet negeert haar. De volgende keer is Marja weer boos en trekt Piet zich weer terug. Marja krijgt geen reactie en wordt nog bozer, waardoor Piet zich nog meer terugtrekt.

Zie je de cirkel? Boosheid – terugtrekken – boosheid – terugtrekken – enzovoorts. Er is geen begin of eind en belangrijker nog, niemand is hier schuldig. Beiden zitten vast in het patroon; de negatieve interactiecirkel bepaalt de omgang en is de eigenlijke vijand in de relatie. Dit patroon maakt contact, echt wezenlijk contact, tussen Marja en Piet onmogelijk.

Deze interactiecirkel staat tussen hen in. Het ligt niet aan Marja of aan Piet, maar hoe het patroon tussen hen verloopt. Zij reageren steevast op dezelfde manier, omdat ze gevangen zitten in deze cirkel van boosheid en terugtrekken. Wanneer beiden dit kunnen inzien en kunnen accepteren, is er ruimte voor een volgende stap.
Hierover meer in de volgende blog.

Boosheid – terugtrekken veel voorkomend probleem binnen een relatie

Dit patroon van boosheid en terugtrekken is iets wat veel voorkomt bij stellen die problemen in de relatie hebben. Soms zien we ook een patroon van twee boze mensen die elkaar constant in de haren vliegen. Na een lange periode van boosheid komt er vaak een moment dat degene die steeds boos is (bij EFT soms ‘de beschuldiger’ genoemd) het opgeeft en zich ook terugtrekt. Niemand vecht meer. De relatie loopt dan veel gevaar om verbroken te worden.

Wil je meer weten over relatietherapie?

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned