Hoe krijg je meer discipline?

Overig      Jim Portanger     

Promotie maken op je werk, je eigen onderneming starten, die overtollige kilo’s eraf krijgen; welk doel je ook voor jezelf hebt gesteld, de kans is groot dat er een portie zelfdiscipline nodig is. Ook in het dagelijks leven is discipline noodzakelijk. Zeker nu een groot deel van Nederland thuiswerkt. Denk maar aan alle potentiële bronnen van afleiding die je om je heen hebt. Kun je daar nee tegen zeggen, of zijn jouw impulsen jou de baas?

Hoe krijg je meer discipline?

Wat is zelfdiscipline?

Om erachter te komen hoe je meer discipline krijgt is het goed om eerst te weten wat discipline is. Discipline is het vermogen om te doen wat je zou moeten doen, ook al heb je er misschien geen zin in. Hiervoor moet je een goede afweging kunnen maken tussen korte- en lange termijn uitkomsten. Kies je ervoor om door social media te scrollen, of ben je productief? Eet je chocola, of neem je iets gezonders? Je weet waarschijnlijk wel welke keuzes jou op de lange termijn het meeste opleveren.

Het kan zijn dat je in sommige situaties meer gedisciplineerd bent dan in andere. Volgens psycholoog Susannah Chernowitz zijn sociale controle en verbinding belangrijke factoren. Bijvoorbeeld als je plotseling veel moet thuiswerken: “Als sociale controle ontbreekt, omdat je niet op kantoor bent waar mensen jou kunnen zien werken, is het makkelijker om je af te laten leiden. Ook kun je thuis het gevoel van verbinding met je werk of collega’s verliezen.” Het is met discipline dus belangrijk dat het helder is waarom je iets doet.

Waarom wil je meer gedisciplineerd zijn?

Wat kan zelfdiscipline voor jou betekenen en wat is jouw persoonlijke reden dat je meer discipline wil? Je kunt nog zo capabel zijn, maar discipline is misschien wel de grootste factor die bepaalt of je wel of niet succesvol bent. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen zelfdiscipline en levensgeluk. Dit komt deels omdat je positieve associaties creëert bij het maken van de juiste keuzes, in plaats van dat je het ziet als hard en vermoeiend werk.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Voordat je aan jouw zelfdiscipline werkt is het belangrijk om jouw motivaties in kaart te brengen. Wil je carriere maken, fit worden, of misschien jouw relaties verbeteren? Het helpt hierbij om een persoonlijk mission statement te ontwikkelen. Mission statements worden door veel bedrijven gebruikt om de richting en doel van het bedrijf te bepalen, maar het kan jou ook op persoonlijk vlak helpen. Je maakt duidelijk wat voor jou belangrijk is en je kunt jouw acties langs je mission statement leggen. Om een eigen mission statement te maken kun je rekening houden met je successen in het verleden, je persoonlijke waarden, jouw omgeving, en je persoonlijke doelen.

Verbeter je relaties en gezondheid

Naast dat meer zelfdiscipline je helpt met het behalen van je doelen zijn er andere voordelen aan verbonden. Meer zelfdiscipline kan jou helpen met je relaties. “Eerlijkheid duurt het langst”. Het kost discipline om diepere relaties op te bouwen en te onderhouden. Deze zijn gebaseerd op o.a. loyaliteit, vertrouwen en geduld. Iemand met meer discipline kan dat beter opbrengen.

Daarnaast is discipline goed voor fysieke én mentale gezondheid. Het zorgt voor een positieve feedback-loop: meer discipline betekent dat je beter keuzes kunt maken die jouw gezondheid bevorderen en een goede gezondheid betekent dat je makkelijker gedisciplineerd gedrag kunt vertonen.

7 tips om meer discipline te krijgen

Het is één ding om te weten wat discipline is, maar hoe krijg je meer discipline? Het is goed om te weten dat iedereen meer discipline kan ontwikkelen. Wij geven jou 7 tips om meer gedisciplineerd te worden.

Tip 1: Kom erachter wat jouw sterke en zwakke punten zijn

Ben je een uitsteller? Of ben je makkelijk afgeleid? Door in kaart te brengen waar jouw zwakke plekken liggen kun je gericht werken aan het ontwikkelen van meer discipline. Je kunt hiervoor ook feedback vragen aan jouw omgeving. Verbind actiepunten aan alle aspecten waar je aan wilt werken. Als je makkelijk afgeleid raakt is het wellicht verstandig om bijvoorbeeld jouw werkomstandigheden te veranderen. Zet je telefoon uit, kies een vaste werkplek, of verplicht jezelf om periodes van werk af te wisselen met korte pauzes. Zo kun je systematisch werken aan jouw valkuilen.

Andersom is het ook belangrijk dat jij weet waar jouw kracht ligt. Ben je productiever en creatiever in de ochtend, maar vul je die tijd vooral met simpele taken en koffiepauzes? Misschien is dat niet de beste invulling. Bedenkt in welke omstandigheden jij het beste tot je recht komt en probeer daarmee te werken.

Tip 2: Wacht niet op het perfecte moment

“Ik heb veel aan m’n hoofd, ik begin wel als het wat rustiger is.” Veel mensen wachten tot het goed voelt voordat ze aan hun discipline werken. Maar wanneer je gedisciplineerd(er) wil worden is het juist belangrijk dat je doet wat je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. Wacht niet op de perfecte omstandigheden, want die zullen waarschijnlijk nooit komen.

Tip 3: Begin klein en focus op het vormen van routines

Je voelt een golf van motivatie: dit is het moment dat je het roer gaat omgooien. Je gaat harder werken dan ooit, en daarnaast ook beginnen met sporten én op dieet… Misschien moet je het iets rustiger aan doen.

Zie die motivatie als een vlam; heet en sterk voelbaar, maar ook snel weer opgebrand. Na een paar dagen zul je merken dat je weer in oude gewoontes zult vervallen. Volgens Susannah is het verstandig om klein te beginnen en routines te ontwikkelen die je op de langere termijn kunt vasthouden. “Routine maakt discipline makkelijker – als bepaalde gedragspatronen ingesleten zijn is de kans groter dat je ze doet” beaamt ze.

In eerste instantie klinkt klein beginnen misschien minder spannend dan rigoureuze veranderingen aanbrengen in je leven. Toch zal het je verbazen hoeveel vooruitgang je kunt boeken in een paar maanden als het op deze manier aanpakt.

Tip 4: Wees geduldig

Zelfs met een perfecte aanpak zul je nog dagen hebben waarop het moeizamer gaat. Juist dan is het belangrijk dat je dat erkent en de draad weer oppakt. Het is makkelijk om te vervallen in oude gewoontes, maar daar ben je zelf bij. Fouten maken hoort erbij, maar dat hoeft niet tussen jou en je doelen in te staan.

Tip 5: Maak jouw succes meetbaar

Soms ben je goed bezig, maar heb je dat zelf niet eens in de gaten. Het is goed om af en toe streng voor jezelf te zijn, maar af en toe is het ook goed om te kijken wat er al goed gaat. Als je weet hoe succes er voor jou uitziet kun je terugkijken hoe ver je bent gekomen en in de toekomst ook gerichter te werk gaan.

Tip 6: Beoefen mindfulness

In jouw weg richting meer zelfdiscipline kan het voorkomen dat je lange dagen maakt. En vaak voelt dat goed. Je werkt hard, je bent productief, maar neem je ook de tijd om tot rust te komen? En luister je goed naar je lichaam? Door mindful te zijn voorkom je dat je jezelf voorbij loopt. Als je over een langere periode geen goede balans hebt tussen inspanning en ontspanning kun je last krijgen van burn-out klachten. Lees hier meer over mindfulness.

Tip 7: Wees aardig voor jezelf

Er zullen momenten zijn waarop jouw discipline ver te zoeken is. Je wil gezond eten, maar eet een hele zak chips leeg. Je wil sporten, maar komt die avond niet van de bank af. Op zich niet erg, één keer kan het best, maar grote kans dat het niet goed is voor je zelfvertrouwen.

Vaak verliezen mensen het geloof in zichzelf als ze een keer een slippertje maken. Het harde oordeel over zichzelf staat al klaar: “Zie je wel, ik heb nou eenmaal geen discipline”. Het klinkt hard, maar hiermee ontloop je jouw verantwoordelijkheid. Je schuift het feit dat je een fout hebt gemaakt af op jouw gebrek aan discipline.

Maar wees eens aardig voor jezelf. Accepteer dat je een mens bent, dat je niet perfect bent en je zult merken dat je je niet meer zo schuldig zult voelen als je opnieuw een slip up hebt. Want wees eerlijk, het is af en toe ook gewoon lekker om een hele avond op de bank te hangen.

Hulp nodig? Misschien is coaching iets voor jou

Het kan lastig zijn om helemaal zelf aan je discipline te werken. Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen, of heb je moeite met het stellen van prioriteiten. Een coach kan jou helpen om meer discipline te krijgen en bij het behalen van jouw doelen. Lees hier meer over coaching, of neem contact met ons op voor meer informatie. Dat kan door te bellen naar 085-4014720 of via het contactformulier. Ons verwijsteam geeft jou graag een advies op maat.

Jim Portanger

Jim Portanger


Dit vind je misschien ook interessant

Leven met een narcist
Overig
Leven met een narcist

Wat is een narcist? Iemand met narcisme vindt zichzelf heel erg belangrijk. Narcisten hebben het gevoel dat ze boven de ...

Lees verder
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?
Overig
Hoe help ik iemand met orthorexia nervosa?

Wat is orthorexia nervosa? Orthorexia nervosa, ook wel orthorexia genoemd, is een eetstoornis die (nog) niet in de DSM-5...

Lees verder
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?
Overig
Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van...

Lees verder
Meer over klacht
Psychische klachten

Er zijn verschillende psychische klachten en vraagstukken waarmee je bij een psycholoog terecht kunt. Maar wat verstaan ...

Lees verder